vintage1981 Napisano 29 Kwietnia 2014 Napisano 29 Kwietnia 2014 Witam serdecznie forumowiczów. Przyglądam się od dłuższego czasu owemu forum i postanowiłem do Was dołączyć. Jak w temacie panie i panowie poszukuję roweru mtb. Może być używany. Mój wzrost 194cm i waga ok 98kg stąd zapewne rama minimum 21. Jazda po lesie bez "salt i szpagatów" ;-) Z góry byłbym wdzięczny za pomoc w mojej sprawie. Poniżej rower, który zwrócił moją uwagę. Co sądzicie?? http://allegro.pl/rower-mtb-kross-level-a6-deore-lx-rock-shox-tora-i4194550856.html Nie ukrywam że po głowie chodzi mi również Kands 1300 vb model 2013. Z góry dziękuję za Waszą wyrozumiałość i pomoc.
Tadeus Napisano 29 Kwietnia 2014 Napisano 29 Kwietnia 2014 Ten używany, co dałeś do niego linka jest spoko. Co prawda V-braki w MTB to już historia, ale przynajmniej jest pewność, że nie kradziony i był serwisowany. Jeśli ci ten sprzedawca da jakąś rozruchową gwarancję, na to że wszystkie części są sprawne, to powinno być ok.
vintage1981 Napisano 29 Kwietnia 2014 Autor Napisano 29 Kwietnia 2014 Panowie wlasnie zobaczylem cos takiego http://allegro.pl/stevens-m6-race-manitou-avid-deore-i4160669981.html Co sadzicie? Nawinelo mi sie na oko jeszcze cos takiego http://allegro.pl/stevens-m6-race-manitou-avid-deore-i4160669981.html http://allegro.pl/trek-alpha-4900-rock-shox-judy-deore-hydraulika-i4190927375.html http://allegro.pl/gt-avalanche-1-0-rock-shox-judy-deore-lx-tarcze-i4195740258.html Ten trek nie daje mi spokoju. Warto sie nim zainteresowac?
vintage1981 Napisano 30 Kwietnia 2014 Autor Napisano 30 Kwietnia 2014 Jak wyzej panowie. Ktory z tych modeli najmozliwszy? Oczywiscie mam swiadomosc ze po zakupie troche bedzie trzeba poserwisowac owe modele. Z gory dzieki za wskazowki.
Didi Napisano 30 Kwietnia 2014 Napisano 30 Kwietnia 2014 Bierz Krossa za tą cenę super sprzęt a v-ki najlepsze na rynku. Miałem takiego samego przez 4 lata i poza łańcuchami kasętą i średnim blatem korby nic nie wymieniałem, zrobiłem nim ponad 6tyś km.
vintage1981 Napisano 30 Kwietnia 2014 Autor Napisano 30 Kwietnia 2014 Dzieki za odpowiedz. Pisalem do wlasciciela krossa, wszystko smiga chodz opisal problem z przerzutkami , byc moze tylko regulacja i bedzie ok. Zastanawia mnie 21 rama. Wlasciciel tego rowerku ma 187cm natomiast ja 194cm i nie jestem pewien wielkosci ramy. Ten trek przykul moja uwage. Luzy na supporcie ale mysle ze to nie problem. Co o nim myslicie?
Didi Napisano 30 Kwietnia 2014 Napisano 30 Kwietnia 2014 Ja mam 190 i na mnie rama była trochę przy długa, ten model jest dosyć długi. Problem z przerzutką to tył czy przód? Jak tył to najprawdopodobniej hak. Treek jest zdecydowanie gorszy, starszy, kross ma amor powietrzny całkiem przyzwoity choć ciężki, a treek sprężynowy z przed ok 10 lat. Amor z krossa mam do tej pory tylko w innej ramie i śmiga aż miło, jak będziesz dbał o sprzęt to będziesz zadowolony. Ten model z tego roku jest moim zdaniem najlepszym wypustem serii level A6. Rama powinna być dobra chyba że masz bardzo długi tułów. Zapomniał bym przy twoim wzroście może być za krótka rura pod siodłowa, bo kross dawał krótkie chyba tylko 300.
