Skocz do zawartości

[3500] jaki rower MTB do amatorskich startów w maratonach

marsin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam wszystkich,

Poszukuję roweru gdzieś w granicach max 3500zł. Chcę go wykorzystać do rekreacyjnej jazdy po mniejszych i większych górkach a także do startów w maratonach.

co byście polecili? można przy tej cenie mówić o rowerze do rozbudowy?

pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

jeszcze dodam ze mam 180 cm wzrostu -> jaki rozmiar będzie najlepszy?

• Mod Team
Napisano

można przy tej cenie mówić o rowerze do rozbudowy?

W zasadzie każdy jest do rozbudowy.

Miałem okazje dosiąść tego:

http://nrowery.pl/rowery-2014/mtb-275/gravity-275-xt

i uważam że do amatorskich maratonów i zaawansowanej turystyki jak najbardziej. Nie jest długi więc pozycja w miarę wygodna nie ścigancka, wyposażeniem bije konkurencję w tym przedziale cenowym. Dla niektórych może być mało lanserski ale zakładam że nie o to chodzi.

Napisano

dzięki za odpowiedź, właśnie widziałem już gdzies w postach ten rowerek i zwrócił moją uwagę. Natomiast pojawily sie opinie ze to nie jest MTB a kros - w sumie nie wiem jaka jest różnica?

ale rowerek mega :)

Napisano

Kross A9 to rower na kołach 26" , ten rozmiar koła nie jest już przez producentów rozwijany, zastanów się czy chcesz rozbudowywać taki rower, na dziń dobry wypadało by wymienić hamulce ... przy takim wzroście szuka bym raczej roweru na kołach 29" niż na 26" ...

Napisano

Gravity jest bardzo w porządku, Dla 180 cm zdecydowanie rozmiar 19. Dziś jeździłem na 19 i 21 przy wzroście 184. Wole dla siebie 19. Osprzęt fajnie dobrany, Pozycja dobra. W tym budżecie ciężko o alternatywe jeśli chodzi o osprzęt. Kellys thorx 10 fajny ale juz praktycznie nie do dostania bo to była jakaś limitowana seria.

Napisano

W zasadzie każdy jest do rozbudowy.

Miałem okazje dosiąść tego:

http://nrowery.pl/rowery-2014/mtb-275/gravity-275-xt

i uważam że do amatorskich maratonów i zaawansowanej turystyki jak najbardziej. Nie jest długi więc pozycja w miarę wygodna nie ścigancka, wyposażeniem bije konkurencję w tym przedziale cenowym. Dla niektórych może być mało lanserski ale zakładam że nie o to chodzi.

Czy mógłbym Cię prosić o porównanie modelu o którym piszesz z poniższym? -> wyglądają podobnie :D

Napisano

Ja mam model DR :) Jak na razie dopiero jazda testowa była ale wróżę że będzie dobrze. Pozycja na rowerze wygodna, wyposażenie OK. Na pierwszy ogień poszły do wymiany chwyty.

Napisano

Rama ta sama, gorsze wyposażenie.

a jak Ci się wydaje w praktyce? czy wyposażenie jest dużo gorsze? tzn przy startach w amatorskich maratonach bedzie odczuwalne?

• Mod Team
Napisano

Na pierwszy ogień poszły do wymiany chwyty.

No to jesteś mało wymagający.

tzn przy startach w amatorskich maratonach bedzie odczuwalne?

Zależy do czego porównujesz, na czy jeździłeś.

Napisano

Hej, czytałem niedawno test rowerów MTB do 3,5 tys. w czasopiśmie Bikeboard, numer podajże z kwietnia. Najlepiej wypadły Romet B6 i R6 czyli na kołach 29 i 27.5 cali. Jeśli zależy Ci głównie na osiąganiu i utrzymywaniu dużych prędkości, czyli pod kątem maratonów to lepiej 29. Jeśli cenisz sobie zwrotność to lepiej 27.5

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...