Cytrusek Napisano 23 Maja 2014 Napisano 23 Maja 2014 Posiadam rower Kross Hexagon X3 i wszystkie przerzutki jak na razie mi działają pomimo przebiegu ponad tysięcznęgo, ale od nowości mam problem z jedną kombinacją biegu tylnego, tylnego ponieważ dźwięk wydobywa się z kasety spowodowany prawdopodobnie przez przerzutkę. Gdy z przodu mam ustawione na najmniejszej zębatce a z tyłu na piątej to wszystko jest w porządku ale gdy tylko wezmę z przodu na środkową to już zaczyna się wydobywać ten dźwięk tak jakby chciał łańcuch przeskoczyć na inną zębatkę nie przeskakuje mi w czasie jazdy, ale ten dźwięk jest bardzo denerwujący. Chciałbym się go jakoś pozbyć ale boję się że jak zacznę śpekulować to spieprzę jeszcze gorzej i tak już dobrze działające przerzutki Czy macie jakieś sprawdzone sposoby, albo mogli byście mi coś poradzić? Dziękuję za uwagę.
Mod Team sznib Napisano 23 Maja 2014 Mod Team Napisano 23 Maja 2014 Jak łańcuch chce wskoczyć na większą zębatkę to poluzuj (najlepiej podczas jazdy) śrubkę baryłkową przy manetce.
dzanas Napisano 23 Maja 2014 Napisano 23 Maja 2014 Tak , mamy - regulację przerzutki ewentualnie sprawdzenie czy nie masz krzywego haka od przerzutki nooooooooo i może czy linia łańcucha jest OK, linków do regulacji przerzutek nie wstawiam bo jest od groma (wujo gugel), czynność jest banalna , nawet laik sobie poradzi ah przy okazji czyszczenie napędu i przesmarowanie nie zaszkodzi , powinno być cacy
Cytrusek Napisano 23 Maja 2014 Autor Napisano 23 Maja 2014 @dzanas, nawet po czyszczeniu łańcucha i kasety ten dzwięk jest.
dzanas Napisano 23 Maja 2014 Napisano 23 Maja 2014 Rozumiem, ale najpierw weź się za regulację , potem czyszczenie (czyszczenie po regulacji to taka "kropka nad i ) ...chociaż nie zawsze .... reguluj, reguluj , dasz radę ! to nie czarna magia
GIANT84 Napisano 23 Maja 2014 Napisano 23 Maja 2014 Gdy z przodu mam ustawione na najmniejszej zębatce a z tyłu na piątej to wszystko jest w porządku To przy okazji będziesz zmieniał łańcuch i korbę bo pewnie będzie wszystko pokrzywione od krzywo prowadzonego łańcucha. Bo jak na moje 1-5 to chyba nie jest dobre przełożenie.
dzanas Napisano 23 Maja 2014 Napisano 23 Maja 2014 Korba pokrzywiona od złego przekosu łańcucha ? uświadom mnie bo chyba głupi jestem...
GIANT84 Napisano 23 Maja 2014 Napisano 23 Maja 2014 No ok źle napisałem ale zęby się poniszczą szybciej i będzie do wymiany.
Shiryu Napisano 23 Maja 2014 Napisano 23 Maja 2014 1x5 jako przekos? Bez przesady. Wiem, że niektórzy zalecają używanie tylko 3 koronek na każdy blat, ale dla mnie to paranoja porównywalna z czyszczeniem łańcucha co 100 km...
Shiryu Napisano 23 Maja 2014 Napisano 23 Maja 2014 1x5 jako przekos? Bez przesady. Wiem, że niektórzy zalecają używanie tylko 3 koronek na każdy blat, ale dla mnie to paranoja porównywalna z czyszczeniem łańcucha co 100 km...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.