Skocz do zawartości

[Łańcuch] Czy konieczna będzie wymiana?

Martin94

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie użytkowników forum. Niedawno wymieniałem w rowerze Kross Hexagon V3 (2006) cały napęd. Zakupiłem też sprawdzian Rohloff Caliber 2, aby kontrolować zużycie łańcucha. Po nieco pondad 600 km nic się nie działo, ale w piątek zrobiłem wycieczkę od Rzeszowa na Słowację i z powrotem (202 km), umyłem rower i nasmarowałem łańcuch olejem, a następnie sprawdziłem sprawdzianem i okazało się, że łańcuch kwalifikuje się do wymiany. Czy Waszym zdaniem jest sens wymienaić łańcuch, który ma zrobione dopiero 800 km i wygląda jak nowy? Dodam, że bardzo dbałem o nowy napęd (smarowałem co 100 - 200 km). Chciałbym też spytać czy wydłużenie łańcucha może być spowodowane shakowaniem go w benzynie ekstrakcyjnej. A zapomniałbym łańcuch to Shimano UG 51 ze spinką Connex. Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi.

Napisano

Jeżeli to jest Shimano CN-UG51 to nie jest wcale dziwne i można nawet powiedzieć, że normalne. Mógł się wyciągnąć. Z tego co piszesz przy takim przebiegu przesmarowałeś go tylko 4 razy, wiec mało. Jeżeli wtedy zmierzyłeś na brudnym łańcuchu, a teraz na wyczyszczonym i dopiero co nasmarowanym to mógł wystąpić błąd pomiaru i stąd taki wynik. Jeszcze nie powiedziałeś w jakich warunkach jechałeś ten dystans. Jeżeli ciężkie to mogłeś wykończyć ten łańcuch jedną taką dłuższą przejażdżką.

Napisano

Wszystko co piszesz o dbaniu, smarowaniu, ... nic do sprawy nie wnosi. Jeśli łańcuch się rozciągnął na tyle aby go wymienić to się to robi. Co z tego, że wygląda jak nowy skoro powoli będzie niszczył kasetę. Przede wszystkim też przejdz z UG na HG. Z Shimano jest tylko jeden łańcuch do napędów do 8 sp, który jest bardzo dobry ale i też jest stosunkowo drogi. Kup sobie coś z serii Connex 800 a na pewno przebiegi będą wielokrotnie większe.

Napisano

Dziękuję za odpowiedzi, zapomniałem dodać mam korbę SHIMANO FC-M171 170mm 42x34x24 i wolnobieg MF-TZ21. O dbaniu o napęd pisałem, gdyż przed wymianą o rower nie troszczyłem się wogóle a przejechał ponad siedem lat, co prawda miałem w tym czasie mniejsze przebiegi. Ostatnią trasę przejechałem w dość dobrych warunkach deszczu nie było, jechałem po asfalcie więc rower się tylko zakurzył po trasie, ale za to było sporo podjazdów (od 6% do 12%). Odnoście łańcuchów connex to chciałem się zapytać czy opłaca się go zakładać już wypatrzyłe na alledrogo http://allegro.pl/lancuch-wippermann-connex-804-do-6rz-7rz-8rz-i4157328320.html 

Napisano

Do korby i wolnobiegu Tourney'a nie ma większego sensu inwestować w bardzo dobry łańcuch.

Kup albo UG-51 x 2 i zmieniaj co jakiś czas, albo kup HG-40. 

Po co masz przepłacać?

Napisano

Ja jestem za Connex'em 800. Nie opłaca się kupować ani HG-40, ani na dwa CN-UG51, bo to plastelina. Jakbyś już chciał zaoszczędzić to HG-40, ale po mojemu raz kupisz lepszy łańcuch to przejdziesz dwa razy dłużej bez problemu.

Napisano

Ale powiedz mi, jaki cel do Tourney'a pakować łańcuch klasy wyższej niż Deore?

Dla mnie to bezsens i tyle.

Napisano

Taka, że to łańcuch i od niego zależy żywotność napędu! I dochodzi do tego dbanie o napęd i warunkach w jakim jeździmy. Co do tego ostatniego nie mamy wpływu, po prostu tak będzie i już, ale częste smarowanie i dbanie o napęd i dobry łańcuch to są dwie rzeczy, które determinują jego żywotność.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...