Iwan89 Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 Witam, miałem ostatnio mały wypadek.. na szczęście u mnie skończyło się na zdartej skórze i dziurawych ciuchach. Jednak napęd roweru(Kands Maestro 2013) ucierpiał tak, że nie jestem w stanie sobie sam poradzić w diagnozie. Na pewno do wymiany mam przerzutkę tylną, która po upadku wylądowała między szprychami i po wyprostowaniu nie wrzuca płynnie 3 największych zębatek(oczywiście ponowna regulacja, zakresy oraz około 4h prób prostowania). Inną kwestią jest, że musiałem też ponownie regulować przód, bo przerzutnik ocierał o osłonę korby. Problem w tym, że mam wrażenie, że z korby wydobywa się jakiś mały zgrzyt podczas pedałowania. Zdjąłem łańcuch i poruszałem na luźno, ale chodzi bezszelestnie, pod obciążeniem łańcucha też tego nie słyszę, jedynie podczas jazdy. Czy możliwe, że to coś z suportem jest nie tak? No i od razu prosiłbym o poradę co zrobić z tą przerzutką. Czy kupić taką samą Shimano Alivio czy w związku z tym, że dążę do uszosowienia roweru, wymienić kasetę(obecnie SHIMANO HG-41 8 RZĘDOWA) i przerzutkę na Shimano Sora? Rower obecnie ma już slicki Schwalbe Kojak, pedały SPD i generalnie jeżdżę na prędkość.
qrczakzul Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 Przerzutnik : D Z krzywymi przerzutkami już nic nie zrobisz, jedynie na części możesz sprzedać. Kup te same modele co były. Zobacz czy blaty są proste. Sprawdź czy nie ma luzów w suporcie i na pedałach. Hak zapewne będzie też do wymiany, ew prostowania. Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka
Iwan89 Napisano 3 Maja 2014 Autor Napisano 3 Maja 2014 Hak wymieniam bo niby jest w miarę prosto(już prostowałem), ale tylko przy dociśnięciu śrubą od koła, przez co przy demontażu koła i różnej sile docisku, przerzutka tylna układa się inaczej i potrzebna regulacja. Przerzutka przednia chodzi dobrze, nie mam zastrzeżeń, tył do wymiany. Luzów na korbie i pedałach nie ma, dokręciłem jeszcze dla pewności.
qrczakzul Napisano 3 Maja 2014 Napisano 3 Maja 2014 Skończ z tym przerzutnikiem, bo będą się z ciebie śmiali. Musisz dociec podczas jazdy skąd te zgrzyty, przynajmniej ich okolice. Pojeździj na stojąco, będziesz mógł coś wyeliminować Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka
Iwan89 Napisano 3 Maja 2014 Autor Napisano 3 Maja 2014 Wizualnie przy korbie wszystko oki, może ten dzwięk mi się tylko tak niesie od tylnej przerzutki, bo ona ma teraz tendencję do skakania. Także najpierw wymiana tyłu i będę miał jaśniejszą sytuację. Jednak tutaj proszę jeszcze o wypowiedz inne osoby, czy M430 to faktycznie najlepszy wybór?
Mod Team Puklus Napisano 3 Maja 2014 Mod Team Napisano 3 Maja 2014 wyprostowaniu nie wrzuca płynnie 3 największych zębatek Tak sie dzieje jak nie jest pionowo - jest nadal krzywa ( hak możliwe ze także) Zdjąłem łańcuch i poruszałem na luźno, ale chodzi bezszelestnie Tak jest zazwyczaj, że dopiero przy obciążeniu pojawiają sie problemy. No i od razu prosiłbym o poradę co zrobić z tą przerzutką. Sprawdzić czy jest prosta, odkręcić linkę i wyregulować od początku, jak sie nie uda można coś kombinować.
Iwan89 Napisano 5 Maja 2014 Autor Napisano 5 Maja 2014 Wymieniłem hak i teraz ostatnie zębatki przechodzą płynnie, ale gdy zbyt spokojnie wrzucam z 6 na 5 to potrafi mieć problemy z wrzuceniem. Jak zrobię to dynamicznie to jest ok. W drugą stronę jak przerzutka zrzuca, to wszystko jest cacy. Niestety jak naciągnę linkę to już potem pojawią się problemy z zrzucaniem, więc to jest takie optymalne ustawienie.