vintage1981 Napisano 5 Maja 2014 Autor Napisano 5 Maja 2014 Panowie mialbym jeszcze jedno zapytanie gdyz nurtuje mnie rozmiat owej ramy. Moja dlugosc od podloza do krocza ok 94cm nie jestem pewien czy owa rama bedzie dobra a nie mam mozliwosci potestowania rowerku kross. Jak sadzicie? Bedzie ok? Czy szukac czegos wiekszego? Z gory dzieki za wyrozumialosc i pomoc
vintage1981 Napisano 6 Maja 2014 Autor Napisano 6 Maja 2014 Jak wyzej panowie. Prosil bym o pomoc. Ponadto mam zapytanie do osob ktore mialy do czynienia z owym modelem: czy pozycja siedzaca jest wygodna, chodzi mi glownie o plecy. Przy moim wzroscie czesto mam problemy z krzyzem.
szubiel Napisano 6 Maja 2014 Napisano 6 Maja 2014 Hej, jeździłem na tym rowerze od 2009r. rozmiar ramy 19". Sprzedałem dwa tygodnie temu z o wiele lepszym osprzętem za 1300 - tu masz dokładna specyfikację: http://olx.pl/oferta/rower-kross-level-a6-crossmark-crossride-x7-CID767-ID5G4MR.html Jeżeli chcesz kupić to max 1000 te 1400 to za dużo w.g. mnie. Co do samego roweru to mogę troszeczkę pomóc: 1. Klamkomatetki deore lx to pomyłka, nie nadają się do jazdy po lesie, czy nawet lekkim terenie - bardzo duży ruch dźwigni przy zmienianiu biegów na wyższe tarcze. Praktycznie brak możliwość prawidłowej regulacji tylnej przerzutki, kilka jazd w terenie i wszystko od nowa trzeba ustawiać. Jedyna zaleta tych zmieniarek to wygodna obsługa przy trzymaniu rąk na ragach kierownicy. Bardzo dobrze sprawowałyby się w rowerze miejskim, trekingowym ale nie tu. 2. Tylna przerzutka ma małą sztywność, lata ja głupia podczas jazdy w lesie, gdyby nie osłona tylnego widelca byłby cały pobijany, przy cięższym terenie potrafiła nawet spaść na niższe tarcze. 3. Bardzo kiepskiej jakości szprychy - wykonane ze słabego materiału. Co prawda nie uginały się , a koła nie uległy rozcentorwaniu jednak po jakich 600-800km jazdy w terenie szprychy w tylnym kole do wymiany (poszarpane od strony kasety) - ja akurat zmieniłem całe koła. 4. Oryginalne siodło porażka ale tu widzę że zmienione. 5. Bardzo dobre hamulce, trzeba jednak zmienić okładziny oryginalne WD są beznadziejne - zapychają się rowki do odprowadzania brudu. Ja zmieniłem na 3 funkcyjne meridy i sprawowały się świetnie przy mojej wadze - 75kg 6. Bardzo fajny amortyzator z wygodnym poplockiem, co prawda ciężki i nie tłumi tak jak droższe ale zawsze można go dopasować do swojej wagi. Jedyna wada jaką zauważyłem to szybkie zabrudzenie się mechanizmu blokującego na goleni - trzeba czyścić często. 7. Kiepskie uszczelnienie łożysk na korbie - po kilku przejazdach w wodzie, błocie zaczęły chrupać, zmieniłem na Accent BB-EX2 i nic już się nie działo przez cały czas użytkowania roweru. 8. Kaseta, łańcuch i zębatki korby dość wytrzymałem nie zważyłem zbyt szybkiego zużycia 9. Oryginalne chwyty kierownicy bardzo niewygodne. Polecam zmienić na wykonane z silikonowej pianki np: 1 2 3 4 Odnośnie pytań z twoich ostatnich postów ja przy wzroście 176cm miałem ramę 19" i była dla mnie ciut za duża, 18" byłaby idealna, wiec przy twoim wzroście 21" może być dobre ale bez wcześniejszego wsiadania na rower nie kupiłbym. Co do pozycji na rowerze to przy dłuższej jeździe t.j. powyżej godziny czułem dyskomfort, czasem lekki ból pleców (po przejechaniu 40-50km). Znajomy miał A4 z tego samego rocznika (ta sama rama) i jemu rama odpowiadała. Nie odczuwał żadnych bólów pleców. Możliwe, że ja czułem się tak ze względu na źle dobraną ramę. Jakbym skrócił mostek może byłoby lepiej. Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania odnośnie roweru to pisz tu bądź na maila: szubiel86@gmail.com Jesteś z Olsztyna w Warmińsko-Mazurskim? Czy tego drugiego?
