Karorrr Napisano 18 Maja 2014 Napisano 18 Maja 2014 Siemka wszystkim. Nie znalazłem podobnego tematu i nie do końca wiedziałem gdzie go wrzucic więc pisze tu. Planuje kupić nowy rower, myśle o crossie bo zwykle jeżdże po miescie ewentualnie jakieś żwirki, polne/leśne drogi, ogólnie twardość ; p Czy taki typ roweru się sprawdzi? Mam jakieś 2 tysie i myśle nad http://allegro.pl/rower-medano-vanity-vt-3-28-20-cross-w-wa-i4189740755.html ze względu na osprzęt, ale, jedyne co mnie w tym rowerze zatrzymuje to gumy, i chciałem się spytać czy da się założyć na te obręcze jakieś semi-slicki, ile by kosztowały jakieś w miare dobre? Czy bede musiał kopic całe kola ? Ile takie kola mogą kosztować, o porównywalnej klasie do tych montowanych przez Medano ? Jeśli pojawi się chęć doradzenia na jakie rowery mógłbym zwrócić uwagę w tym przedziale cenowym to chętnie się im przyjrze. Pozdro !
Tadeus Napisano 18 Maja 2014 Napisano 18 Maja 2014 Spokojnie kupisz do niego fajne semi slicki za 100zl za komplet. Dobry rower.
Pitof Napisano 18 Maja 2014 Napisano 18 Maja 2014 Witam, oczywiście, że możesz założyć inne opony na te obręcze. Przykładowo: Schwalbe Sammy Slick: http://www.schwalbe.com/en/offroad-reader/sammy-slick.html Schwalbe Marathon Racer: http://www.schwalbe.com/en/tour-reader/marathon-racer.html Schwalbe Spicer: http://www.schwalbe.com/en/tour-reader/spicer.html Schwalbe CX Comp: http://www.schwalbe.com/en/offroad-reader/cx-comp.html Te tańsze drutowe będą kosztować średnio 40-60 zł za sztukę , a zwijanie średnio 100-120 za sztukę.
Tadeus Napisano 18 Maja 2014 Napisano 18 Maja 2014 Nom, jeśli te, które są w zestawie od razu wystawisz na allegro, to pewnie nawet prawie nic nie będziesz musiał dopłacać, bo te seryjne Kojaki są całkiem drogie. Jakbyś kupił tego Medano to bardzo pięknie prosimy o jakieś wrażenia, bo to bardzo intrygująca oferta.
Karorrr Napisano 18 Maja 2014 Autor Napisano 18 Maja 2014 Dzięki za szybkie odp Jeszcze takie pytanie, bo np co do Medano na allegro jest za 1800 a w sklepie 2300, i tu tez jest pewien problem, ale to już swoją drogą, bo ja chciałem się spytać czy znajdzie się jeszcze jakiś cross do 2 tysiące w miare dobry ? Słyszałem ze Northec Caledon DB który kosztuje równe 2 tys. jest tez dobry, czy to prawda? Może jakieś inne propozycje się pojawią ? Mam 180cm i jakieś 70kg wagi, i też np geometrii w Medano nie pokazują, szkoda bo nie wiadomo potem dla kogo ta maszyna ; p
Tadeus Napisano 18 Maja 2014 Napisano 18 Maja 2014 Medano częściami, z jakich jest złożony pokonuje konkurencje nawet 600zł droższą, więc raczej nic równie korzystnego nie znajdziesz. Caledon jest ok, ale to średnio poziom niżej, no i ma tylko mechaniczne tłumienie w amorze, co może być dla ciebie ważne albo nie Są jeszcze Kellysy, które mają trochę gorszy napęd niż polskie firmy, ale są w miarę ok i mają już olejowe amortyzatory. Trochę tego jest
Karorrr Napisano 18 Maja 2014 Autor Napisano 18 Maja 2014 Rozumie, ale jeszcze zrobiłem rozeznanie u mnie w okolicy, jest ten Medano w hurtowni przeceniony na najbliższy czas z 2300 na 2069 wiec na 2 tysie się zjedzie i w tej chwili twoja wypowiedź Tadeus chyba jest dobitnie uzasadniona ze za tyle nie kupisz nic lepszego :D Wychodzi w tej chwili w sumie około 100zł różnicy między tym z allegro a hurtownią więc wybór raczej oczywisty, mam na miejscu, złożony, wyregulowany, raty pewne, jak coś bedzie nie tak to mam 10min rowerem, mam dobre wrażenia z tej hurtowni bo poprzedni rower jeździł 10lat z tylko 3 poważniejszymi usterkami więc wszystko in plus. Żeby nie zakładać nowego tematu spytam jeszcze, zdaje sobie sprawę że to nie będzie to co cross ale jeśli rozważałbym zakup jakiegoś góral,MTB/ATB, coś dla amatora, normalna rekreacyjna jazda, to znalazłoby się coś ciekawego do 2000 zł ? Bierze się to stąd że w mojej okolicy jest dużo fajnych dróg ale jeszcze więcej dziurawych, szutrowych, drobne kamyczki, piaskowe i Bóg jeden wie jakie jeszcze...
