Skocz do zawartości

[hamulce Alhonga]

Martin94

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, w siedmioletnim rowerze Kross Hexagon V3 posiadam hamulce "elitarnej" firmy Alhonga. Obecnie mam klocki Merida All Condition. Mam problem z hamulcami. Po naciśnięciu na klamki z tyłu słychać przeraźliwy pisk. Dzieje się tak już któryś raz. Poprzednio wystarczyło czyszczenie obręczy i ścieranie brudu z klocków. Teraz to nie pomogło. Problem jest z tylnym hamulcem z przodu też tak jeszcze dzisiaj było, ale popuszczenie linki i obniżenie klocków rozwiązało problem. Co może być przyczyną złej pracy? Klocki ustawiam zawsze tak, aby całą powieszchcnią dotykały tylko powierzchni przeznaczonej do kontaktu z obręczą. Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Ustaw lekko pod kątem, aby przód był bliżej niż tył. To może rozwiązać ten problem. Może nie jeździłeś w mokrych warunkach, a teraz zacząłeś i piszczą. Piszczenie nie jest objawem niczego złego, ale jeżeli wcześniej tego nie robiły to znaczy, że da się zrobić aby nie piszczały.

Napisano

W mokrych warunkach jeździłem i klocki jak zapewniał producent nie piszczały, a teraz jest sucho i piszczą, ale dzięki za radę zrobię jak mówisz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...