vintage1981 Napisano 6 Maja 2014 Autor Napisano 6 Maja 2014 szubiel z góry wielkie dzięki za tak wyczerpującą odpowiedz. Tego mi było trzeba. Jestem z Olsztyna Warmińsko-Mazurskie. Poszukuję roweru może być używany, już myślałem że tu się trafiło ale utwierdziłeś mnie że się myliłem. A co myślisz o tym modelu: http://allegro.pl/mtb-steppenwolf-timber-57cm-kola-26-deore-xt-3x9-i4203900050.html Mój brat posiada tej firmy rower szosowy i jest bardzo zadowolony. Nie ukrywam że patrzę też na wielkość ramy,gdyż przy moich 194cm na małej ramie wyglądałbym jak "duży misio". Czasami myślę czy nie lepiej skupić się na rowerach cross.
szubiel Napisano 6 Maja 2014 Napisano 6 Maja 2014 Rower wygląda przyzwoicie, ale tak jak pisałem wcześniej roweru używanego nie kupuj bez przymierzania. Nie chodzi mi tu tylko o samą wielość ramy ale także o nieuczciwość sprzedawców. Może się okazać, że łożyska piast, korby są rozwalane, koła są do centrowania, przerzutki uszkodzone a, nie widać tego na zdjęciach - wystarczy raz się przejechać rowerem i wszytko stanie się jasne. Przy twoim wzroście skłaniałbym się jednak ku rowerowi z większymi kołami t.j. 27,5" lub 29". Tylko, że teką używkę ciężko teraz dostać. Do 30 kwietnia Kross sprzedawał rowery w ratach 10x0% mogłeś wtedy zapłacić cześć kasy, a resztę w ratach wziąć. Na Sikorskiego np REALA handlują akurat Krosami i oferowali tą promocje ratalną. Co do rowerów Crossowych to ciężko Ci będzie znaleźć fajny w tej cenie do zastosowań MTB. Jeżeli chciałbyś szukać coś z nowych rowerów to pojawiło się kilka nowych sklepów w Olsztynie może dałoby się coś w nich zbić z ceny: - Na Kościuszki w nowo wybudowanym budynku mieszkalnym tzw osiedle parkowe - na parterze na końcu budynku. Właściciel chwalił się, że będzie Shockblazey sprzedawać. - http://roweryolsztyn.com.pl/ - Na Wańkowicza tam gdzie kiedyś sprzedawali motory - www.msbikes.pl - Na Metalowej zakręt przed inter-chipem, przed serwisem samochodowym - http://www.rowerysportowy.pl/ - Na Hanowskiego naprzeciw HB - http://finisher.com.pl - Dworcowa 9 - na parterze - praktycznie same unibake ma. U Ciućkowskiego na Lubelskiej nie ma, co marzyć o zbiciu ceny. Na żelaznej Deręgowski (w Piotrze i Pawle) oszalał i sprzedaje same Scotty i Specialazed - kogo na to stać? W CentrumRowerowym na Sikorskiego mieli jeszcze dwa tygodnie temu kilka rowerów z poprzednich lat. Na Scott'cie z 2012 schodził mi z 4500 na 3000. Drugi sklep mają na Piłsudskiego. Jest jeszcze Kolarzyk na Bałtyckiej, drugi sklep mają w Cezalu na Piłsudskiego z Wańkowicza. I ostatni sklep w Olsztynie to Arkus na Piłsudskiego za Michelinem w kierunku Ostrzeszewa. Zajedź do tych sklepów jeśli jeszcze nie byłeś w nowych sklepach mogą mieć problem ze sprzedażą i dadzą większy rabat, a w starych mogą zalegać stare modele z poprzednich lat w niższej cenie. Na Dajtakach jest jeszcze ludzik - ściąga używane rowery z zagranicy chyba, dość dużo ofert ma na tablicy (teraz olx). Najlepiej do niego dzwonić bo nie wszystkie rowery które ma na sprzedaż wystawia na akcje. Sam jestem z okolic Olsztyna - Jonkowo, także jakbyś znalazł coś na miejscu to mogę ewentualnie pomóc ze sprawdzeniem sprzętu. Jeśli dobrze pamiętam to w CentrumRowerowym na Sikorskiego mają też kilka rowerów używanych na sprzedaż. Wystawione są na parterze po prawej stronie przed serwisem rowerowy.
