Wodzu Napisano 10 Czerwca 2014 Napisano 10 Czerwca 2014 Witam. Planuję trochę pokombinować z napędem żeby uzyskać lepsze dla mnie przełożenia, czyli wymienić kasetę na szosową. Będę tez musiał zmienić tylna przerzutkę, ponieważ mam XT Shadow RD 772), a z tego co czytam na forum ta kiepsko współpracuje z kasetami szosowymi. Teraz pytanie zasadnicze: czy kaseta Sh. Tiagra CS Hg 50 12-23 będzie prawidłowo współpracować z tylną przerzutka Sh. Tiagra RD 4601GS (średni wózek) przy korbie 48x36x26? Obie z tej samej grupy, ale w opisie przerzutki jest info o współpracy z kasetami 25- 30T. Mnie akurat pasuje stopniowanie kasety 12- 23, ale gdyby to miało źle chodzić, to kupię ostatecznie 12- 25.
Mod Team Puklus Napisano 10 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 10 Czerwca 2014 Średni wózek do 3 blatowej korby to tak na styk ... ale kasetę będziesz miał szosową, więc nie powinno być problemu.
terrago Napisano 10 Czerwca 2014 Napisano 10 Czerwca 2014 Sprawdź dokumentację serwisowa Tiagry. Powinna byc gdzieś w internecie. Tam znajdziesz tabele kompatybilnosci przerzutki Pozdrawiam, M.
Wodzu Napisano 10 Czerwca 2014 Autor Napisano 10 Czerwca 2014 Dzięki za odpowiedzi. W międzyczasie sprzedawca z jednego ze sklepów internetowych zwrócił mi uwagę, że wspominana przerzutka jest dedykowana do kaset dziesięciorzędowych i z kasetą HG50 12-23 nie będzie właściwie działać. Wcześniej o tym nie pomyślałem, bo przecież tylne przerzutki działały bez problemu z kasetami o rożnej ilości koronek. Ponoć z przerzutkami do napędów dziesięciorzędowych jest inaczej- nie działają prawidłowo z kasetami o mniejszej liczbie koronek. Cóż, człowiek się uczy całe życie. Dobiorę jakąś inna przerzutkę.
Mod Team Puklus Napisano 10 Czerwca 2014 Mod Team Napisano 10 Czerwca 2014 Faktycznie szosowe 10 rzędówki działają na nie wiadomo czym ni to SIS ni to dyna sys ... i prawdopodobnie nie będzie działać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.