pshemson Napisano 26 Maja 2014 Napisano 26 Maja 2014 Witam, mam problem z regulacją tylnej przerzutki. Rower - Kross MTB, nawet nie wiem jaki model, ale jakiś jeden z tańszych. Nie wchodziła 6 i 7 przerzutką więc chciałem coś z tym zrobić, pokręciłem tymi sróbkami i zrobiłem tak, że przerzutka zatrzymała się na 2 przerzutce i wciskam wyżej to nic się nie dzieje.Oglądałem jakiś filmik, z tą regulacją, śrubki K i L(jestem zielony ), pokręciłęm ale nic to nie daje.Dopiero muszę ręcznie tą linkę na ramie mocniej podciągnąć, żeby na manetce ustawić od 2 do 7 przerzutki. Jestem zielony w tym, da się samemu to wyregulować?
jogi109 Napisano 26 Maja 2014 Napisano 26 Maja 2014 L jak wkrecasz, to ograniczasz wchodzenie przerzutki tylnej w szprychy. Jak wkręcasz H, to ograniczasz wychodzenie poza rame, oddalanie się od koła. W tym przypadku jak nie chce wejść 1 bieg z tyłu, odkręć L. Ale z umiarem! Po pół obrotu. I stale sprawdzaj.
pshemson Napisano 26 Maja 2014 Autor Napisano 26 Maja 2014 Ok dzięki, ale co z tym 2 problemem? Jak chcę dać wyższą przerzutkę, np z 2 na 3,4 itp. to nic się nie dzieję, tak jakby linka nie reagowała, ciągle na manetce jest przerzutka 2. Podczas kręcenia muszę tą przerzutkę podnieść?
Fenthin Napisano 26 Maja 2014 Napisano 26 Maja 2014 1. Tylna przerzutka jest jedna, nie 6 czy 7. 2. Odsyłam do: http://www.forumrowerowe.org/topic/3668-naped-zanim-zapytasz-zobacz/
jogi109 Napisano 26 Maja 2014 Napisano 26 Maja 2014 To jest niższy bieg. No to zepsuta manetka. Jak ruszasz manetke i nie zmienia, to wymiana. Drugiego pytania nie rozumiem. Nie wiem co chcesz podnosić.
Fenthin Napisano 26 Maja 2014 Napisano 26 Maja 2014 A tam od razu zepsuta manetka. Stawiam na poluzowaną linkę, która nie pozwala poruszyć pantografem.
pshemson Napisano 26 Maja 2014 Autor Napisano 26 Maja 2014 Dzięki za linka, zaraz przeczytam. Też myślę że to wina linki, ale mocniej już nie mogę naciągnąć.
Mod Team michuuu Napisano 27 Maja 2014 Mod Team Napisano 27 Maja 2014 Też myślę że to wina linki, ale mocniej już nie mogę naciągnąć. To spróbuj mocniej przykręcić linkę do przerzutki - po naciągnięciu.
pshemson Napisano 27 Maja 2014 Autor Napisano 27 Maja 2014 Tak jak mówiłem, teraz chyba głównym problemem jest to, że nie mogę zmienic biegu powyżej 3 - zatrzymuję się na manetce na 3 i dalej nie pójdzie... Wczoraj jeszcze ruszałem jakąś inną śrubkę - tą od 7:14 Chyba będe musiał oddać rower do serwisu :/ Ok, jednak z manętką jest problem Odkręciłem manetke i wszystkie biegi działają póki ta linka nie trzyma się zębatki. A co do przerzutlki to dziwne ale dopeiro teraz zauwazyłem, że podczas zmiany biegów cały ten mechanizm nie porusza się...
Mod Team Puklus Napisano 27 Maja 2014 Mod Team Napisano 27 Maja 2014 zrob tak: - odkręć linke - zakręć korba niech łańcuch zjedzie na sam dół, jak nie zjedzie, pokręć śruba H tak by zjechał. - klikaj manetką aż dojedzie do ostatniego biegu - ustaw baryłkę ( baryłki, czasami są 2) mniej więcej na środku zakresu. - naciąg kombinerkami linkę i ją zakręć. - zmieniaj biegi, ewentualne braki ustaw baryłką. Po tym zabiegu jak nic sie nie zepsuło będzie działać.
Mod Team Puklus Napisano 27 Maja 2014 Mod Team Napisano 27 Maja 2014 O ta co jest przy manetce a czasami przy przerzutce też. Pancerz do niej wchodzi.
pshemson Napisano 27 Maja 2014 Autor Napisano 27 Maja 2014 Te śrubkę całą wtedy wykręciłęm na przerzutce9to w tym filmiku).Możliwe, że to przez to?
Mod Team Puklus Napisano 28 Maja 2014 Mod Team Napisano 28 Maja 2014 Zasadniczo było by to możliwe, za mało danych podałeś by to stwierdzić. Udało ci sie już to wyregulować ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.