Skocz do zawartości

[szprychy] Jaka długość szprych?

banan56

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jak w temacie mam pytanko co do długości szprych. Korzystałem z dwóch kalkulatorów (dwa pierwsze z google) i różnica długości wyniosła ok. 4mm. To jest sporo. Dlatego zwracam się o pomoc do fachowców w tej dziedzinie.

Na zdjęciach wszystkie wymiary. Poza tym:
- wewnętrzna średnica obręczy 574mm

- grubość ścianki obręczy 2mm

- obręcz 28 cali 36 szprych (700C 30mm)

Tutaj zdjęcie starej założonej obręczy. Nie ogarniam tych słoneczek itp.:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/d9c9a884440125cf.html

Pozdrawiam ;-)

P.S. nie patrzcie na burdel w garażu :-)

post-168220-0-43198600-1401134953_thumb.png

post-168220-0-88771200-1401134953_thumb.jpg

Napisano

Czy nowa obręcz będzie taka sama jak stara? W sensie czy nie będzie stożkowa? Bo jeżeli nowa i stara nie będą różnić się wymiarami, to po prostu kup szprychy z tą samą długością co miałeś dotychczas-bez kalkulatora, a jeżeli kupujesz obręcz ze stożkiem, to masz o wiele większy margines błędu :) Swego czasu jak zaplatałem sobie koło [stożek] to się okazało, że szprychy mogły śmiało mieć i 6 mm długości więcej- nypel chowa się w stożku i szprychy są daleko od wewnętrznej średnicy obręczy...

a jeżeli chcesz nową obręcz i nową piastę- to nawet nie myśl o takich zakupach-kup albo gotowe koło, albo u jednego sprzedawcy obie części i niech "sprzedawca" od razu zaplecie koło...[polecam na 3 krzyże]

Napisano

Jak juz wspomniałem nie rozumiem tych krzyży/słoneczek. Obręcz będzie nowa, bo bardziej mi się opłaca. Dodatkowo chce mieć obie obręcze takie same. Tylnej piasty nie wymieniam, gdyż kasety starego typu są niezniszczalne, a aktualne piasty nie mają takich mocowań. Dlatego szukam kogoś kto dobrze wyliczy mi te szprychy 

Napisano

to ja czegoś też nie rozumiem- pokazujesz zdjęcia pomiarów piasty przedniej, a teraz piszesz o 2 obręczach, czy wiesz że o ile z przednim kołem nie ma problemu[wszystkie szprychy jednakowej długości], to w tylnym nie jest już tak lekko? z jednej strony szprychy będą krótsze,a z drugiej dłuższe.... i dalej nie rozumiem też, czemu uparcie dążysz do kalkulatora, skoro masz ściągę na starych kołach-zmierz tylko szprychy, przecież chcesz tylko obręcze, które będą miały ten sam rozmiar co stare, piasty zostawiasz stare, to długości szprych nie ulegają zmianie....

Napisano

Obręcze będą nowe, stożkowe (nie bez powodu podałem wymiary). Co do kół to powolutku. Najpierw przód, bo nadgarstek ważniejszy od tyłka :-P 

Napisano

czyli o te 4mm nie powinieneś się martwić, jeżeli ważniejszego błędnego pomiaru nie zrobiłeś- sprawdziłem twoje dane też na 2 innych kalkulatorach i też są różnice[nawet większe jak te 4 mm]....ja raz zaplotłem koło i więcej nie będę tego robił, bo to nie jest opłacalne [uparłem się, że taka piasta a nie inna, że taka obręcz a nie inna i jeszcze szprychy nierdzewki], podobne gotowe koło było po prostu tańsze i nie kosztowałoby tylu nerwów [początkowo], także przednie polecam "gotowca", a tylne fachowiec- tymbardziej, że nie wiesz co znaczy zaplot na 2,3,4 krzyże czy słoneczko-a zaplot też wpływa na długość szprych

Napisano

Nie masz w okolicy nikogo kto zajmuje się zaplataniem kół?? Dobór szprych jest istotny w warto w realu się kogoś poradzić.

Doczekam się odpowiedzi na to dość proste pytanie??

Napisano

Brat kolegi kiedyś zajmował się centrowaniem kół (teraz jest mechanikiem samochodowym). Wiec raczej szprych mi nie dobierze, bo nie ma ma to czasu. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...