Skocz do zawartości

[przerzutki] Nie działają wszystkie

MrDex

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam rower marki ARKUS (jak trzeba, to potem mogę pójść sprawdzić dokładnie jaki to) i zrobiło mi się coś takiego, że na przedniej zębatce jak na wyświetlaczu pokazuje mi bieg 3 to jest na drugiej zębatce, nie wrzuci trzeciej, tej największej.

Z tyłu zaś mam coś takiego, że jak mam na wyświetlaczu 1, to mam na drugiej zębatce. Jak na wyświetlaczu 2, to mam na trzeciej zębatce.

I nie wrzuca siódmej zębatki na pewno, nie wiem czy szósty bieg działa, ale chyba też nie...

Możecie mi powiedzieć jak to naprawić, by wszystkie przerzutki działały bezproblemowo?

Napisano

Przerzutki masz w rowerze dwie. I obie działają, tylko nieprawidłowo są wyregulowane. W jednej i drugiej musisz podciągnąć linkę. Albo poprzez odkręcenie linki i podciągnięcie jej i ponowne przykręcenie do przerzutek - albo korzystając z pokręteł regulacji. Od przedniej zapewne znajduje się przy manetce a w tylnej przerzutce regulator znajduje się na samym końcu pancerzyka. 

Zasada działania prosta: im bardziej regulator wykręcisz tym przerzutka będzie "wyżej" tj będą się zbliżały do największej koronki. Jeśli zakres regulacji na to pozwoli to wszystko wyregulujesz dwoma palcami poprzez wykręcanie regulatorów. Jeśli wykręcenie na max nie pomoże, to musisz odkręcać linki od przerzutek, podciągnąć kawałeczek i ponownie przykręcić. Gdyby tak właśnie było, że sama regulacja nie dała rady - wkręć regulatory do końca z powrotem. Pozwolą Ci wtedy one w późniejszym czasie na dalsza regulację. Jeśli będziesz miał oba wykręcone na max, to pozostanie Ci już tylko regulacja samą długością linki.

Prawda, że banalne?

Napisano

Miałem podobnie z tyłu wyregulować em linkę i teraz wszystko cykl jak należy. Jak koledzy wyżej piszą naciągnij linkę i pobaw się pokrętłem od napinania linki.

wysłane z Samsung Note 3 za pomocą Tapatalk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...