adamlen Napisano 11 Kwietnia 2014 Napisano 11 Kwietnia 2014 Witam. Jako nowy użytkownik forum w pierwszym temacie opiszę swój rower. Jest to klasyczny model na kołach 26" i sztywnej ramie model RADICAL VERMONT z ramą CR-MO marki RITCHEY. Praktycznie wszystkie komponenty to model Shimano DEORE LX oprócz tylnej przerzutki, która jest DEORE XT. Rower kupiłem używany 3 lata temu i sprawuje się bardzo dobrze, jednak przednia, średnia zębatka kończy swój żywot i łańcuch lubi na niej "przepuszczać" przy większym obciążęniu. Korba to model Deore LX HYPERDRIVE C a sama zębatka ma oznaczenie Shimano SG J-32, a jej średnica wynosi 94mm. Stąd moje pytanie. Chciałbym wymienić tylko uszkodzoną część, ale jest bardzo żadko spotykana a jak już jest to za 70-100zł. Czy da się ją wymienić na inny, tańszy model? Ewentualnie jaką kompletną korbę można zamontować w miejsce obecnej? Pozdrawiam.
Mod Team Puklus Napisano 11 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 11 Kwietnia 2014 A dokładny model tej korby ? Powinno na niej pisać. Jak nie pisze daj zdjęcie.
adamlen Napisano 11 Kwietnia 2014 Autor Napisano 11 Kwietnia 2014 Zdjęcie akurat mam: Zdjęcia , a model spiszę rano jak wrócę do domu
Mod Team Puklus Napisano 11 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 11 Kwietnia 2014 To korba FC m560, lub coś koło tego. Dokładnie 563 bodajże. Zębatki o tym rozmiarze i rozstawie sa już dość rzadkie, ciężko je dostać. Są firmy które ciągle je produkują ale sa drogie. Rozstaw śrub BDC to 94/58mm, standardowy shimanowski na 5 ramion.
CarverPure160 Napisano 12 Kwietnia 2014 Napisano 12 Kwietnia 2014 Jak zebatka nimimum 70zł to szukaj nowej korby, proponuje pozagrupowe Shimano 443 lub 442 - 90 do 150zł lub Deore ~200zł.
pacman Napisano 12 Kwietnia 2014 Napisano 12 Kwietnia 2014 Pozostałe koronki wyglądają znośnie ,poszukaj kogoś sprytnego niech ci kątówką ją obleci.
adamlen Napisano 12 Kwietnia 2014 Autor Napisano 12 Kwietnia 2014 Dzięki Panowie za szybką odpowiedź. Faktycznie dziś sprawdziłem i Puklus miał rację to model FC-M563. Rozumiem więc, że od innego modelu nie będzie pasować sama zębatka? rozejrzę się więc za całymi korbami. Tylko jakie kryteria musi spełniać, żeby pasowała do obecnego sprzętu czyli przerzutek i mocowań? A co masz na myśli pacman, żeby ją kątówką oblecieć. Chodzi o to, żeby zrobić większe wgłębienia, żeby łańcuch nie przeskakiwał? Ale czy wtedy nie będzie gdzieś zawadzał? Pozdrawiam.
Mod Team Puklus Napisano 12 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 12 Kwietnia 2014 Podałem ci rozstaw śrub i takie będą pasować ale ciężko je dostać.
beskid Napisano 12 Kwietnia 2014 Napisano 12 Kwietnia 2014 Będą pasować ze starych korb mocowanych na 5 śrub. Łatwiej jednak kupić bo pojawiają się cały czas korbę z "tamtego okresu". Trafić jednak na zadbaną i nie utyraną jest bardzo trudno. Przerzutki nową korbę z obecnych standardów przyjmą ale trzeba będzie na pewno wymienić łańcuch i kasetę czy co tam masz. Mocowanie samej korby to już sprawa indywidualna a suport też do wymiany bo pasuję pod konkretny model korby.
Mod Team Puklus Napisano 13 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 13 Kwietnia 2014 Tak tylko np zębatki z LX czy z XT z tamtych lat przejadą ponad 10x tyle co obecny np XT.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.