Skocz do zawartości

[napęd] Co to jest spcm3

haski1576

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mała poprawka, nie ma pomagać przy zmianie przełożeń tylko ma zmieniać przełożenia. :002:

Działa to pewno tak, że przerzutka zmienia przełożenia poprzez elektryczny siłownik (lub coś w tym stylu) zasilany poprzez dynamo umieszczone po drugiej stronie suportu. Dynamo z kolei czerpie prąd wykorzystując obrót korb przy pedałowaniu (a w zasadzie ruch osi suportu). Manetka podłączana poprzez kabelek elektryczny.

To takie moje domysły. Niech ktoś kompetentniejszy sprostuje lub potwierdzi.

Napisano

Trochę źle się wyraziłem. :icon_redface:

To nie ma "samo" zmieniać przełożeń. Nadal masz manetkę i Ty klikasz gdy chcesz zmienić przełożenie.

W standardowych przerzutkach manetka poprzez linkę ciągnie fizycznie przerzutkę (co skutkuje zmianą przełożenia).

Tutaj z kolei za fizyczny ruch przerzutki odpowiada ten wcześniej wspomniany przeze mnie siłownik (linka podłączona jest tylko do tego siłownika a nie do manetki).

Manetka natomiast poprzez kabelek daje tylko sygnał siłownikowi.

Aczkolwiek tak, jak wcześniej pisałem nie widziałem tego na żywo i są to tylko moje luźne spekulacje.

Napisano

http://cycle.shimano.com/publish/content/global_cycle/ja/jp/index/customer_center/faq_top/roadbike/front_derailleur/mountain_fd_q1.html

Nawet z translatorem nie jest to łatwe. Nadal nie wiem, czy dobrze to rozszyfrowałem.

Po mojemu funkcji ma kilka takie rozwiązanie.

1) Łatwość zmiany biegów i lekkość. Nie ciągniemy linki tylko lekko wciskamy przycisk.

2) Zmiana nastąpi w tym odpowiednim i optymalnym kącie korby do zmiany. Przez to będzie trwać krócej i nie będziemy tak mocno szarpać łańcucha.

3) Zmiana nastąpi bardzo szybko. Podczas rozwiązaniu na linkę czas tej operacji jest determinowany jak szybko będziemy wciskać palcem manetkę. W tym przypadku nastąpi to niemal natychmiastowo.

4) Ogólnie coś tam niby usprawnia o 70 parę procent. :D Pewnie chodzi o całą zmianę biegów, ale co do czego to nie wiem.

Może ktoś zna Japoński? :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...