Skocz do zawartości

[Napęd] Przejście z 3x8 na 3x9

kuba2915

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Przymierzam się do wymiany napędu w rowerze, bo po 4k km już odmawia posłuszeństwa(przeskakuje). W międzyczasie wymieniałem łańcuch(3 razy) ale już widać koniec żywota. No i skoro już nadszedł czas wymiany, to pomyślałem żeby doinwestować trochę rower by przyjemność z jazdy była większa i przejść na wyższą grupę ;)

Do tej pory mój napęd składał się z:

• Przerzutka tył Shimano Alivio RD-M430(teoretycznie jeszcze żyje, praktycznie rozwalony gwint przy śrubie regulacyjnej
  • Przerzutka przód Shimano Altus FD-M331 Down SWING
  • Korba SR Suntour XCTv2 42/32/22 175mm
  • Łańcuch Shimano UG51
  • Kaseta Shimano HG30-8
  • I do tego klamkomanetki Acera ST-M360

Planuję przejść na  :

• Przerzutka tył Shimano Deore XT Shadow 9rz RD-M772 -182zł
  • Przerzutka przód Shimano Deore FD-M590 -63zł / Deore XT FD-M770-73zł
  • Korba Shimano Alivio Octalink FCM430 - 110zł
  • Łańcuch Shimano Deore HG53 - 40 zł
  • Kaseta Shimano HG50-9 - 62 zł
  • Klamkomanetki Alivio 3x9 STM430 - ok.100zł

Co o tym sądzicie? Zgra się ten zestaw? Z góry dzięki za odpowiedzi

Napisano

A dlaczego chcesz więcej zębatek? Kasety 8 i 9 mają identyczny zakres przełożeń, jedyne co się zmienia to to, że im więcej tym ciaśniej są wystopniowane, więc skoki pomiędzy biegami są mniejsze. W praktyce jest to ciężko odczuć, tym bardziej kiedy jeździ się w terenie, gdzie często zmienia się po 2, a czasem i 3 biegi na raz.

Do tego 8rzędowe napędy są tańsze i żywotniejsze (grubszy łańcuch, szersze zębatki), nie musiałbyś zmieniać manetek (chyba, że chcesz lepsze).

A i co do łańcucha to chwalone są Connexy :thumbsup: Korbę i manetki, które wybrałeś akurat użytkuję i mogę szczerze polecić.

Napisano

@up o suporcie pamiętam. Co do łańcucha to wolę shimano, bo taniej wychodzi. Czy ta przerzutka na tył i przód deore xt będzie działała z 8rz?

Napisano

Ja bym proponował na tył deore, a nie xt i przôd zostawił to co masz lub używke. 100zł zostaje ci w kieszeni lub dołożyć do manetek xt, nie klamkomanetek np. używanych.

Napisano

• Przerzutka tył Shimano Deore XT Shadow 9rz RD-M772 -182zł  Chrzanić to bierz m591  ok 100zł
  • Przerzutka przód Shimano Deore FD-M590 -63zł / Deore XT FD-M770-73zł 
  • Korba Shimano Alivio Octalink FCM430 - 110zł
  • Łańcuch Shimano Deore HG53 - 40 zł
  • Kaseta Shimano HG50-9 - 62 zł
  • Klamkomanetki Alivio 3x9 STM430 - ok 100    KUP SL m770 3x9

Przerzutki kup niższej grupy, ale manetki kup na bogato SL m770 najwięcej na tym zyskasz.

Napisano

Słuchaj Luk33 i Synergy. Manetki NOWE XT i przerzutka tył nowa Deore.

Korba ta co wymieniona lub Shimano 442 lub 443 - te same ceny.

Kasete mozna kupić DNP za 30zł są na All.... ich ceny katalogowe to ponad 100zł a w sklepach europejskich nie schodzą poniżej 70zł. Zamiennik Deore za 30zł !

"Przerzutki kup niższej grupy, ale manetki kup na bogato SL m770 najwięcej na tym zyskasz." - nic dodać nic ująć  :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...