Sforek Napisano 24 Czerwca 2006 Napisano 24 Czerwca 2006 Bardzo mi sie podoba kast Giro Havoc czarny matowy. Pytanie: 1. Czy rozsadnie jest kupować kast który słabo odbija swiatło, przez co jest słabiej widoczny. Jakie sa wasze doswiadczenia w kolorami vs widocznosc? 2. Czy w takim kasku nie jest gorąco? Czarny mat to chyba najbardziej nagrzewająca sie powierzchnia w możliwych, ale z drugiej strony materiał z ktorego zrobiony jest kask, jest chyba dobrym termoizolatorem. Pozdrawiam.
BART_osz Napisano 24 Czerwca 2006 Napisano 24 Czerwca 2006 Mam "w rodzinie" dwa enciale firmy giro. Moj jest czarny - mojej kobitki bialo niebieski - pare razy na probe zakladalem kask jasny zeby zobaczyc czy bedzie roznica na sloncu - logicznie w czarnym ktory mocniej sie nagrzewa powinno byc cieplej - ale nie jest . Powierzchnia kasku czarnego faktycznie szybciej sie nagrzewa ale w kasku czarnym wcale nie jest cieplej niz w kasku jasnym. Moze jak ktos jest strasznie wyczulony na minimalne roznice temperatur to roznice wylapie - ja takiej roznicy nie czuje.
Gość Green Napisano 24 Czerwca 2006 Napisano 24 Czerwca 2006 potwierdzam , mam cały czarny kask i nieczuję różnicy
prawie jak premier Napisano 24 Czerwca 2006 Napisano 24 Czerwca 2006 Mam srebrenego speca, jezdzilem w czarnym giro kumpla iroznicy w temperaturze nie zuwazylem.
Qbasek Napisano 24 Czerwca 2006 Napisano 24 Czerwca 2006 A czy czasem szkielet kasku nie jest wykonany z czego styropianopoodbnego? Na to mi wygląda ( przynajmniej moj spec tak ma). Więc jeśli tak to po problemie bo styropian to izolator cieplny.
Robert Napisano 24 Czerwca 2006 Napisano 24 Czerwca 2006 Kolor raczej nie ma wpływu bo pod skorupą jest coś w rodzaju masy styropianowej a styropian jest świetnym izolatorem.
Kriss Napisano 24 Czerwca 2006 Napisano 24 Czerwca 2006 Mój kumpel ma kask Uvexa w kolorze niebiesko-żółtym i często czepiają się go muszki ze względu na kolor kasku
Martix Napisano 25 Czerwca 2006 Napisano 25 Czerwca 2006 Ja również zastanawiałem się nad wpływem koloru kasku na temperaturę pod nim Jesli ciemny kolor nie ma wpływu na wzrost temp. pod skorupą to chyba też wybiorę czarny. Przynajmniej pasuje do wszystiego Też mi się podoba Havoc ale cena zaporowa więc wybiorę chyba Indicator.
BikeMac Napisano 1 Lipca 2006 Napisano 1 Lipca 2006 Kup kask w kolorze jaki ci sie podoba....ja tak zrobie (mam zamiar kupic kasak)
sebasw Napisano 1 Lipca 2006 Napisano 1 Lipca 2006 Jednak np. czarny kask szybko się nagrzewa i na dłuższej trasie to się zaczyna odczuwać, jednak nie ma tragedii. Kolory bardziej żarówiaste przyciagąją wszelkiej maści muszki :-D
Robert Napisano 3 Lipca 2006 Napisano 3 Lipca 2006 Tak nagrzewa sięale tylko skorupa stysopian jest izolatorem cieplnym i nie sądze żebyś kiedy kolwiek odczuł różnicę. Sam mam czarny kask i wcale nie jest mi gorąco po 2,5 godzinnych wypadach w pełnym słońcu kiedy jest ponad 30*C. A co do owadów prawda przy krótkich postojach nic do okoła mnie nie lata
rowerzystka Napisano 3 Lipca 2006 Napisano 3 Lipca 2006 Tak jak mówi Katsumoto, w przypadku ciemnego kasku, nagrzewa się tylko wierzchnia warstwa kasku - skorupa. Nie ma to wpływu na nagrzewanie się głowy w kasku w upalne dni. Sama mam ciemny kask i miałam okazję to sprawdzić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.