Kamikaze33 Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 witam, kupiłem właśnie do roweru przerzutkę tylną DEORE XT RD-M771 i przednią Shimano SLX FD- M661 obecnie mam manetki ALIVIO Sl-M430 Rapid Fire i chciałbym się dowiedzieć na jakich najlepiej taki sprzęt będzie działać? czy to będzie dobre rozwiązanie: http://allegro.pl/manetki-shimano-deore-komplet-sl-m590-3x9-i4246888951.html czy to za mało precyzyjne menteki? system mam 3x9 i na takim chcę zostać.
Basiq Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 bez względu czy kupisz deore czy slx działanie będzie podobne - średnie na jeża. Jeśli chcesz poczuć naprawdę precyzyjną zmianę biegów w przyzwoitej cenie kup manetki XT 770. To manetka w większym stopniu, a niżeli sama przerzutka odpowiada za precyzję.
Kamikaze33 Napisano 20 Maja 2014 Autor Napisano 20 Maja 2014 dzięki. Gdyby nie ta cena... będę szukał w używkach może ktoś coś będzie sprzedawał
FigoiFago Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 Zdzadzam się z Basiqiem. Wymieniłem prawą manetkę Alivio M430 właśnie na XT M770 i różnica na plus jest ogromna. Chyba nie ma sensu wydawać pieniędzy na Deore albo SLX. Co od ceny to do najtańszych nie należą, ale oferta Bikestacji jest całkiem dobra.
Mod Team michuuu Napisano 20 Maja 2014 Mod Team Napisano 20 Maja 2014 przyzwoitej cenie kup manetki XT 770. Warto iść w tą stronę szczególnie na tył.
Synergy Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 Co do historii. 9 rzędowe SLX M660 były pierwsze, rok później czy dwa lata później wypuszczono deore m590 9 rzędowe poprawione jeżeli chodzi o długość jałowego skoku itp w porównaniu z m590, a m430 to poprawione m590 bo wyszły ostatnie. Czyli najniższa grupa teoretycznie jest najlepsza.Niemniej jednak manetki XT SL-M770 są świetne i są głównym dowodem potwierdzającym tezę o wyższości dobrych manetek nad przerzutkami. Jeżeli Cię na XT nie stać, odłóż ale nie zmieniaj ani na deore ani SLX ponieważ dostaneisz gorsze manetki niż masz.
Mod Team Puklus Napisano 20 Maja 2014 Mod Team Napisano 20 Maja 2014 Jak by nie było od 430 do 660 ten sam mechanizm, może delikatnie różniący sie skokiem dźwigni, czy coś, ale jednak ten sam ... dopiero 770 wprowadza inna klasę ... nie tylko jakościową ale i cenową, niestety. Więc póki nie wstydzisz sie napisu alivio i nie zamierzasz dawać 2x tyle za manetki, to niczego nie ruszaj
Kamikaze33 Napisano 20 Maja 2014 Autor Napisano 20 Maja 2014 Dzięki za rady! Najlepiej zrobię jak kupię manetkę XT do tyłu i SLX do przodu czyli tak jakie mam przerzutki. Powiedzcie mi jeszcze czy manetki przednie jeśli mają w opisie 10-rzędowe to będzie problem z 9 rzędami? aż taki ma to wpływ? myślałem, że manetka przednia nie ma wpływu na tył. PS. napisu Alivio się absolutnie nie wstydzę, z tego co zdemontuję składam drugi rower - crossowy do jazny po mieście.
Mod Team michuuu Napisano 20 Maja 2014 Mod Team Napisano 20 Maja 2014 jeśli mają w opisie 10-rzędowe to będzie problem z 9 rzędami? Będzie problem.
Synergy Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 Nie kupuj SLX, mimo iż to są te same mechanizmy slx ma je wykonane najgorzej. Najdłuższy skok jałowy dźwigni, najgorsza ergonomia ruchów dzwigni. Albo wóz albo przewóz XT lub Alivio, reszta to kasa w błoto.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.