Skocz do zawartości

[korba] naprawa lub wymiana DEORE LX

adamlen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jako nowy użytkownik forum w pierwszym temacie opiszę swój rower.

Jest to klasyczny model na kołach 26" i sztywnej ramie model RADICAL VERMONT z ramą CR-MO marki RITCHEY.

Praktycznie wszystkie komponenty to model Shimano DEORE LX oprócz tylnej przerzutki, która jest DEORE XT. 

Rower kupiłem używany 3 lata temu i sprawuje się bardzo dobrze, jednak przednia, średnia zębatka kończy swój żywot i łańcuch lubi na niej "przepuszczać" przy większym obciążęniu. Korba to model Deore LX HYPERDRIVE C a sama zębatka ma oznaczenie Shimano SG J-32,  a jej średnica wynosi 94mm.

Stąd moje pytanie. Chciałbym wymienić tylko uszkodzoną część, ale jest bardzo żadko spotykana a jak już jest to za 70-100zł. Czy da się ją wymienić na inny, tańszy model? Ewentualnie jaką kompletną korbę można zamontować w miejsce obecnej? 

Pozdrawiam.

• Mod Team
Napisano

To korba FC m560, lub coś koło tego. Dokładnie 563 bodajże. Zębatki o tym rozmiarze i rozstawie sa już dość rzadkie, ciężko je dostać. Są firmy które ciągle je produkują ale sa drogie.

Rozstaw śrub BDC to 94/58mm, standardowy shimanowski na 5 ramion.

Napisano

Dzięki Panowie za szybką odpowiedź. Faktycznie dziś sprawdziłem i Puklus miał rację to model FC-M563. 

11137126.jpg?1397333757

Rozumiem więc, że od innego modelu nie będzie pasować sama zębatka? rozejrzę się więc za całymi korbami. Tylko jakie kryteria musi spełniać, żeby pasowała do obecnego sprzętu czyli przerzutek i mocowań?

A co masz na myśli pacman, żeby ją kątówką oblecieć. Chodzi o to, żeby zrobić większe wgłębienia, żeby łańcuch nie przeskakiwał? Ale czy wtedy nie będzie gdzieś zawadzał? 

Pozdrawiam.

Napisano

Będą pasować ze starych korb mocowanych na 5 śrub. Łatwiej jednak kupić bo pojawiają się cały czas korbę z "tamtego okresu". Trafić jednak na zadbaną i nie utyraną jest bardzo trudno. Przerzutki nową korbę z obecnych standardów przyjmą ale trzeba będzie na pewno wymienić łańcuch i kasetę czy co tam masz. Mocowanie samej korby to już sprawa indywidualna a suport też do wymiany bo pasuję pod konkretny model korby.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...