Skocz do zawartości

[Przerzutki] Jak zlikwidować ten dzwięk?

Cytrusek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam rower Kross Hexagon X3 i wszystkie przerzutki jak na razie mi działają pomimo przebiegu ponad tysięcznęgo, ale od nowości mam problem z jedną kombinacją biegu tylnego, tylnego ponieważ dźwięk wydobywa się z kasety spowodowany prawdopodobnie przez przerzutkę. Gdy z przodu mam ustawione na najmniejszej zębatce a z tyłu na piątej to wszystko jest w porządku ale gdy tylko wezmę z przodu na środkową to już zaczyna się wydobywać ten dźwięk tak jakby chciał łańcuch przeskoczyć na inną zębatkę nie przeskakuje mi w czasie jazdy, ale ten dźwięk jest bardzo denerwujący. Chciałbym się go jakoś pozbyć ale boję się że jak zacznę śpekulować to spieprzę jeszcze gorzej i tak już dobrze działające przerzutki :) Czy macie jakieś sprawdzone sposoby, albo mogli byście mi coś poradzić?

Dziękuję za uwagę.

Napisano

Tak , mamy - regulację przerzutki  :whistling:  ewentualnie sprawdzenie czy nie masz krzywego haka od przerzutki nooooooooo i może czy linia łańcucha jest OK, linków do regulacji przerzutek nie wstawiam bo jest od groma (wujo gugel), czynność jest banalna , nawet laik sobie poradzi  :thumbsup: ah przy okazji czyszczenie napędu i przesmarowanie nie zaszkodzi , powinno być cacy  :sweat:

Napisano

Rozumiem, ale najpierw weź się za regulację , potem czyszczenie (czyszczenie po regulacji to taka "kropka nad i ) :thumbsup: ...chociaż nie zawsze .... :whistling:  reguluj, reguluj , dasz radę !  :icon_cool: to nie czarna magia  :sweat:

Napisano

Gdy z przodu mam ustawione na najmniejszej zębatce a z tyłu na piątej to wszystko jest w porządku
  To przy okazji będziesz zmieniał łańcuch i korbę bo pewnie będzie wszystko pokrzywione od krzywo prowadzonego łańcucha. Bo jak na moje 1-5 to chyba nie jest dobre przełożenie.
Napisano

1x5 jako przekos? Bez przesady. Wiem, że niektórzy zalecają używanie tylko 3 koronek na każdy blat, ale dla mnie to paranoja porównywalna z czyszczeniem łańcucha co 100 km...

Napisano

1x5 jako przekos? Bez przesady. Wiem, że niektórzy zalecają używanie tylko 3 koronek na każdy blat, ale dla mnie to paranoja porównywalna z czyszczeniem łańcucha co 100 km...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...