Rocky98 Napisano 22 Kwietnia 2014 Napisano 22 Kwietnia 2014 Witam jak zdjąć spinkę kcm cl371 taka jak tu http://archiwum.allegro.pl/oferta/spinka-zapinka-lancucha-kmc-shimano-mtb-cl371-i3511469451.html . Zapiąłem ją przez wygięcie łańcucha, teraz przy rozpinaniu jej robię to samo tylko że w drugą stronę i nic. Nie ma tam żadnego syfu bo wyczyściłem ją.
qrczakzul Napisano 22 Kwietnia 2014 Napisano 22 Kwietnia 2014 Kombinerki i się siłuj. Dlatego najlepiej dać więcej za spinkę, np Connex, zdejmuje się bez użycia siły Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka
BikerLight Napisano 22 Kwietnia 2014 Napisano 22 Kwietnia 2014 Jak kolega powyżej. Alternatywnie zaopatrz się przed próbą rozpięcia w jakąś "przyjazną" spinkę (Connex, SRAM) a tą rozetnij brzeszczotem lub dremelem. Bo kombinerkami lub szczypcami też się można namordować że łojezus a spinka którą masz będzie po takim rozpinaniu solidnie sfatygowana
Jaca911 Napisano 22 Kwietnia 2014 Napisano 22 Kwietnia 2014 Trzeba blaszki scisnąć do siebie i rozpina się bez problemów
Rocky98 Napisano 22 Kwietnia 2014 Autor Napisano 22 Kwietnia 2014 Z małą pomocą szczypiec się udało. Temat do zamknięcia.
lyndowss Napisano 22 Kwietnia 2014 Napisano 22 Kwietnia 2014 System spinek Shimano jest najgorszym wśród spinek. Kup taką z systemem SRAM'a. Nie musi być to spinka sygnowana tą marką. Wystarczy aby miał ten sam system rozpinania i zapinania, a nie będziesz miał z nią żadnych problemów. Można w razie czego siłować się z kombinerkami bez urazu dla spinki i łańcucha. Spinka, którą posiadasz po iluś rozpięciach pęknie. Najgorsze jest to, że nie wiadomo kiedy. Jeżeli podczas czyszczenia łańcucha i rozpinania to jeszcze można przeboleć. Jednak jak rozerwie Ci się w trasie to niezbyt przyjemne doświadczenie. Trzeba byłoby mieć skuwacz, a jak nie to spacer.
BikerLight Napisano 23 Kwietnia 2014 Napisano 23 Kwietnia 2014 Trzeba blaszki scisnąć do siebie i rozpina się bez problemów No ja bym nie powiedział że ten typ spinki rozepnie się bez problemu po ściśnięciu blaszek. Raczej trzeba chwycić sąsiednie ogniwa i wygiąć w łuk w swoim kierunku, w teorii działa. W praktyce takie próby mogą spokojnie zająć kilka - kilkanaście minut. Najrozsądniej jest taką spinkę lub jej resztki po zdjęciu wrzucić do jakiegoś płytkiego dołka, starannie zakopać i nigdy już nie wracać w to miejsce Miałem dwie sztuki tego badziewia, oprócz tego SRAM, KMC a teraz Connex Link - ta ostatnia bez wątpienia najwygodniejsza w użytkowaniu.
Roonin Napisano 23 Kwietnia 2014 Napisano 23 Kwietnia 2014 Kup sobie coś takiego, lepszych nie ma. Dzisiaj na miejscówce jak mi napinacz zjadł lańcuch rozpinałem palcami bez problemu. Mam takie we wszystkich rowerach, rewelka. http://allegro.pl/spinka-zlaczka-zapinka-kmc-cl-566-9rz-i4172405376.html
gad Napisano 24 Kwietnia 2014 Napisano 24 Kwietnia 2014 Ja również miałem dziś problem z rozpięciem spinki KMC w nowym łańcuchu, walczyłem gdzieś 0,5 godziny, aż znalazłem taki filmik.
BikerLight Napisano 24 Kwietnia 2014 Napisano 24 Kwietnia 2014 @@gad Dobra patent! KMC jest ogólnie sprytne, część ich spinek ma mały zadziorek na wewnętrznej części ogniwa dzięki czemu firma może zarabiać na szczypcach do ich zdejmowania. Jeśli ktoś kupuje łańcuch KMC radzę spojrzeć czy owego zadziora nie ma a jeśli jest to pilniczkiem spiłować. Mamy spinkę wielorazowego użytku którą można rozpiąć tak jak SRAM. Koncernową chciwość trzeba tępić
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.