Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Zawija łańcuch mając poziomo kołeczka

Rophoe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Przy składaniu roweru napotkałem kolejny problem na poziomie tylnej przerzutki. Mając łańcuch na drugim blacie korby i na najwyższym biegu z tyłu (najmniejsza koronka) przerzutka ustawia kółeczka względem siebie poziomo zawijając łańcuch tak, że obciera o siebie.

Dołączona grafika

Co ciekawe jak odegnę ręcznie całą przerzutkę do tyłu to jako tako to działa.

Dołączona grafika

.

Wózek jest średni (GS) i domyślam się, że w długim (SGS) by tak nie było. Ale wydaje mi się też, że po prostu łańcuch jest za długi (114) i należałoby go skrócić.

Teraz pytanie do Was ile ogniw wykuć?

Wymazane na Tetce

Napisano

Ile korba ma tarcz? Dwie? Trzy?

Jeśli dwie to łańcuch skróć o dwa ogniwa (jedno zewnętrzne i jedno wewnętrzne). Jeśli korba ma trzy tarcze (piszesz drugi blat korby, co nie daje pewności ile tych zębatek korba ma - w takim razie drugi znaczyłoby środkowa tarcza korby) to trzeba byłoby skrócić łańcuch więcej. 

Napisano

Przymierz jak wygląda na największych zębatkach i jak jeszcze jest jakiś luz na przerzutce to śmiało skracaj łańcuch. Pewnie wystarczy jedno ogniwo usunąć, by już tak brzydko nie haczyło.

Napisano

Jeżeli masz 3 blaty to unikaj przełożenia 1x9 i 2x9. Wtedy na pewno nie będzie obcierało. No i oczywiście skróć łańcuchu jeżeli sytuacja tego wymaga.

Napisano

Przepraszam za niedoinformowanie. Mam 3 blaty. Ze skrajnych przełożeń tj. 1x9 czy 3x1, a także tych w okolicach ~5 koronek nie zamierzam korzystać, bo to czysty gwałt na napędzie. Ale zależy mi, aby 2gi blat obsłużył bezbłędnie wszystkie 9 przełożeń. Myślałem właśnie nad wykuciem 2óch ogniw (dwa zewnętrzne i dwa wewnętrzne), bo po naciągnięciu łańcucha tak jakby ich nie było, wyglądało to o wiele lepiej. Tym sposobem zobaczę jeszcze jak przerzutka będzie układała się na 2gim blacie, a także najbardziej dopuszczalnych skrajnych biegach jak 1x4, 3x6. Jak coś to wpierw usunę jedno ogniwo i wtedy ewentualnie też drugie.

Wymazane na Tetce

Napisano

No właśnie o ile pamiętam to GS obsługuje napęd do 41T pojemności - ja mam 43T czyli z przodu korba 22-44, a kaseta 11-32. Liczyłem się z tym, że mogą być problemy na skrajach i pewnie będą jak skrócę łańcuch co pewnie nie miałby miejsca przy SGS. Ale i tak w ogóle unikam takich skosów.

Wymazane na Tetce

Napisano

Przepraszam za niedoinformowanie. Mam 3 blaty. Ze skrajnych przełożeń tj. 1x9 czy 3x1, a także tych w okolicach ~5 koronek nie zamierzam korzystać, bo to czysty gwałt na napędzie. Ale zależy mi, aby 2gi blat obsłużył bezbłędnie wszystkie 9 przełożeń. Myślałem właśnie nad wykuciem 2óch ogniw (dwa zewnętrzne i dwa wewnętrzne), bo po naciągnięciu łańcucha tak jakby ich nie było, wyglądało to o wiele lepiej. Tym sposobem zobaczę jeszcze jak przerzutka będzie układała się na 2gim blacie, a także najbardziej dopuszczalnych skrajnych biegach jak 1x4, 3x6. Jak coś to wpierw usunę jedno ogniwo i wtedy ewentualnie też drugie.

Wymazane na Tetce

Jeśli więc zdjęcie pokazuje konfigurację środkowa tarcza korby - najmniejsza koronka kasety to łańcuch masz dużo za długi. Gdyby łańcuch tak "leżał" przy układzie mała koronka kasety - mała tarcza korby to wystarczyłoby wyjąć jedno ogniwo łańcucha, ponieważ masz przerzutkę ze średnim wózkiem to przy kombinacji mała przód - mała tył łańcuch może być tak jak na zdjęciu - po maksymalnym skrzyżowaniu łańcucha duża tył - duża przód przynajmniej - nawet jeśli z takiego układu nie korzystasz (czy ogólnie się nie korzysta) - przerzutka obsłuży je bez zablokowania się.

Tym sposobem zobaczę jeszcze jak przerzutka będzie układała się na 2gim blacie, a także najbardziej dopuszczalnych skrajnych biegach jak 1x4, 3x6. Jak coś to wpierw usunę jedno ogniwo i wtedy ewentualnie też drugie. Wymazane na Tetce

Przerzutka powinna obsługiwać wszystkie przełożenia jakie masz, nawet te skrajne. Pamiętanie pamiętaniem, żeby nie krzyżować, żeby nie wrzucić skrajnych, jednak w czasie jazdy różnie bywa.

Mam w rowerze mtb taką konfigurację kaseta/korba/przerzutka tył jak Ty.  

Napisano

Wiesz może ile wtedy masz ogniw? Wychodzi na to, że jednak będę musiał o 2 skrócić. Niestety dopiero o 15 będę mógł się za to zabrać.

Wymazane na Tetce

Sprawdziłem skrajne - na 1x9 musiałbym 3 ogniwa usunąć; na 3x1 działałoby bez tych trzech ogniw, ale przerzutka leciałaby mocno do przodu.

Wymazane na Tetce

Napisano

Ok :-) Mimo wszystko usunąłem w końcu 2 ogniwa. Na 3x1 działa dość mocno naciągnięte, a na 1x9 ogniwa się stykają. Ale reszta normalnie hula.

Wymazane na Tetce

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...