vintage1981 Napisano 7 Maja 2014 Autor Napisano 7 Maja 2014 Szubiel bardzo dziekuje za tak wyczerpujace i pomocne informacje. W dniu dzisiejszym bylem na dajtkach, wlascicel zaproponowal mi w przedziale do 2000 rowerek mtb firmy bulls. Niestety nie znam tej marki. Rama 22,5 siadlem i bylo milo. Osprzet deore, hamulce v-ki . Przerzutka tylnia i lancuch wymienione. Rama solidna. Co sadzisz o tej marce?
Didi Napisano 8 Maja 2014 Napisano 8 Maja 2014 Hej, jeździłem na tym rowerze od 2009r. rozmiar ramy 19". Sprzedałem dwa tygodnie temu z o wiele lepszym osprzętem za 1300 - tu masz dokładna specyfikację: http://olx.pl/oferta/rower-kross-level-a6-crossmark-crossride-x7-CID767-ID5G4MR.html Jeżeli chcesz kupić to max 1000 te 1400 to za dużo w.g. mnie. Co do samego roweru to mogę troszeczkę pomóc: 1. Klamkomatetki deore lx to pomyłka, nie nadają się do jazdy po lesie, czy nawet lekkim terenie - bardzo duży ruch dźwigni przy zmienianiu biegów na wyższe tarcze. Praktycznie brak możliwość prawidłowej regulacji tylnej przerzutki, kilka jazd w terenie i wszystko od nowa trzeba ustawiać. Jedyna zaleta tych zmieniarek to wygodna obsługa przy trzymaniu rąk na ragach kierownicy. Bardzo dobrze sprawowałyby się w rowerze miejskim, trekingowym ale nie tu. 2. Tylna przerzutka ma małą sztywność, lata ja głupia podczas jazdy w lesie, gdyby nie osłona tylnego widelca byłby cały pobijany, przy cięższym terenie potrafiła nawet spaść na niższe tarcze. 3. Bardzo kiepskiej jakości szprychy - wykonane ze słabego materiału. Co prawda nie uginały się , a koła nie uległy rozcentorwaniu jednak po jakich 600-800km jazdy w terenie szprychy w tylnym kole do wymiany (poszarpane od strony kasety) - ja akurat zmieniłem całe koła. 4. Oryginalne siodło porażka ale tu widzę że zmienione. 7. Kiepskie uszczelnienie łożysk na korbie - po kilku przejazdach w wodzie, błocie zaczęły chrupać, zmieniłem na Accent BB-EX2 i nic już się nie działo przez cały czas użytkowania roweru. 9. Oryginalne chwyty kierownicy bardzo niewygodne. Polecam zmienić na wykonane z silikonowej pianki np: 1 2 3 4 Odnośnie pytań z twoich ostatnich postów ja przy wzroście 176cm miałem ramę 19" i była dla mnie ciut za duża, 18" byłaby idealna, wiec przy twoim wzroście 21" może być dobre ale bez wcześniejszego wsiadania na rower nie kupiłbym. Co do pozycji na rowerze to przy dłuższej jeździe t.j. powyżej godziny czułem dyskomfort, czasem lekki ból pleców (po przejechaniu 40-50km). Znajomy miał A4 z tego samego rocznika (ta sama rama) i jemu rama odpowiadała. Nie odczuwał żadnych bólów pleców. Możliwe, że ja czułem się tak ze względu na źle dobraną