Skocz do zawartości

[do 1450 zł] dla K i M, do ciągnia przyczepki z dzieckiem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam zamiar kupić rower, tylko jest problem: po prostu nie wiem jaki wybrać.

Rower będzie używany głównie przeze mnie (182 cm / 115 kg) i czasami przez żonę (177 cm / 56 kg). Odległość od ziemi do krocza: 85 cm.

80% tras to będą utwardzone leśne drogi, a pozostałe 20% to asfalt. Rower często będzie wykorzystywany do ciągnięcia przyczepki z dzieckiem. Jeżeli będę jechał sam to chciałbym po prostu pojeździć z większą prędkością. Rower na pewno ma być bez bagażnika i błotników (chyba, że dokupione plastikowe).

Myślałem o rowerze na kołach 28".

Co do kwoty jaką chcę przeznaczyć na zakup to max 1450 zł.

Przeglądając allegro w oko wpadły mi następujące rowery:

1. Lazaro integral v2,

2. Kands maestro 28,

3. Scud crossland 28,

4. Kandsnirvana quick,

5. Spartacus cross 4.0 disc,

6. Scud dragon,

7. Lazaro evolution v3,

8. SVR maxima,

9. Keller megator,

10. Kands energy 1300,

11. Author compact,

12. Author horizon,

13. Ferrini R1 VBR

Podsumowójąc:

- max 1450 zł,

- dla kobiety i męzczyzny, ale rama męska,

- szybki,

- bez błotników i bagażnika,

- wytrzymały i solidny (żeby sięnei rozpadłza miesiąc),

- 80% leśne utwardzone drogi, 20% asfalt.

Co myślicie o powyższych rowerach? A może zaproponujecie całkiem inny rower? Nie jestem przywiązany do żadnej marki. Po prostu ma to być dobry rower, na dobrych podzespołach.

Proszę również doradzić mi jakiej wielkości rama ma być do naszych wymiarów.

Pozdrawiam :)

Napisano

ojojojojoj Widzę że chciałbyś mieć rower super uniwersalny, ale takie nie istnieją.

Przy Twojej wadze, popatrz na Unibike crossfire. Trochę ponad założoną cenę, ale warto. 

P.S. Rower bez błotników do ciągnięcia przyczepki z dzieckiem? To co, wszelkie błoto i kurz ma lecieć dzieciakowi w twarz? :D

rozmiar w przypadku tego konkretnego modelu to 21", lepiej damka, jeżeli ma być używana także przez niższą żonę. 

Ale wiadomo, że lepiej żebyście się przymierzyli w sklepie. 

Napisano

Wyprawy z dzieckiem będą głównie po asfalcie, ewentualnie po utwardzonych leśnych drogach. Podczas brzydkiej pogody nie będzie jeżdżone, więc błoto nie grozi. Myślę, że kurz również nie bo to z dzieckiem nie będzie sięszybko jeździło.

Czy ja wiem czy uniwersalny. Szybki, wytrzymały i solidny :)

Napisano

Czasem się chwalą:

http://allegro.pl/krol-szos-kands-nirvana-28-sh-alivio-model-2014-i4285457201.html

http://allegro.pl/kands-svr-stratox-9000-alu-2-x-tarcze-26-i4289681350.html

allegro.pl/przednie-solidne-pod-tarczowke-kands-joytech-tanio-i4293557277.html

Nie wiadomo jednak, czy wszystkie są od Gipiemme, czy tylko niektóre...

W ogóle niewiele wiadomo :) Tak tylko jako ciekawostkę dałem, bo w sumie tutaj niezbyt wiele to zmienia.

Napisano

Rower miałeś ocenić a nie głupoty sprzedawcy :D Ta waga to pewnie 17tka bez kół :D

Dodatkowym bonusem zbędnych zazwyczaj hamulców tarczowych w tym przypadku jest to, że są mniej wrażliwe na krzywe obręcze, więc będzie można dłużej jeździć nim się rozpadną :)

Napisano

Kolega waży 115 kg, nie zaryzykowałbym polecania mu roweru na obręczach no name. 

Ja posiadam taki rowerek http://www.trekbikes.com/us/en/bikes/2006/archive/trek/navigator100/#/us/en/archive-model/details?url=us/en/bikes/2006/archive/trek/navigator100

Rozumiem że mam najzwyklejsze felgi. I moją mase zbliżoną do kolegi wytrzymują bez najmniejszego problemu, a od kilku dni z zakupami w sakwach. Koło od nowości nie centrowane a idzie prosto. Pod przyczepką gieła się ośka na zacisk, więc wymieniłem na pełną i jest gitara.

Powiem szczerze że jak pojade z kolegami na "trening" to jak przesiądą się z typowych mtb na mojego treka to "no kurde wyglądasz jak upośledzony na tym rowerze ale jedzie się ekstra wygodnie". A i po lesie daje radę, oczywiście do amatorskiej jazdy.

Chociaż z drugiej strony jak dobrze załapie jazde na rowerze (zapał nie minie) to za rok crosóweczka, albo typowy mtb głownie na lasy. To bedzie zmartwienie na póżniej.

