Skocz do zawartości

[do 2700] mtb, pomoc w podjęciu decyzji

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Serwus.

Proszę Was o pomoc w podjęciu decyzji lub zasugerowania innego wyboru. Przeczytałem kilkadziesiąt wątków (Tadeus szacun) opisujących podobny zakres cenowy, ale im więcej czytam tym większy mam problem z podjęciem ostatecznej decyzji :icon_confused:  

Krótko o mnie: 195cm, 98kg. Nie jestem wyczynowcem i rower będzie służył do poruszania się na ubitych trasach (asfalt i ścieżki) i lekkim terenie (polne drogi, lasy, bez ekstremalnych gór itp.

Wybrałem 3 rowery (kolejność wg atrakcyjności wizualnej):

Cube Analog 27,5

http://www.arkus.sklep.pl/rower-cube-analog-275-blackgreygreen-2014-p-6648.html

Northtec Gravity 27,5 DR

http://www.2009.nrowery.pl/rowery-2014/mtb-275/gravity-275-dr

Unibkie Flite 27,5

http://www.unibike.pl/flite.html

Moje wątpliwości dotyczą rozmiaru ramy (ale zakładam 21`` przy Unibike i Northtec oraz 22`` przy Cube).

Jak istotne są różnice między podanymi przeze mnie modelami? Czy przy moich gabarytach 29er nie byłby lepszy? Przyznam się, że nie lubię grzebać przy sprzęcie więc chcę kupić rower na dłużej niż 2-3 sezony stąd taki wybór. A może zasugerujecie totalną zmianę koncepcji :)

Z góry dzięki za pomoc!

Napisano

Ramę bierzesz największą jaka jest przy ponad 190 cm.

Radzę do twoich zastosowań cross' a + terenowe gumy typu Smart Sam 28"x1.6.

Rzuć okiem na Author'a Mission.

Napisano

A możesz umotywować/rozwinąć tą intrygującą propozycję.

Mogę. Ramy 22/23/24/XL czy jak tam jaki producent klasyfikuje są z reguły przeznaczone dla osób 190 cm i więcej.

Chyba, że jednak producenci masowo produkują rowery dla dwumetrowców na szczudłach ? Chyba jednak nie...

• Mod Team
Napisano

No cóż ,uważam że kierowanie się wyłącznie wielkością bez porównania geometrii rowerów jest delikatnie rzecz ujmując spłyceniem problemu.

Niestety producenci nie trzymają się tych samych standardów więc Twoja bardzo "ogólna" propozycja może być strzałem w płot - niestety.

A hasło "bierz ramę największą jaka jest" świadczy  o dość "pobieżnej" delikatnie rzecz ujmując wiedzy w temacie.

Napisano

Więc kiedy wypada osobie z 190 cm albo więcej nie brać ramy największej w ofercie producenta tylko mniejszą ? Jak chce się pobawić w BMX'a na XC za 3k PLN ? :D

Napisano

Np w Northtecu rama 21" jest krótka - 608 mm horyzontalnie to za mało do wzrostu 195 cm - czyli ten rower odpada ...

Unibike jest tak genialną firmą, że nie podaje geometrii modelu na kołach 27,5" - czyli tylko ewentualna przymiarka ... rozmiar 21" z kołem 26" miał długość 615 mm - czyli też niewiele , ale i tak najdłuższy ...

Cube 22" jest w praktyce tak krótki jak Canyon - 610 mm - również qupa jak dla 195 cm ...

Wszystkie te rowery jak na MTB z dosyć dużymi ramami są krótkie ...

Czy trochę rozjaśniłem ?

Napisano

Z tych powyższych brałbym Flite'a. Głównie dlatego, że większością podzespołów nie odstaje od reszty, a hamulcami ją miażdży.

W northecu za to masz sławną taperowaną główkę... :)

Oczywiście to jeśli chodzi o 27,5, jeśli zdecydujesz się na 29 to prawdopodobnie w tym budżecie będzie tylko coś z trochę słabszym osprzętem, choć ostatnio ktoś tu wklejał coś egzotycznego z allegro, co było na 29 i naprawdę imponujące sprzętowo, niestety już nie pamiętam co to było :)

Napisano

Trochę pojaśniało, ale nadal jestem ''w lesie'' z decyzją. Mam jeden problem z Unibikiem... Jakoś nie powala mnie wygląd i kolorystyka. Może to niuans, ale wg mnie szkoda wydać ~2700pln na coś co nie cieszy oka ;) Przeglądałem 29ery i wg specyfikacji np Northtec Cayon 29'' jest dłuższy od Gravity 27,5'' o 12mm. Czy to aż tak kolosalna różnica?

@Tadeus jeśli udałoby mi się trochę ponegocjować i wyrwać Flite 29'' w okolicach mojego budżetu to brać 21' czy 23'?

Napisano

Padło na Flite`a 29'', rama 23''. Wyrwałem go za 2700 w sklepie stacjonarnym w Lublinie, a więc budżet maksymalnie wykorzystany :) Jestem zachwycony pierwszą jazdą :) Dzięki za pomoc!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...