ramę. Jakbym skrócił mostek może byłoby lepiej. A ja jeździłem na 21 od 2008 do 2012 zrobiłem na nim kilka tyś km. Klamkomanetki lx jedni je nienawidzą inni bardzo lubią, ja nalezę do tych drugich nawet teraz mam te same w nowej ramie, może ruch jest duży ale tylko do przedniej przerzutki, tylna lekki ruch wręcz dotyk i masz zmieniony bieg, przerzutka tylna jest wrażliwa a raczej hak- minimalne skrzywienie i praca jest gorsza. Wystarczy prosty hak dobre linki i pancerze, dokładnie zaciśnięte tylne koło i wszystko działa na dotyk. No i trzeba ustawić klamki pod siebie. Ja z tyłu miałem xt i nadal ją używam i nie narzekam na jej sztywność wystarczy odpowiednio ją naciągnąć śrubą regulacyjną. Oryginalne koła dojeżdżam teraz w mieszczuchu i nie miałem problemów, serwis na początek sezonu- centrowanie przesmarowanie piast i jazda. Siodełko to sprawa indywidualna każdy ma inny tyłek, chwyty też, jedni lubią twarde inni nie. Uszczelnienie korby jest ok jeżeli roweru nie myjesz pod ciśnieniem, ja je serwisuje raz do roku i śmigam od nowości czyli od 2008 do teraz bez wymiany, wystarczy na uszczelnienie nałożyć na brzegi trochę tawotu i przy następnym serwisie łożyska są czyste bez odrobiny brudu. Sprawa rozmiaru tu faktycznie warto by było się przymierzyć, ja musiałem zmienić kierownice na giętą i cofnąć lekko siodełko, i ustawić kierownice minimalnie krzywo i ból pleców minął. Bullsa znam i to są dobre rowery może toBulls copperhead
vintage1981 Napisano 8 Maja 2014 Autor Napisano 8 Maja 2014 Didi niestety nie widzialem jaki to model bullsa. Podjade w sobote i zobacze.Jednakze w oko wpadla mi od samego poczatku rama. Bardzo solidna, grubsza niz w obecnych roweruch. Mysle ze to tanszy model gdyz cena to 1450 za uzywke.Niestety amorek bez blokady,jesli sie nie myle ncx v2, aczkolwiek wymieniony lancuch, tyl, pancerze, wszystkie linki. Nie wiem czy rower tyle wart.
vintage1981 Napisano 8 Maja 2014 Autor Napisano 8 Maja 2014 Tak wlasnie przypuszczalem. W sobote zobacze bardziej szczegolowo. Coraz bardziej sklaniam sie temu aby przeczekac ten sezon i zapolowac na promocje,aczkolwiek szkoda sezonu :-) .
Didi Napisano 8 Maja 2014 Napisano 8 Maja 2014 A coś takiego http://allegro.pl/rower-gorski-hardtrial-haibike-edition-rx-26-i4218363027.html Sam mam ramę tej marki tylko że ramę full,i złego słowa o niej nie powiem. Tylko ciekawe za ile pójdzie. Rowerek wart uwagi. Tylko gostek ma o wiele za długie przewody hamulcowe ciekawe kto mu je tak spartolił.
vintage1981 Napisano 8 Maja 2014 Autor Napisano 8 Maja 2014 Ladny rowerek mi zapodales, bede obserwowal licytacje , a moze sie uda ? :-).
