r3tr0 Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 Witam, Otóż mam pewien problem z ochroną łańcucha w moim rowerze. Jest bardzo głośna, łańcuch często o nią uderza. Byłem w serwisach rowerowych (naciągali łańcuch przez odciągnie koła), ale w zasadzie nic to nie dawało. Hałas był i tak tylko trochę ciszej i rzadziej, a po stosunkowo krótkim czasie wracałem do punktu wyjścia. W związku z tym chcę tą ochronę ściągnąć i jakoś wygłuszyć, ale w ogóle jej nie zakładać. Problem w tym, że za chiny ludowe nie mogę tego ściągnąć. To nie jest taka zwykła dokupowana ochrona co samemu można zamontować tylko była dostarczona wraz z rowerem. Z pewnych powodów nie chcę iść do sklepu, gdzie mi go składali. (nie wiem nawet czy wiedzieliby jak to ściągnąć skoro kierownicę za pierwszym razem źle zamontowali...) Miał może ktoś do czynienia z tym modelem? Creme Holymoly Men Doppio. Nie byłem pewien w jakim dziale powinien to umieścić. Jeśli to nie ten to proszę o ewentualne przeniesienie.
Piter233 Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 Zobacz czy nie masz jakichś zatrzasków na tej osłonie, albo przerw między łączeniami. W rowerach jakiejś marki (z podobną osłoną) tą osłonę się rozkładało na części.
r3tr0 Napisano 14 Maja 2014 Autor Napisano 14 Maja 2014 No właśnie odkręcam małą część przy przerzutkach i potem nie wiem co robić... Raz ściągnąłem jeszcze przedni okrągły panel razem z ramionem pedała i na tym się zatrzymałem. Najlepiej to jakby ktoś miał doświadczenie z tym modelem...
Mongol96 Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 Przypatrz się od wewnętrznej strony, czy nie ma żadnej śrubki (dokładnie) albo porób kilka zdjęć (głównie od strony wewnętrznej) i wrzuć tutaj, może coś wymyślimy
r3tr0 Napisano 14 Maja 2014 Autor Napisano 14 Maja 2014 Po wewnętrznej stronie nie ma żadnych otworów i śrubek. Ściągnąłem korbę i tak to wygląda. Wydaje mi się, że ten szary metal (nie wiem co to za część dokładnie) jest jednym z miejsc gdzie jest trzymana osłona. Plus jest jeszcze jakiś taki metalowy zaczep.
NEX Napisano 14 Maja 2014 Napisano 14 Maja 2014 no ta osłona może znajdować się między suportem a ramą , musiałbyś odkręcić żeby dowiedzieć się
r3tr0 Napisano 14 Maja 2014 Autor Napisano 14 Maja 2014 Jestem totalnym newbie w tych sprawach... jak odkręcić ten suport? jest potrzebny jakiś specjalny klucz?
r3tr0 Napisano 14 Maja 2014 Autor Napisano 14 Maja 2014 No to chyba jutro będę musiał się skoczyć do sklepu. Dzięki. Jutro dam znać czy wszystko poszło zgodnie z planem.
r3tr0 Napisano 20 Maja 2014 Autor Napisano 20 Maja 2014 Ochrona ściągnięta Dzięki. Natomiast powstał jeszcze jeden drobiazg. Aby ściągnąć osłonę musiałem rozkuć łańcuch. Teraz nie wiem dla czego, ale nie mogę dociągnąć obu końcówek do siebie. Zaznaczam, że nie zgubiłem żadnego ogniwa.
kams Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 może głupie pytanie, ale czy napiąłeś ręką napinacz łańcucha? Wysłane za pomocą Tapatalk i SwiftKey.
r3tr0 Napisano 20 Maja 2014 Autor Napisano 20 Maja 2014 Jak tak patrzyłem to ja chyba czegoś takiego nie mam zamontowanego w rowerze.
Burak Napisano 20 Maja 2014 Napisano 20 Maja 2014 Tylne koło przesuwa się na widełkach ramy do przodu i do tyłu. Przesuń maksymalnie do przodu (zakładam że masz odkręcone śruby) i wtedy skujesz/zepniesz łańcuch. Na końcu naciągnij łańcuch przesuwając koło do tyłu.
r3tr0 Napisano 21 Maja 2014 Autor Napisano 21 Maja 2014 Osłona ściągnięta a łańcuch założony. Dzięki jeszcze raz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.