Skocz do zawartości

[kask] kolor kasku

Sforek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bardzo mi sie podoba kast Giro Havoc czarny matowy.

Pytanie:

1. Czy rozsadnie jest kupować kast który słabo odbija swiatło, przez co jest słabiej widoczny. Jakie sa wasze doswiadczenia w kolorami vs widocznosc?

2. Czy w takim kasku nie jest gorąco? Czarny mat to chyba najbardziej nagrzewająca sie powierzchnia w możliwych, ale z drugiej strony materiał z ktorego zrobiony jest kask, jest chyba dobrym termoizolatorem.

Pozdrawiam.

Napisano

Mam "w rodzinie" dwa enciale firmy giro. Moj jest czarny - mojej kobitki bialo niebieski - pare razy na probe zakladalem kask jasny zeby zobaczyc czy bedzie roznica na sloncu - logicznie w czarnym ktory mocniej sie nagrzewa powinno byc cieplej - ale nie jest . Powierzchnia kasku czarnego faktycznie szybciej sie nagrzewa ale w kasku czarnym wcale nie jest cieplej niz w kasku jasnym.

Moze jak ktos jest strasznie wyczulony na minimalne roznice temperatur to roznice wylapie - ja takiej roznicy nie czuje.

Napisano

potwierdzam , mam cały czarny kask i nieczuję różnicy

Napisano

A czy czasem szkielet kasku nie jest wykonany z czego styropianopoodbnego? Na to mi wygląda ( przynajmniej moj spec tak ma). Więc jeśli tak to po problemie bo styropian to izolator cieplny.

Napisano

Kolor raczej nie ma wpływu bo pod skorupą jest coś w rodzaju masy styropianowej a styropian jest świetnym izolatorem.

Napisano

Mój kumpel ma kask Uvexa w kolorze niebiesko-żółtym i często czepiają się go muszki ze względu na kolor kasku :P

Napisano

Ja również zastanawiałem się nad wpływem koloru kasku na temperaturę pod nim ;) Jesli ciemny kolor nie ma wpływu na wzrost temp. pod skorupą to chyba też wybiorę czarny. Przynajmniej pasuje do wszystiego :) Też mi się podoba Havoc ale cena zaporowa więc wybiorę chyba Indicator.

Napisano

Jednak np. czarny kask szybko się nagrzewa i na dłuższej trasie to się zaczyna odczuwać, jednak nie ma tragedii.

Kolory bardziej żarówiaste przyciagąją wszelkiej maści muszki :-D

Napisano

Tak nagrzewa sięale tylko skorupa stysopian jest izolatorem cieplnym i nie sądze żebyś kiedy kolwiek odczuł różnicę. Sam mam czarny kask i wcale nie jest mi gorąco po 2,5 godzinnych wypadach w pełnym słońcu kiedy jest ponad 30*C.

A co do owadów prawda przy krótkich postojach nic do okoła mnie nie lata :excl:

Napisano

Tak jak mówi Katsumoto, w przypadku ciemnego kasku, nagrzewa się tylko wierzchnia warstwa kasku - skorupa. Nie ma to wpływu na nagrzewanie się głowy w kasku w upalne dni. Sama mam ciemny kask i miałam okazję to sprawdzić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...