Didi Napisano 8 Maja 2014 Napisano 8 Maja 2014 Tylko napisz o lepsze fotki napędu-zębatki- kaseta korba i amora.
szubiel Napisano 8 Maja 2014 Napisano 8 Maja 2014 A ja jeździłem na 21 od 2008 do 2012 zrobiłem na nim kilka tyś km. Klamkomanetki lx jedni je nienawidzą inni bardzo lubią, ja nalezę do tych drugich nawet teraz mam te same w nowej ramie, może ruch jest duży ale tylko do przedniej przerzutki, tylna lekki ruch wręcz dotyk i masz zmieniony bieg, przerzutka tylna jest wrażliwa a raczej hak- minimalne skrzywienie i praca jest gorsza. Wystarczy prosty hak dobre linki i pancerze, dokładnie zaciśnięte tylne koło i wszystko działa na dotyk. No i trzeba ustawić klamki pod siebie. Ja z tyłu miałem xt i nadal ją używam i nie narzekam na jej sztywność wystarczy odpowiednio ją naciągnąć śrubą regulacyjną. Oryginalne koła dojeżdżam teraz w mieszczuchu i nie miałem problemów, serwis na początek sezonu- centrowanie przesmarowanie piast i jazda. Hak przerzutki zmieniałem, pierwszy uległ zniekształceniu podczas ostrzejszej jazdy w terenie. Przerzutkę tylną miałem tak jak w sprzedawanym rowerze deore lx a nie xt, i naprawdę nie było sposobu by ustawić jej odpowiednią pracę. Nie dałem rady zrobić tego sam jak również i kilka serwisów w Olsztynie nie podołało. Z tego powodu przeszedłem na SRAMA (tylnia X7, manetki X5) i po pierwszym ustawieniu oraz późniejszym doregulowaniu miałem spokój z rowerem.Przerzutka tylna XT, o której piszesz zupełnie inaczej się sprawuje od LX, zamontowanego fabrycznie w rowerze KROSS. W obecnym rowerze mam XT i działa dobrze, aczkolwiek jest mniej sztywna od SRAMA którego posiadałem. Przeprowadzałem jej regulację u ojca w rowerze i tez nie miałem z tym większych problemów. Uszczelnienie korby jest ok jeżeli roweru nie myjesz pod ciśnieniem, ja je serwisuje raz do roku i śmigam od nowości czyli od 2008 do teraz bez wymiany, wystarczy na uszczelnienie nałożyć na brzegi trochę tawotu i przy następnym serwisie łożyska są czyste bez odrobiny brudu.Tak jak pisałem u mnie łożyska poleciały po jeździe w mokrym terenie, kałuże, błoto etc... Po zmianie na nowe nie miałem już tego problemu, możliwe że fabrycznie były jakieś minimalne luzy bądź zanieczyszczenie dostało się do uszczelek. vintage1981, szkoda że nie szukałeś roweru na przełomie lutego-marca, było kilka ciekawych używanych w Olsztynie.
Didi Napisano 8 Maja 2014 Napisano 8 Maja 2014 ja miałem tego farta że kross na stanie nie miał lx to wstawili xt i z taką go kupiłem.
szubiel Napisano 8 Maja 2014 Napisano 8 Maja 2014 Żeby tylko rama była większa (bardzo ciężko coś sensownego znaleźć na twój wzrost): http://allegro.pl/cannondale-vredestein-headshock-x-9-tarcze-i4223706284.htm - Nie wiem dlaczego ale zawsze chciałem takiego cannona.
vintage1981 Napisano 8 Maja 2014 Autor Napisano 8 Maja 2014 Szubiel mam tą świadomość , że trochę pózno obudziłem się z zamiarem zakupu roweru. Będę musiał teraz polować na okazję, bądz przeczekać sezon i może jakaś "super promocja ?". Szczerze Ci powiem, że facet na dajtkach rzeczowa osoba ale wydaje mi się że ceny ma ciut wygórowane. Sprzęty odrestaurowane tylko te ceny ... ;-). Didi podsunął atrakcyjną ofertę ale zobaczymy jaka cena wyskoczy pod koniec .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.