Andys Napisano 15 Kwietnia 2014 Napisano 15 Kwietnia 2014 O wyrozumiałość proszę, to moja pierwsza w życiu korba na HII. Przeszedłem z napędu 3x9 na 2x9, montując dziś dzisiaj między innymi korbę FC-M615. Szerokość mufy to 68mm., więc zgodnie z manualami, użyłem dwóch podkładek z prawej, napędowej strony mufy, jedną z lewej i ... tarcze są dziwnie oddalone od mufy, bardzo dziwna linia łańcucha. Na "oko" bez pomiarów, mała tarcza w korbie jest w linii z mniej, więcej środkową zębatką kasety, zaś duża tarcza korby, oczywiście "odstaje" od mufy za bardzo. Ponieważ dużej tarczy zamierzam używać w 90%, martwi mnie, że większość czasu będę jeździł na niezłych przekosach. Pytanie do Was, czy to normalna linia łańcucha dla korb 2 rzędowych i muszę to zaakceptować, czy może np. przełożyć jedną podkładkę z prawej do lewej, bo najchętniej przełożyłbym obie?
Jaca911 Napisano 15 Kwietnia 2014 Napisano 15 Kwietnia 2014 poprawna linia to między tylną zębatka nr 5 (środkowa z dziewięciu), a z przodu środek pomiędzy dwoma tarczami.
Andys Napisano 15 Kwietnia 2014 Autor Napisano 15 Kwietnia 2014 poprawna linia to między tylną zębatka nr 5 (środkowa z dziewięciu), a z przodu środek pomiędzy dwoma tarczami. Dokładnie takiej linii się spodziewałem, tylko co mogłem zrobić nie tak ...
Jaca911 Napisano 15 Kwietnia 2014 Napisano 15 Kwietnia 2014 pożongluj podkładkami - zasady są po to by je łamać
Andys Napisano 22 Kwietnia 2014 Autor Napisano 22 Kwietnia 2014 Po zamontowaniu pozostałych, nowych komponentów wraz z nowym kołem, problem przestał istnieć. Nie ruszałem podkładek, zmierzyłem odległość pomiędzy środkiem rury podsiodłowej a środkiem odległości miedzy zębatkami na korbie, wyszło 50mm. Wszystko działa jak powinno.
Mod Team Puklus Napisano 22 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 22 Kwietnia 2014 Linia 50mm jest do napędów 8s w góre, poniżej sa inne, mniejsze wartości.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.