Napisano

Rower miałeś ocenić a nie głupoty sprzedawcy Ta waga to pewnie 17tka bez kół

bez kół, napędu, suportu i pewnie czegoś tam jeszcze :D

Ale sam rower (mimo bezczelnie zaniżonej wagi) wydaje się ciekawą opcją. Pytanie tylko czy jest sens dopłacać do tanich mechanicznych tarczówek. Plusem jest to o czym wspomniałeś, nawet na mocno scentrowanym kole można długo pojeździć. Ale czy dla tego "ficzeru" warto pchać się w najtańsze i ciężkie hamulce tarczowe? Powtarzam się ale jak dla mnie tarczówki w crossach to trochę przerost formy nad treścią :) Mimo wszystko osobiście wybrał bym tańszą opcję na v-kach a zaoszczędzone pieniądze wykorzystał na akcesoria.

Napisano

z tych wszystkich ten Kands Maestro mi się najbardziej podoba. Co do osprzętu to się nie znam, ale doradziliście ten rower, więc na pewno jak na tącenę jest dobry. Tylko mam wątpliwości czy ten rower da radę z moim ciężarem (115 kg). I tak się zastanawiam czy brać ten czy może lepszy, solidniejszy byłby dla mojej wagi góral na kołach 26". Chociaż wolałby 28" :)

Napisano

teoretycznie Maestro ma DMC=120kg czyli ze swoją wagą przekraczasz tę granicę. Jednakże jest spora część użytkowników Lazaro Integral/Kands Maestro w granicach Twojej wagi i rowery trzymają się kupy ;) Zresztą w tych pieniądzach nie dostaniesz roweru, który miałby większe DMC np. 150kg

Napisano

DMC = 120 kg. Ja mam ok 115  kg. Więc aż tak dużo nie przekraczam. A idzie lato, będą częstsze wyprawy rowerowe itp, więc waga na bank pójdzie w dół. Dodatkowo będę miał kolejną motywację ;-) zejść do wagi żeby nie przekraczać DMC roweru :-)

To decyzja zapadła. Teraz pozostaje szukać najlepszej oferty w necie na Kands Maestro.

Napisano

rower wybrany, oferta na allegro chyba też. Mam tylko problem z doborem ramy. Ktoś wyżej napisał bierz 19". Ale jak tak czytam opisy aukcji itp to według wzrostu (ja 182 cm, żona 177 cm) wychodzi rama 19". Ale patrząc na odległość od ziemi do krocza to wychodzi nam 84 i 85 cm, a Kands Maestro według opisów po środku ramy 21" ma 84 cm, więc niby do tej ramy też pasujemy.

I teraz nie wiem jaką zamawiać...

Napisano

A ja na Twoim miejscu poszedłbym w koła 26", jak najmniejszą ramę (17"), żeby była krótsza, szeroką kierownicę (680-700 mm), krótki mostek i szerokie opony ale z drobnym bieżnikiem (np. Conti Race King koniecznie 2,2"). Ja posiadam dwoje dziecka, mamy przyczepkę Chariot Cougar 2 i raczej nie jeździ się z nią z dużą prędkością, a rower z mniejszymi kołami i niższą ramą jest poręczniejszy i jak dla mnie wygodniejszy. Moja żona jest niestety 20 cm niższa ode mnie i prawie o połowę lżejsza, więc użytkowanie wspólnego roweru nie wchodzi w rachubę, ale przyczepkę ciągałem różnymi rowerami: full XC 26" z ramą 20,5", sztywniak XC 29" z ramą 20", sztywniak XC 26" z ramą 19,5", full AM 26" z ramą 19", sztywniak AM 26" z ramą 17,5" i każdy z nich dobrze się sprawdzał, lepsza kontrola przy niskiej prędkości była z tymi dwoma ostatnimi rowerami. Patrz też na to, że mimo iż przyczepka może być amortyzowana, to dyszel jest podłączony do osi tylnego koła, które podąża za nierównościami terenu - tutaj szeroka opona jest na plus. Naprawdę, z przyczepką można osiągać wyższe prędkości tylko jeśli masz w okolicy wybetonowane ścieżki rowerowe lub nie boisz się jeździć asfaltem, ale jeśli będzie choć trochę terenu, to będziesz często jeździł na najmniejszym blacie z prędkościami 5-10 km/h. Trekingi raczej nie są stworzone do takich prędkości.

Napisano

rower wybrany, oferta na allegro chyba też. Mam tylko problem z doborem ramy. Ktoś wyżej napisał bierz 19". Ale jak tak czytam opisy aukcji itp to według wzrostu (ja 182 cm, żona 177 cm) wychodzi rama 19". Ale patrząc na odległość od ziemi do krocza to wychodzi nam 84 i 85 cm, a Kands Maestro według opisów po środku ramy 21" ma 84 cm, więc niby do tej ramy też pasujemy.

W żadnym razie nie 21". Pisałem o tym tyle razy, że aż mi głupio powtarzać: mam 182 cm wzrostu i ok 84 cm nogi. Też przymierzałem się do ramy 21". Na szczęście kupowałem w sklepie stacjonarnym, gdzie były oba rozmiary. Spróbowałem 21" i od razu poczułem, że jest za duża. Kupiłem 19", pasuje idealnie.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

po małych zawirowaniach związanych ze zdrowiem, pracą, a później wyjazdem na urlop w końcu udało mi się kupić rower :) Właśnie odebrałem go od kuriera i skręciłem :)

Kupiłem Kands Maestro, model na 2014 rok. Rama 19". Kolor grafitowy z białym widelcem i czarnym siodełkiem.

Dzięki dla Wszystkich za pomoc w wyborze roweru i doborze ramy (21" była by zdecydowanie za duża).

Do zobaczenia na ścieżkach rowerowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...