Skocz do zawartości

[3500-4000] pod maratony mtb xc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Poszukuję roweru w podanym przedziale cenowym do startowania w maratonach mtb.

Wzrost 170 cm waga 65 kg. 

Wymagania:

Lekka "rozwojowa" rama o sportowej geometrii bez amortyzacji.

Napęd z 10-rzędową kasetą.

Nad rozmiar koła - jeszcze się zastanawiam ale prawdopodobnie będzie to 26 lub 27,5.

Do pozostałych podzespołów nie mam szczególnych wymagań - z chęcią zapoznam się z Waszą opinią ;)

Napiszę jeszcze tylko, że obecnie jeżdżę krossem lvl a2 z 2011 roku z mostkiem wymienionym na dłuższy i założonym "odwrotnie" dla bardziej pochylonej pozycji.
Obecna pozycja jest w miarę wygodna ale wygodniej mi się jeździ w jeszcze bardziej pochylonej pozycji (sprawdzałem na innych posiadanych przeze mnie rowerach)

Jeśli czegoś nie napisałem z chęcią uzupełnię informacje :)
Napisano

Dzięki za odpowiedź, myślę, że w lokalnym sklepie faktycznie mógłbym trochę utargować ;)

Ktoś ma może inną propozycję?

EDIT:

Ja znalazłem jeszcze coś takiego (niestety z korbami z 3 tarczami):

http://www.rowerymerida.pl/produkt671/big-nine-500-rower-merida.html

http://www.rowerymerida.pl/produkt685/bigseven-500-rower-merida.html

http://www.unibike.pl/expert.html

Co o nich sądzicie?

Napisano

Unibike to nie jest rower o sportowej geometrii ... no i zastanów się jaki wreszcie rozmiar koła wybierasz,, bo rzucasz różne propozycje, rower z kołem 29" pod wzrost 170 cm to według mnie średnio rozsądny wybór :whistling:  .

Merida z kołem 27,5" jest w rozm. 17" o 9 mm krótsza niż Kross, to spora różnica - radzę najpierw się przymierzyć do obydwu ...

Napisano

A czy Specialized posiada w swojej ofercie coś konkretnego w tym przedziale cenowym? Jak na ich stronie wybrałem rowery XC to najtańszy kosztował 4999 Oo.

Napisano

A czy Specialized posiada w swojej ofercie coś konkretnego w tym przedziale cenowym? Jak na ich stronie wybrałem rowery XC to najtańszy kosztował 4999 Oo.

Oczywiście, posiadają bardzo profesjonalna naklejkę :)

Jak już w większości wątków na forum potwierdzono, w tej cenie płacisz za napis na ramie a rower masz przeciętny ze słabszym osprzętem niż konkurencja.

Napisano

Unibike to rower o nijakim prowadzeniu, stosunkowo wysoka główka sterowa utrudnia zajęcie sportowej pozycji, a ogólna pozycja na rowerze nie sprzyja szybkiemu ruszeniu do przodu po depnięciu w pedały, jest lepiej wyposażony niż np. Spec, ale na pewno nie prowadzi się tak samo ... jednak Spec wypiął się na razie na koło 27,5"  :whistling:

Napisano

W takim, że rowery XC wyższej klasy na sztywnych ramach i na kołach 26" praktycznie się nie sprzedają, i żaden producent takich konstrukcji nie będzie rozwijał.

Myślisz, że Kross obniżył cenę z miłości do bikerów ?

Napisano

Hmm, to może warto skorzystać i zakupić takie "odchodzące do lamusa coś" z karbonową ramą z dobrym osprzętem na kole 26''?

Tym bardziej jak ma się 170 cm wzrostu i większe koło raczej nie podchodzi :)

Napisano

Ok, we wszystkich sklepach sprzedających krossa w Toruniu mieli tylko rozmiar M. Problem jest taki, że nikt nie chce ściągnąć tego modelu w rozmiarze S do przymiarki a czuję, że taki by mi pasował (w M bym miał pozycję jak na obecnym rowerze). Ściągnięcie po wpłacie zaliczki to żaden problem we wszystkich sklepach ale jednak to zakup trochę w ciemno.

Na stronie producenta jest informacja, że główka ramy w rozmiarze S jest krótsza od główki w rozmiarze M o 2 cm.

Czy ta różnica 2 cm oznacza, że miejsce w którym można zamontować mostek kierownicy jest w rozmiarze S niżej o 2 cm niż w rozmiarze M?

Jeśli to jest równoznaczne to myślę, że się zdecyduję ;)

EDIT:

Przymierzałem się do rowerów 27,5 ale dla mnie to za duże koło. Niezbyt pewnie się czułem na takim rowerze.

EDIT 2:

Po zmierzeniu nogi i podaniu wzrostu i długości nogi na stronie krossa wyskoczyło mi, że dla tego roweru powinienem mieć rozmiar S.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...