Skocz do zawartości

[spinka]-kmc cl371 rozpięcie

Rocky98

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kombinerki i się siłuj.

Dlatego najlepiej dać więcej za spinkę, np Connex, zdejmuje się bez użycia siły

Wysłane z mojego GT-P3110 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Jak kolega powyżej. Alternatywnie zaopatrz się przed próbą rozpięcia w jakąś "przyjazną" spinkę (Connex, SRAM) a tą rozetnij brzeszczotem lub dremelem. Bo kombinerkami lub szczypcami też się można namordować że łojezus a spinka którą masz będzie po takim rozpinaniu solidnie sfatygowana :)

Napisano

System spinek Shimano jest najgorszym wśród spinek. Kup taką z systemem SRAM'a. Nie musi być to spinka sygnowana tą marką. Wystarczy aby miał ten sam system rozpinania i zapinania, a nie będziesz miał z nią żadnych problemów. Można w razie czego siłować się z kombinerkami bez urazu dla spinki i łańcucha. Spinka, którą posiadasz po iluś rozpięciach pęknie. Najgorsze jest to, że nie wiadomo kiedy. Jeżeli podczas czyszczenia łańcucha i rozpinania to jeszcze można przeboleć. Jednak jak rozerwie Ci się w trasie to niezbyt przyjemne doświadczenie. Trzeba byłoby mieć skuwacz, a jak nie to spacer.

Napisano

Trzeba blaszki scisnąć do siebie i rozpina się bez problemów

No ja bym nie powiedział że ten typ spinki rozepnie się bez problemu po ściśnięciu blaszek. Raczej trzeba chwycić sąsiednie ogniwa i wygiąć w łuk w swoim kierunku, w teorii działa. W praktyce takie próby mogą spokojnie zająć kilka - kilkanaście minut.

Najrozsądniej jest taką spinkę lub jej resztki po zdjęciu wrzucić do jakiegoś płytkiego dołka, starannie zakopać i nigdy już nie wracać w to miejsce :nuke:

Miałem dwie sztuki tego badziewia, oprócz tego SRAM, KMC a teraz Connex Link - ta ostatnia bez wątpienia najwygodniejsza w użytkowaniu.

Napisano

Ja również miałem dziś problem z rozpięciem spinki KMC w nowym łańcuchu, walczyłem gdzieś 0,5 godziny, aż  znalazłem taki filmik.

Napisano

@@gad

Dobra patent!

KMC jest ogólnie sprytne, część ich spinek ma mały zadziorek na wewnętrznej części ogniwa dzięki czemu firma może zarabiać na szczypcach do ich zdejmowania. Jeśli ktoś kupuje łańcuch KMC radzę spojrzeć czy owego zadziora nie ma a jeśli jest to pilniczkiem spiłować. Mamy spinkę wielorazowego użytku którą można rozpiąć tak jak SRAM.

Koncernową chciwość trzeba tępić :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...