Tadeus Napisano 18 Maja 2014 Napisano 18 Maja 2014 Z MTB to pewnie najkorzystniej wypada chwilowo Romet Jolene 29.
Karorrr Napisano 18 Maja 2014 Autor Napisano 18 Maja 2014 Może tak żeby nie przedłużać zbytnio tematu : 1. Który typ roweru będzie bardziej uniwersalny ? 2. Wybierając MTB/ATB zapewne nie będzie to tak dobry sprzęt jak w crossie tak? 3. A gdybym zdecydował się na coś używanego ? Np. znlazłem w temacie z ostatnich dni, od zadra1965, http://allegro.pl/author-traction-i4227354012.html, co o nim sądzisz Tadeus ? ; >
Tadeus Napisano 18 Maja 2014 Napisano 18 Maja 2014 1. Na to pytanie jest tyle odpowiedzi, ilu jest rowerzystów Cross sprawdzi się lepiej w większości codziennych sytuacji, ale może polec na bezdrożach. MTB będzie się mozolniej jeździło na co dzień, ale w terenie przejedzie się bardziej hardkorowe odcinki . Nie ma roweru uniwersalnego. 2. Zazwyczaj to crossy są droższe od odpowiadających sprzętowo MTB. Są jednak pojedyncze promocje i oferty, w których ten stosunek wygląda inaczej. Na rynku jednak ogólnie crossy są częściej droższe niż tańsze. 3. Coś używanego opłaca się brać, gdy masz pewność, że nic nowego nie spełni twoich wymagań. Używany rower dostaniesz i 2 klasy lepszy niż nówkę, tyle że to zawsze jakiś hazard, szczególnie jeśli nie oglądasz go na żywo/nie bierzesz ze sobą kogoś, kto się zna. Ja jakbym miał dwa tysiące na rower i nie chciał jeździć ambitniej to z pewnością bym sobie używki nie kupił, bo jest wystarczająco korzystnych nówek w tej cenie, które wytrzymają całe lata i starczą do normalnej rekreacyjnej jazdy, czy rowerowej turystyki. Jeśli jednak lubisz cisnąć, masz sportowe ambicje, czy po prostu katujesz sprzęt na maksa, to wtedy możesz rozpatrzyć używkę, bo osprzęt na średnim poziomie alivio może ci nie starczyć. Co do konkretnego linka - bardzo dobry, wyższej klasy MTB.
Karorrr Napisano 18 Maja 2014 Autor Napisano 18 Maja 2014 Ale w sumie to ja do du** w teren jeżdże, niekiedy jeśli trasa wymaga jakieś polne/leśne ścieżki, jakiś lekki szuter/drobne kamienie, myślę ze cross sobie poradzi nawet na tak cienkisz gumach jak Medano, co ? A z drugiej strony jednak ten ATB/MTB kusi bo nie są takie "delikatne". Szybką jazde lubie ale sprzętu nie katuje, no i dbam, pedantem jestem w tych sprawach. A poza Rometem znajdzie się jeszcze coś z ATB/MTB ? Bo ja do końca to się aż tak nie znam, jakieś tam opisy, rezencje, opinie, suche dane z katalogów.
Karorrr Napisano 18 Maja 2014 Autor Napisano 18 Maja 2014 Yhy, no mi bardziej leży np ten Level A4 od Rometa, głównie ze względu na ramę, nie lubie takich wyginanych, a jeśli zestwic je czysto osprzętowo to wypadają podobnie nie ? I czekam na dalsze propozycje, jestem naprawde otwarty, no chyba ze te 2 powyższe są najlepsze. I jeszcze znalazłem podobny temat, tam były takie rowery jak Kellys Cliff 90, on kosztuje 2159zł i Unibike Viper GTS, 2099zł obok mnie w hurtowni, one wypadaja podobnie osprzętem tak ? A najgorszy Northec za 1999zł, tak z tego wynikało, Medano najlepszy jeśli chodzi o cross, tym bardziej teraz w przecenie w mojej hurtowni z 2300 na 2069 więc wyjściowo za 2 tysie bym go łyknął jeśli by mi przypasował bo te ramy troche takie ni jakie są xd
jarekkzzz Napisano 19 Maja 2014 Napisano 19 Maja 2014 Więc amortyzator w medano ma tłumienie olejowe czy też nie?? Poza tym wydaje mi się on być dość stary bo ma jeszcze czarną anodę, której nie stosują już kilka lat.
Tadeus Napisano 19 Maja 2014 Napisano 19 Maja 2014 NCX w Medano jest olejowy. Ale prawdą jest, że czarnej anody chyba już od dawna nie było. Na początku myślałem, że to wina zdjęcia, że te golenie wychodzą tak ciemno, ale chyba faktycznie są czarne.
