Skocz do zawartości

[łańcuch] trze o ramę.

voyt3k

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

tak jak w temacie, od początku zakupu roweru tak się dzieje - nie wiem o co chodzi, nie jestem w tym specem, ma ktoś jakąś radę?

dpygcy.jpg

Napisano

jest tam naklejka chroniąca ramę, ale we wcześniejszych rowerach nie spotkałem się z takim czymś, o to mi chodzi ;)

Napisano

Ale łańcuch to żeś solidnie przesmarował :)

Może po prostu masz za słabo łańcuch napięty tj. źle dobierasz przełożenia przód-tył, dziwna sprawa, ja co prawda mam 1 zębatke z przodu, ale mimo to łańcuch mi co najwyżej o ramę obije, a u ciebie wygląda jakby żywcem jechał po ramie.

Napisano

był już tak posmarowany jak przyszedł, luźny nie wiem czy jest - bo już był "na warsztacie", więc ktoś by to raczej zauważył.

Napisano

ale to że był to nie oznacza ,że zrobili wszystko jak się należy lub nie zwrócili uwagi akurat na ten element . owiń tę część widełka np starą dętką lub oponą tak żeby zakryło to miejsce

Napisano

nie chodzi mi o to, żeby zabezpieczyć to miejsce - bo jest ono zabezpieczone, a o to, aby usunąć występowanie tego

Napisano

Ale o co chodzi? Jezdzisz tylko po ulicach i tak sie dzieje? Bo nawet zjezdzajac np. z kraweznika zawsze lancuch Ci uderzy o rame i tego nie wyeliminujesz. Po cos te wszystkie neopreny wymyslili :icon_wink:

Napisano

Ślady masz głownie na naklejce. Umyj ją dokładnie ciepłą wodą z proszkiem do prania lub użyj jakiegoś odtłuszczacza. Jak wszystko ładnie zejdzie a naklejka nie będzie zniszczona czy porysowana to znaczy, że to tylko smar z łańcuch kapie. Mi to własnie tak wygląda. Łańcuch trzeba dokładnie wyczyścić  i przesmarować po jeden kropelce oleju na ogniwo.  Spodni ci nie brudzi jak jeździsz ?  

Napisano

Nie jeździsz przypadkiem na ustwionych najmniejszych zębatkach na korbie i kasecie (na zdjęciu na to wygląda) a wtedy nie dość że łańcuch jest najbardziej skręcony to najmniej napięty

Napisano

Do tego kolega jeździ na kapciu - ostro  :thumbsup:

Patrząc na łańcuch, to cały napęd jest jeszcze do gruntownego czyszczenia i od tej pory smaruj tylko tyle ile trzeba. (mała kropelka na każde ogniwo, krótka przejażdżka i zbierasz nadmiar szmatką). Oczywiście przed smarowaniem czyszczenie napędu.

• Mod Team
Napisano

aby usunąć występowanie tego

Tylko dodatkowy napinacz :P W postaci różnej ... na korbe ( jak masz 2 blaty), na łańcuch, albo na samą przerzutkę :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...