kabudza Napisano 24 Maja 2014 Napisano 24 Maja 2014 Hej, Poszukuję roweru w podanym przedziale cenowym do startowania w maratonach mtb. Wzrost 170 cm waga 65 kg. Wymagania: Lekka "rozwojowa" rama o sportowej geometrii bez amortyzacji. Napęd z 10-rzędową kasetą. Nad rozmiar koła - jeszcze się zastanawiam ale prawdopodobnie będzie to 26 lub 27,5. Do pozostałych podzespołów nie mam szczególnych wymagań - z chęcią zapoznam się z Waszą opinią Napiszę jeszcze tylko, że obecnie jeżdżę krossem lvl a2 z 2011 roku z mostkiem wymienionym na dłuższy i założonym "odwrotnie" dla bardziej pochylonej pozycji. Obecna pozycja jest w miarę wygodna ale wygodniej mi się jeździ w jeszcze bardziej pochylonej pozycji (sprawdzałem na innych posiadanych przeze mnie rowerach) Jeśli czegoś nie napisałem z chęcią uzupełnię informacje
Rulez Napisano 24 Maja 2014 Napisano 24 Maja 2014 Krossy z serii R są długie, 594 mm w rozm. 17" to sporo, ramy mają też sportową geometrię : http://www.kross.pl/pl/2014/mtb-xc-275quot/level-r8 Te 299 zł zapewne bez problemu można utargować w sklepie.
kabudza Napisano 24 Maja 2014 Autor Napisano 24 Maja 2014 Dzięki za odpowiedź, myślę, że w lokalnym sklepie faktycznie mógłbym trochę utargować Ktoś ma może inną propozycję? EDIT: Ja znalazłem jeszcze coś takiego (niestety z korbami z 3 tarczami): http://www.rowerymerida.pl/produkt671/big-nine-500-rower-merida.html http://www.rowerymerida.pl/produkt685/bigseven-500-rower-merida.html http://www.unibike.pl/expert.html Co o nich sądzicie?
Rulez Napisano 24 Maja 2014 Napisano 24 Maja 2014 Unibike to nie jest rower o sportowej geometrii ... no i zastanów się jaki wreszcie rozmiar koła wybierasz,, bo rzucasz różne propozycje, rower z kołem 29" pod wzrost 170 cm to według mnie średnio rozsądny wybór . Merida z kołem 27,5" jest w rozm. 17" o 9 mm krótsza niż Kross, to spora różnica - radzę najpierw się przymierzyć do obydwu ...
kabudza Napisano 24 Maja 2014 Autor Napisano 24 Maja 2014 Oczywiście się przymierzę Dzięki za zwrócenie uwagi.
4moments Napisano 24 Maja 2014 Napisano 24 Maja 2014 Unibike to nie jest rower o sportowej geometrii ...Możesz rozwinąć to twierdzenie?
kabudza Napisano 25 Maja 2014 Autor Napisano 25 Maja 2014 A czy Specialized posiada w swojej ofercie coś konkretnego w tym przedziale cenowym? Jak na ich stronie wybrałem rowery XC to najtańszy kosztował 4999 Oo.
4moments Napisano 25 Maja 2014 Napisano 25 Maja 2014 A czy Specialized posiada w swojej ofercie coś konkretnego w tym przedziale cenowym? Jak na ich stronie wybrałem rowery XC to najtańszy kosztował 4999 Oo.Oczywiście, posiadają bardzo profesjonalna naklejkę Jak już w większości wątków na forum potwierdzono, w tej cenie płacisz za napis na ramie a rower masz przeciętny ze słabszym osprzętem niż konkurencja.
Rulez Napisano 25 Maja 2014 Napisano 25 Maja 2014 Unibike to rower o nijakim prowadzeniu, stosunkowo wysoka główka sterowa utrudnia zajęcie sportowej pozycji, a ogólna pozycja na rowerze nie sprzyja szybkiemu ruszeniu do przodu po depnięciu w pedały, jest lepiej wyposażony niż np. Spec, ale na pewno nie prowadzi się tak samo ... jednak Spec wypiął się na razie na koło 27,5"
PjeseczeQ Napisano 25 Maja 2014 Napisano 25 Maja 2014 Tak dzisiaj wpadłem na stronę Kross'a i na wejściu nowa cena 'najniższego' XC z Carbon'em na 2013 : http://www.kross.pl/pl/2013/mtb-xc/level-a9 Może zainteresuje...
Rulez Napisano 25 Maja 2014 Napisano 25 Maja 2014 Pewnie, trzeba znaleźć jelenia na to co odchodzi do lamusa
Rulez Napisano 25 Maja 2014 Napisano 25 Maja 2014 W takim, że rowery XC wyższej klasy na sztywnych ramach i na kołach 26" praktycznie się nie sprzedają, i żaden producent takich konstrukcji nie będzie rozwijał. Myślisz, że Kross obniżył cenę z miłości do bikerów ?
kabudza Napisano 25 Maja 2014 Autor Napisano 25 Maja 2014 Hmm, to może warto skorzystać i zakupić takie "odchodzące do lamusa coś" z karbonową ramą z dobrym osprzętem na kole 26''? Tym bardziej jak ma się 170 cm wzrostu i większe koło raczej nie podchodzi
beskid Napisano 25 Maja 2014 Napisano 25 Maja 2014 Popieram przedmówcę i kij w szprychy producentom. Samemu można sprzęcik podrasować.
kabudza Napisano 26 Maja 2014 Autor Napisano 26 Maja 2014 W takim razie podzwonię po lokalnych sklepach i spytam czy mają coś do pojeżdżenia w takiej geometrii
kabudza Napisano 26 Maja 2014 Autor Napisano 26 Maja 2014 Ok, we wszystkich sklepach sprzedających krossa w Toruniu mieli tylko rozmiar M. Problem jest taki, że nikt nie chce ściągnąć tego modelu w rozmiarze S do przymiarki a czuję, że taki by mi pasował (w M bym miał pozycję jak na obecnym rowerze). Ściągnięcie po wpłacie zaliczki to żaden problem we wszystkich sklepach ale jednak to zakup trochę w ciemno. Na stronie producenta jest informacja, że główka ramy w rozmiarze S jest krótsza od główki w rozmiarze M o 2 cm. Czy ta różnica 2 cm oznacza, że miejsce w którym można zamontować mostek kierownicy jest w rozmiarze S niżej o 2 cm niż w rozmiarze M? Jeśli to jest równoznaczne to myślę, że się zdecyduję EDIT: Przymierzałem się do rowerów 27,5 ale dla mnie to za duże koło. Niezbyt pewnie się czułem na takim rowerze. EDIT 2: Po zmierzeniu nogi i podaniu wzrostu i długości nogi na stronie krossa wyskoczyło mi, że dla tego roweru powinienem mieć rozmiar S.
kabudza Napisano 2 Czerwca 2014 Autor Napisano 2 Czerwca 2014 Zdecydowałem się na zakup krossa lvl a9 w rozmiarze S. Pierwsze testy w terenie za mną - jestem mega zadowolony.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.