Karorrr Napisano 19 Maja 2014 Autor Napisano 19 Maja 2014 A to ma jakiś wpływ na prace amortyzatora ?
Tadeus Napisano 19 Maja 2014 Napisano 19 Maja 2014 Po paru latach może mieć wpływ na jego wygląd, jak anoda zacznie schodzić. Poza tym wypada mieć nadzieję, że skoro Medano używa do nowego modelu stary amortyzator to sprawdził, czy te amortyzatory były odpowiednio składowane i nadal są dobrze nasmarowane.
Karorrr Napisano 19 Maja 2014 Autor Napisano 19 Maja 2014 Rozumie, raczej szajsu nie wkładają ; p Zdecydowałem że bede wybierał pomiędzy Level A4 a Medano skoro nie ma już innych propozycji, jutro jade na test z rana, i się zobaczy
Karorrr Napisano 20 Maja 2014 Autor Napisano 20 Maja 2014 A jeszcze z takich spraw, Kellysa odrzuciłem na rzecz Unibike, Northec odpada, Romet ze względu na rame też. Został Medano, Level A4 i Unibike i : 1. Osprzętem Medano przewyższa Level A4 ? 2. Jak się ma osprzęt Krossa do Unibike ? Lepszy/równy ?
Tadeus Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 Vanity to rasowy rower do pomykania po asfalcie Viper to rower do jazdy mieszanej A4 to rasowy rower w teren Vanity jeśli chodzi o ogólny poziom osprzętu jest lepszy od A4, Viper i A4 są porównywalne - A4 ma jednak tarcze. Dziwne te porównania czynisz. To zupełnie inne rowery. Szczególnie Vanity i A4 są na zupełnie przeciwnych biegunach
Karorrr Napisano 20 Maja 2014 Autor Napisano 20 Maja 2014 Tzn ja zdaje sobie z tego sprawe, ale czysto dla porównania, i z ciekawości. A właśnie ja tarcz to ogólnie nie chce, nigdy nie miałem i sobie radziłem bez nich więc i teraz dałbym rade, ale ogólnie to dzieki za pomoc ; ) Jak coś wybiore to się pochwale, ewentualnie jakiś test się zrobi jak nie będzie takiego na forum
Pitof Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 A propos testów to tu:http://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_rowerow/6872/medano_vanity_vt3 można sobie poczytać o Vanity Vt.3.
Tadeus Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 „Najmocniejszym” komponentem jest tylna przerzutka Shimano Deore. I potem się dziwić, że producenci z tyłu dają coś dobrego, a do całej reszty śmieci A reszty komponentów deore w tym rowerze to już nie zauważył? @PitofWielkię dzięki za czujność Dla niektórych ten test pewnie będzie bezcenny przy podjęciu decyzji.
Karorrr Napisano 20 Maja 2014 Autor Napisano 20 Maja 2014 Czytałem, czytałem, wszystko przemawia za, ale... Nie sądziłem że wybór roweru może być tak trudny, kiedyś się szło z tatusiem, on wybierał, i było, a teraz... Byłem tak jak rano miałem być w hurtowni, udało zastać się kumpla, najpierw sprawdziłem Level A4, maszyna super, ale mój kumpel jak to dobry kumpel do mnie z ryjem ku*** na co ci taki rower jak ty po asflacie większość jeździsz, kup se jakiegoś crossa albo kolarzówke... Więc, odstawiam tego Krossa jak na razie na bok, Romet już wcześniej odpadł, no i Northec, zresztą tych dwóch wcześniejszych nawet nie ma, tzn Rometa akurat Jolene 29 nie ma bo inne jakieś są a Northeca nie prowadzą, wiec spytałem o Kellysa, ale powiedział od serca że nie poleca bo są jakieś problemy z nimi, i cenowo nie przystępne, stwierdził że za 1800 lub nawet mniej znajdzie się rower na takim samym osprzęcie ale bez naklejki "Kellys", wiec jeśli ktoś planuje kupić Kellys Cliff 90 to lepiej spytać czy nie ma z nimi jakichś problemów bo nie wnikałem jakie one są, Unibike będzie 25 maja, a Medano, no właśnie ten nieszczęsny Medano... Jest tak, nie mają go na stanie, jeśli zamówię to 2-3 dni i będzie ale, musiałbym wpłacić 300 zł zadatku, i powiedzcie mi co zrobić, wziąć tego Unibike jak będzie bo kumpel powiedział że fajny sprzęt czy ryzykować i zamawia tego Medano ? Może zadzwonić jakoś na infolinie producenta i się dowiedzieć jak te ramy 20" (bo 18" będzie na pewno za mała) są dedykowane, pod jaki wzrost itd ? Bo trochę mi się nie widzi dać 300 zł a potem będzie ona nie taka jak być powinna, co o tym sądzicie ? Bo kolarzówka nie wchodzi w gre, a ten sezon planuje raczej tylko asfalt więc Medano byłby jak się patrzy, potem jakieś semi-slicki w miare dobre i by było, bo Medano albo Unibike albo żaden
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.