Skocz do zawartości

[SPD] but nie chce się wypiąć

herosa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jestem początkujący, ale potrzebuję pilnej pomocy dotyczącej moich nowych butów i pedałów z systemem SPD shimano.

Otóż:

przypadkiem stając na pedale (prawym) wpiął mi się lewy but (czyli blok tyłem do przodu się wpiął). Wywaliłem się, bo nie mogłem odpiąć pedału za nic w świecie. Teraz to się cieszę, że to było tuż przed domem. Musiałem zdjąć buta i się wrócić. Odkręciłem ten pedał i za nic w świecie nie mogę oderwać buta od pedału - wydaje się, że zakleszczył się na amen.

Nie wiem co robić, to było moje drugie wyjście w tych butach, doszły one w ten piątek.

Są to pedały SPD M540 i buty shimano XC30.

Proszę o pomoc.

*jeśli zły dział to proszę przenieść :)

Tu jest zdjęcie sytuacji.
Napisano

Najpierw wkręć z powrotem pedał.

Przykręciłeś bloki z odpowiednią siłą? SPD dość mocno trzyma buta, w zależności od siły sprężyny rękę trzeba wysilić. Nie bój się, nie zniszczysz tego.

Napisano

Swoja droga, jak masz ustawiona sile wypiecia? Jesli dopiero zaczynasz jazde w SPD to naprawde dobrze jest ustawic minimalna sile wypiecia.

Napisano

To powiem Ci, ze masz je ustawione jak dla zawodowego wymiatacza, ktory pol zycia spedza na rowerze. Nie musisz sie obawiac przypadkowego wypiecia, jesli tym sie sugerowales. Mozesz smialo ustawic najlzejsze wypiecie, ewentualnie podkrecic o 1 stopien w gore.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...