Skocz do zawartości

[Napęd] Kompatybilność kasety i tylnej przerzutki

Wodzu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Planuję trochę pokombinować z napędem żeby uzyskać lepsze dla mnie przełożenia, czyli wymienić kasetę na szosową. Będę tez musiał zmienić tylna przerzutkę, ponieważ mam XT Shadow RD 772), a z tego co czytam na forum ta kiepsko współpracuje z kasetami szosowymi. Teraz pytanie zasadnicze: czy kaseta Sh. Tiagra CS Hg 50 12-23 będzie prawidłowo współpracować z tylną przerzutka Sh. Tiagra RD 4601GS  (średni wózek) przy korbie 48x36x26? Obie z tej samej grupy, ale w opisie przerzutki jest info o współpracy z kasetami 25- 30T. Mnie akurat pasuje stopniowanie kasety 12- 23, ale gdyby to miało źle chodzić, to kupię ostatecznie 12- 25.

• Mod Team
Napisano

Średni wózek do 3 blatowej korby to tak na styk ... ale kasetę będziesz miał szosową, więc nie powinno być problemu.

Napisano

Sprawdź dokumentację serwisowa Tiagry. Powinna byc gdzieś w internecie. Tam znajdziesz tabele kompatybilnosci przerzutki

Pozdrawiam, M.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi. W międzyczasie sprzedawca z jednego ze sklepów internetowych zwrócił mi uwagę, że wspominana przerzutka jest dedykowana do kaset dziesięciorzędowych i z kasetą HG50 12-23 nie będzie właściwie działać. Wcześniej o tym nie pomyślałem, bo przecież tylne przerzutki działały bez problemu z kasetami o rożnej ilości koronek. Ponoć z przerzutkami do napędów dziesięciorzędowych jest inaczej- nie działają prawidłowo z kasetami o mniejszej liczbie koronek. Cóż, człowiek się uczy całe życie. Dobiorę jakąś inna przerzutkę.

• Mod Team
Napisano

Faktycznie szosowe 10 rzędówki działają na nie wiadomo czym ni to SIS ni to dyna sys ... i prawdopodobnie nie będzie działać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...