Skocz do zawartości

[do 4000 zł] MTB 29" Romet Ramber 3.0 lub 4.0, Kross Level B7, Ghost SE 2950 2014?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Od kilku miesięcy przyglądam się różnym rowerom, ale dopiero teraz nadszedł ten moment, kiedy mnie stać na zakup drugiego roweru:) Decyzja jest poważna, stąd proszę was o pomoc.

Interesuje mnie rower do jazdy po górach, lasach czy szutrach (Bielsko-Biała i okolice + wakacyjne wyjazdy rowerowe). Zakładam, że to będzie rower "na specjalne okazje", np. kilkugodzinne wypady w weekendy - prawdopodobnie nie będę nim jeździł codziennie, ani tym bardziej nigdzie go zostawiał przypiętego (do pracy, na miasto czy na wypady z sakwami mam Evado 2.0). Mam 183 cm i 71 kg. założony budżet to maksymalnie 4000 zł. Oczywiście, jeśli uda się zaoszczędzić to super. Rower chciałbym kupić najlepiej stacjonarnie, na śląsku (Bielsko, Katowice itp.)

A teraz konkretne propozycje:

1. Canyon - polecany na forum - odpada. Nie chcę czekać do połowy sierpnia.
2. Romer Rambler R-Line 3.0 - http://www.romet.pl/Rower,RAMBLER_29ER_Rline_30,10,485,13748,2014.html

Dziś się do niego przymierzyłem w sklepie stacjonarnym i moim zdaniem siedziało się ok, przy czym siedziałem na jedynej dostępnej w sklepie ramie 22". Sprzedawca proponował raczej 20". Ja się nie znam, więc stąd pytanie do was - jaki rozmiar byłby odpowiedni? 20" czy 22"? W moim evado mam 21". Trudno też testować rower jeżdżąc dookoła sklepu, a nie po górach...

Plusy: +najniższa cena,
+siedziałem, widziałem, dotykałem, realna waga poniżej 14 kg

Minusy
-na forum był polecany 4.0, a ja tam nie widzę żadnej specjalnej różnicy uzasadniającej wydatek.
-Design Rometu nie jest zły, ale nie do końca mi odpowiada. Konkurencja robi to lepiej.

3. Kross Level B7 - http://www.kross.pl/pl/2014/mtb-xc-29quot/level-b7
+ możliwość kupienia na miejscu
+ 12,90 wagi według producenta

+ design - hydroformowana, wyginana rama + sama kolorystyka

+ niby gadżet, ale wewnętrzne prowadzenie pancerza, które mi się bardzo podoba. Główka Tapered co podobno zwiększa sztywność.

- hamulce, które nawet wyglądem nie zachęcają
4. Ghost SE 2950
http://rower.com.pl/rowery/rowery-wg-producentow/ghost-2014/rowery-gorskie-29-cali/ghost-se-2950  - oglądałem go jednak w sklepie stacjonarnym.
+ widziałem, oglądałem, jeździłem
+ oszczędny design,
+ rama z większym przekrokiem

+ niby wszystkie rowery są produkowane z części chińskich, ale to jednak znana niemiecka marka:)

Który rower byście wybrali. Może jakieś inne propozycje?

Napisano

Jeśli chodzi o Rometa, to sprzedawca miał rację, 20" to zdecydowanie lepszy wybór niż 22", Rometa w wersji 4.0 użytkownicy forum kupowali za 3500 zł, moim zdaniem to lepszy wybór, pewniejsze hamulce, lżejsze koła .

Napisano

Dziś zacząłem poszukiwania poza Bielskiem i jeden ze sklepów w ofercie ma coś takiego:

http://rower242628.pl/p/782/3160/haibike-big-curve-rx-29-quot--29-quot-haibike-2014-rowery-haibike-rowery-producenci.html

Amorek gorszy niż w Romecie, ale też powietrzny. Za to stożkowa główka, niemiecka i egzotyczna nieco marka i waga 12,5 kg (oczywiście, nie omieszkam go zwazyć przed zakupem). Mogę go mieć za 3300. Dobra oferta?

Napisano

Ale w Romecie jest stożkowa główka, więc co znaczy "za to stożkowa główka", no i Romet lepiej wyposażony, ale jeśli niemiecki bardziej ci odpowiada to nie musisz nikogo prosić o błogosławieństwo.

Napisano

@ Rulez - nikogo nie proszę o błogosławieństwo, tylko się konsultuję z wami przed wydaniem sporej jak dla mnie kasy.

Co do stożkowej główki - nigdzie na stronie Rometu nie widzę takiej informacji, dlatego nie wiedziałem że on też ją ma. Co konkretnie ma ten Romet lepsze niż ten Haibike?

Napisano

Myślę, że akurat dostawę gratis powinno się udać wynegocjować bez większych problemów. Co nie zmienia faktu, że np. proponowany w temacie Romet to kawał dobrej maszyny. Mi osobiście przeszkadza w nim tylko bardzo długi ogon.

Napisano

Od kogo niby wynegocjować dotawę gratis ? Przy zakupie musi się liczyć z całością nie mniejszą niż 4400 .

Napisano

Dziękuję wam za wszystkie uwagi. Romet 3.0 był w Śląskim tylko w jednym sklepie, 4.0 nie było w ogóle (odpadało więc sprawdzenie realnej wagi). Pojechałem dziś do jednego z dużych sklepów, których tych rowerów troszkę miał i wracałem - niestety po asfaltach - takim oto sprzętem - Haibike Big Curve RX Pro 29

http://www.haibike.de/produkte_detail_pl,72530,16744,detail.html

Realna waga mojego egzemplarza to przyzwoite 12,74 kg, cena wyszła również poniżej 4000.
Na razie zaparkowałem go w jadalni :)
au71q.jpg

Napisano

Krótkie to cholerstwo, słabe hamulce i bez taperowanej główki ..., ale jeśli się podoba to najważniejsze.

Napisano

Mały offtopic - tak podpowiem co do Radona. Na negocjacje nie ma się co napalać, bo ich nie ma;) chyba, że traficie na promocję na stronie. Teraz jest ich sporo bo mają dużo okrągłych rocznic. Prócz transportu, dojdzie Wam różnica w VAT i pudełko. Mnie to extra do ceny roweru doszło 70 EUR i przy płatności PayPal czy kartą kiepski kurs EUR (to mi się udało ominąć). Chociaż i tak to dodając to ich rowery i Canyona z racji braku pośrednika są naprawdę mocno ciekawe w swoich cenach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...