Skocz do zawartości

[korba] wymiana na HII i dziwna linia łańcucha

Andys

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

O wyrozumiałość proszę, to moja pierwsza w życiu korba na HII. Przeszedłem z napędu 3x9 na 2x9, montując dziś dzisiaj między innymi korbę FC-M615. Szerokość mufy to 68mm., więc zgodnie z manualami, użyłem dwóch podkładek z prawej, napędowej strony mufy, jedną z lewej i ... tarcze są dziwnie oddalone od mufy, bardzo dziwna linia łańcucha. Na "oko" bez pomiarów, mała tarcza w korbie jest w linii z mniej, więcej środkową zębatką kasety, zaś duża tarcza korby, oczywiście "odstaje" od mufy za bardzo. Ponieważ dużej tarczy zamierzam używać w 90%, martwi mnie, że większość czasu będę jeździł na niezłych przekosach. Pytanie do Was, czy to normalna linia łańcucha dla korb 2 rzędowych i muszę to zaakceptować, czy może np. przełożyć jedną podkładkę z prawej do lewej, bo najchętniej przełożyłbym obie?

Napisano

poprawna linia to między tylną zębatka nr 5 (środkowa z dziewięciu), a z przodu środek pomiędzy dwoma tarczami.

Dokładnie takiej linii się spodziewałem, tylko co mogłem zrobić nie tak ...

Napisano

Po zamontowaniu pozostałych, nowych komponentów wraz z nowym kołem, problem przestał istnieć. Nie ruszałem podkładek, zmierzyłem odległość pomiędzy środkiem rury podsiodłowej a środkiem odległości miedzy zębatkami na korbie, wyszło 50mm. Wszystko działa jak powinno.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...