Mod Team Puklus Napisano 5 Maja 2014 Mod Team Napisano 5 Maja 2014 I tak masz szczęście ze po zmieleniu przerzutka pracuje dobrze
gorzu Napisano 7 Maja 2014 Napisano 7 Maja 2014 podepnę się pod temat: krótkie pytanie: czy tak powinna wyglądać poprawnie zamontowana korba? szczególnie interesuje mnie czy lewe ramię korby jest wsadzone wystarczająco daleko? proszę o zobaczenie zdjęcia w załączniku Rama: Accent Peak 2014, korba: Shimano FC-M590, dzięki
NEX Napisano 7 Maja 2014 Napisano 7 Maja 2014 dałeś wszystkie podkładki ? nie widzę ,że przykręciłeś tego plastiku obok tego klucza : EDIT: JEŚLI byłeś w stanie wcisnąć takiego dzyndzla w dziurkę od osi korby to wydaje mi się,że wtedy będzie wszystko ok
gorzu Napisano 7 Maja 2014 Napisano 7 Maja 2014 NEX, plastik obok klucza, służy do przykręcenia nakrętki lewego ramienia, która jeszcze na 'moim' zdjęciu nie jest przykręcona, podobnie jak x2 śruby imbusowe, z racji tego, że chciałem aby było widoczne że lewe ramię nie dochodzi do końca i widać troszkę wielowypustu, ale to chyba jest typowe dla tego typu suportu i korby. Tego właśnie chciałem się dowiedzieć czy tak właśnie jest p.s co do podkładek już napisałem powyżej, że jest dana jedna od strony "prawej" suportu czyli od strony napędu (strona z zębatkami), z racji mufy suportowej o długości 73mm.
Millten Napisano 7 Maja 2014 Napisano 7 Maja 2014 Montowalem niecaly tydzien temu nowa korbe Deore XT i tez nie weszlo to do konca, a zostalo jeszcze z milimetr (moze troszke wiecej) widocznego wielowpustu. W kazdym razie ta podkladka z bolcem wskoczyla na miejsce, dokrecilem z drugiej plastikowa nakretka (wtedy tez korba troche sie dociagnie!) i skrecilem imbusami. dziala
gorzu Napisano 7 Maja 2014 Napisano 7 Maja 2014 Millten, czyli zapewne ten typ tak ma, że zostaje mu troszkę tego wielowypustu;) mi się wydaje że plastikowa nakrętka wiele tam nie dociągnie, no ale może masz rację Przez podkładkę z bolcem masz na myśli tą plastikową 'zapadkę' znajdującą się na górze lewego ramienia, która powinna wskoczyć w specjalny otwór w rurze korby? u mnie ona też trafiła na swoje miejsce więc chyba wsio powinno być na swoim miejscu Tylko po co w takim razie tyle gwintu pod nakrętkę skoro ona wykorzystuje tylko jego połowę?
Millten Napisano 7 Maja 2014 Napisano 7 Maja 2014 Tak, chodzi mi o tą plastikową 'zapadkę'. Wydaje mi sie, ze wlasnie po to ona tam jest, zeby wiedziec kiedy jest dobrze A skoro wskoczyla to jest dobrze! A nakretka po to jest plastikowa, zeby nie zniszczyc pewnie lozysk i misek zbyt mocnym zakreceniem. Chociaz ja ja dokrecilem tyle, ile tylko dalem rady wykrzesac z siebie sily
gorzu Napisano 7 Maja 2014 Napisano 7 Maja 2014 też będę kręcił tą nakręteczkę i będzie mam nadzieję po sprawie, ale gdzieś wyczytałem że dużo ważniejsze jest mocne przykręcenie tych dwóch śrub imbusowych, tak zrobię potem zabieram się za montaż kasety i pozostałych gratów;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.