Nin Napisano 31 Maja 2014 Napisano 31 Maja 2014 Witam, Poszukuję roweru z przedziału cenowego 2500-3500, planowałem wstrzymać się z zakupem do września ale niestety dziś pękła rama w moim wysłużonym Kross Sign Fr1 więc zmuszony jestem zakup przyśpieszyć. Rower będzie wykorzystywany do codziennych dojazdów do pracy/na uczelnię/do sklepu etc, a także średnio raz na tydzień na całodniowe wycieczki w przedziale 70-200 km. Możliwe są też jakieś dalsze wypady na weekend z namiotem. Chciałbym by rower był kompromisem pomiędzy wygodnym pokonywaniem dużych dystansów po asfalcie, a wjechaniem do lasu i jakimiś szybszymi zjazdami w trudnym terenie. Do tej pory używałem roweru do Downhillu, który w lesie sprawował się świetnie natomiast na szosie dużo gorzej ze względu na wagę oraz pełną amortyzację z brakiem możliwości jej zblokowania. Kryterium koniecznym jest dla mnie możliwość zamontowania bagażnika i doczepienia z tyłu sakw, a także zblokowania amortyzatora. Przykładowe rowery jakie mnie interesują to np: http://www.cube.eu/pl/bikes/mtb-hardtail/attention/attention-29-gray-black-blue/ (nie wiem czy jest możliwość zamontowania bagażnika) http://www.cube.eu/pl/bikes/tour/curve/curve-pro-men-blue-green/ http://www.kross.pl/pl/2013/mtb-xc/level-a6 Oczywiście za wszystkie inne propozycje będę bardzo wdzięczny, niestety nie orientuję się za bardzo w dzisiejszym osprzęcie oferowanym w gotowych rowerach, a bardzo zależy mi na czasie jako, że rower jest dla mnie głównym środkiem transportu. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi, Mateusz
PjeseczeQ Napisano 31 Maja 2014 Napisano 31 Maja 2014 Poszukaj Author'a Codex z 2013/2012 - jak złapiesz za mniej niż 4k to brać. Jak nie - Airline też jest w porządku. Cross'y Author'a mają IMHO bardzo fajną geometrię, przymierz się do jakiegoś to zobaczysz o co chodzi.
Nin Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Napisano 1 Czerwca 2014 Dziękuję za odpowiedź.Nie myślałem o Authorze i szczerze mówiąc w rowerze za te pieniądze spodziewałbym się już np hamulców tarczowych (mam złe doświadczenia z v-brakeami). Porównując osprzęt z Kross Evo 7.0 mojemu niewprawnemu oku wydaje się, że Author (Airline) bardzo odstaje, niestety z tego co wyczytałem, do Krossa nie można zamontować bagażnika . http://www.cube.eu/pl/bikes/mtb-hardtail/attention/attention-sl-29-green-black/ znalazłem tego Cube'a w cenie 3167, byłby to potencjalnie dobry zakup? Nie ukrywam, że rower wizualnie bardzo mi się podoba, a do tego z tego co widzę to dałoby się zamontować bagażnik.
modelarz Napisano 1 Czerwca 2014 Napisano 1 Czerwca 2014 Ten cube w porównaniu z krossem evado 7.0 wypada naprawdę słabo słabo. Słabsze hamulce, starszy suport i amortyzator sprężynowy a nie powietrzny. Ja jeszcze mogę zaproponować romet'a rambler'a 29ER R-line 4.0. Jest do kupienia za cenę mieszczącą się w twoim budżecie. A osprzętem wygrywa z resztą propozycji.
Nin Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Napisano 1 Czerwca 2014 Dzięki za odpowiedź.Brałbym Evado 7.0 gdyby tylko dało się zamontować bagażnik...O Romecie też myślałem, ale to chyba tylko wersja 3.0 bo 4.0 z tego co widzę kosztuje 3899, a to niestety jest drastycznie ponad moim budżetem. Różnica między tymi dwoma modelami jest znacząca?
modelarz Napisano 1 Czerwca 2014 Napisano 1 Czerwca 2014 Tego rometa da się kupić za 3500zł, tylko trzeba się zapytać o rabat. O tym już ktoś pisał w innym temacie, że właśnie za tyle kupił. Po za tym to są bagażniki do montażu na hamulcu tarczowym. Tu jest o tym temat http://www.forumrowerowe.org/topic/162364-bagazniksakwy-zakup-do-mtb/ .
Nin Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Napisano 1 Czerwca 2014 Czyli podsumowując, jeżeli jest możliwość założenia sakw do Evado to lepiej go brać za około 3150 zł czy doinwestować w Rometa? Jak byś widział stosunek cena/jakość tych dwóch rowerów (a najlepiej trzech uwzględniając Rometa 3.0)?
remlik Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 Zobacz sobie jeszcze Author Traction 29er. Można zamontować bagażnik. Nawet z fabrycznymi oponami nadaje się w teren i na asfalt całkiem nieźle.
Kill84 Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 Ale to góral, do szybkiego pomykania po mieście i czasem po lesie predefiniowany jest cross.
remlik Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 Powiem tak: przed "erą" mtb na kołach 29" byłem tego samego zdania - miałem zresztą 2 cross-y. 29-er na lekkich kołach (i oponach) nie ustępuje w niczym rowerom crossowym, a zdecydowanie przewyższa je w warunkach terenowych. Tak więc różnice się zatarły. W związku z tym dla tych bardziej "asfaltowych" producenci wymyślili tzw. rowery przełajowe cyklocross (niektóre modele moja opcje mocowania bagażnika)
Prz Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 Bluźnisz Kolarstwo przełajowe narodziło się ponad sto lat temu, wtedy nikt jeszcze nie znał 29erów i crossów Fakt, że przełajówki dopiero powoli zdobywają pewną popularność w Polsce, ale w takim UK są dość popularne jako "commutery".
remlik Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 co racja to racja, pewne uproszczenie zrobiłem - faktycznie należałoby zaznaczyć, że producenci zaczynają od jakiegoś czasu (również u nas) bardziej promować rowery typu cyclocross, przynajmniej tak to postrzegam z drugiej strony może nie do końca, bo w sklepach rowerowych nie widuje się zbyt wielu modeli, a szkoda
BikerLight Napisano 2 Czerwca 2014 Napisano 2 Czerwca 2014 Bluźnisz Dokładnie - @@remlik gdybyś to powiedział na głos w Belgii to by Ciebie chyba ukamienowali, a w najlepszym przypadku wytarzali w smole i pierzu
remlik Napisano 3 Czerwca 2014 Napisano 3 Czerwca 2014 koledzy, darujcie - przeca "odszczekałem" z drugiej strony, czy aby nie mówicie o "przełaju" typu zwykła szosa na szerszych oponach, zarzucana na plery pod byle górkę ? czy taki Giant anyroad nie ma jednak więcej wspólnego z mtb 29 (hamulce, przełożenia, geo też bliżej mtb raczej) niż z szosą ?
Prz Napisano 3 Czerwca 2014 Napisano 3 Czerwca 2014 Oczywiście że mówimy o prawdziwych przełajach, sam mam takiego
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.