Skocz do zawartości

[piasta] zbyt szeroka oś piasty?

gsm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Bardzo proszę o pomoc. Być może pytanie wyda sie niektórym śmieszne, ale dopiero zaczynam przygodę z rowerem.

Kupiłem tylnie koło i nie moge go wsadzić w tylnie widełki, piasta jest za szeroka o jakieś 1-1,5 cm.Stare koło pasowało bez problemu. Rozszerzenie widełek wiadomo odpada.

Poniżej daję zdjęcie żeby dokladnie pokazac o co chodzi. Pomyslałem, że może by dać krótszą tuleje na osi ( na zdjeciu zaznaczyłem czerwoną kreską), ale piasta jest na zacosk i to by sie wiązało także ze potrzebą skrócenia osi no i niewiem czy wogóle zacis by wtedy pasował...

Zdjęcie

Napisano

Skrócenie tej tulei spowoduje przesunięcie koła w lewą stronę i obcieranie o ramę więc jak już coś skracać to obie (po jednej i po drugiej stronie piasty). Ośkę też będzie trzeba skrócić bo bedzie wystawała z haków i zacisk nie złapie.

Napisano

To może poprostu zmienić całą oś na inna? Ale czy to znaczy, że mam jakąś dziwną ramę? bo mam w domu jeszcze dwie inne i z jedną jest ta sama sytuacja a do drugiej pasuje. Czy w szerokościach tylnych widełek też są jakieś standardy?

Napisano

jak rozszerzysz widelki o jakis 1 cm to przeciez zbyt wiele ci sie nie stanie, jak jest jakas stara rama i nie szkoda ci jej to sprobuj

Napisano

no najnowsza to nie jest, jest cr-mo ale niechciałbym żeby podczas jazdy np przy jakimś skoku z chodnika mi pekła

Napisano

Trzeci sezon jeżdże z widełkami rozszerzonymi o około 0,8cm i się nic takiego nie dzieje :) Próbowałem kiedyś redukować te podkładki, ale nie zdało to egzaminu i zostawiłem tak jak było.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...