Skocz do zawartości

[do 2100] Dłuższe wycieczki/wyprawy

rgl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam zamiar kupić rower do 2100zł, który posłużyłby dłuższym wycieczkom (do 100km) i parudniowym wyprawom z podobnym przebiegiem dziennym. Praktycznie zawsze jeżdżę z sakwami lecz kupowany rower nie musi mieć bagażnika w standardzie. Na to mam osobny budżet no chyba, że doradzicie zakup roweru z gotowym oprzyrządowaniem :).  Poruszam się po asfalcie i ubitych ścieżkach leśnych.

W grę wchodzi kupno używki do 1000zł jednak nie wiem czy ma to sens w moim przypadku (nie znam się a nie chciałbym kupić padaki)

26lat, 76kg, 182cm wzrostu.

Wymagania:

-koło 28'

-brak bajerów typu hamulce tarczowe, super-ultra regulowany amortyzator

-wygląd i kolor nie maja dla mnie żadnego znaczenia

Do tej pory jeżdżę UNIBIKE MIRAGE 26' i męczę się niesamowicie z racji za małej ramy.

Póki co znalazłem 2 rowery ale liczę na Waszą pomoc w tej kwestii

-Unibike Viper GTS ( http://www.unibike.pl/vipergts.html )

-Cube ltd cls men black anthrazit red 2014 ( http://www.rove.pl/rowery-kolekcje/rowery-cube-2014/cube-tour-2014/rower-cube-ltd-cls-men-black-anthrazit-red-2014.html )

Napisano

Mnie też Unibike wydaje się sensownym zakupem . Ma  lepszy napęd i 27 biegów . To duży plus .

Cubek jest lżejszy ale to pewnie waga dla najmniejszego rozmiaru ..... bez pedałów .

Unibike ma nóżkę , amortyzowaną sztycę i regulowany mostek - to podnosi komfort ale i wagę .

Chyba trudno będzie znaleźć lepeszą crossówkę bez tarczówek

Jest jedno ale - na zdjęciu nie widać czy Uni .... ma mocowanie bagażnika .

Napisano

Dziękuję za zainteresowanie. Z dzisiejszych przeszukiwań forum odnalazłem kolegę który zmagał się z podobnym problemem.  Do jego listy przemyśleń dopisaliście jeszcze UNIBIKE Expedittion ( http://www.unibike.pl/expeditiongts.html ). Wcześniej nie zwracałem na niego uwagi ze względu na cenę. Z drugiej strony do VIPER'a będę musiał dokupić bagażnik i błotniki więc wyjdzie pewnie podobnie. Pytanie czy ten Expedition tak samo dobrze wypada (cena/jakość) co Viper? Czy lepiej kupic vipera i dodawać sprzętu i pieniędzy do niego :)

Jeszcze jedno pytanie. Czy lampka z dynama w piaście będzie lepszym rozwiązaniem niż zwykła na baterie? Jak wyzej napisalem jestem zwolennikiem prostych rozwiązań. Czy włączone dynamo w piaście nie spowalnia roweru jak te tradycyjne?

Napisano

@Tadeus  Twoja opcja bardzo ciekawa tylko jest to rower z 2013 więc w moim mieście (Toruń) w salonie już jej nie uświadczę. Pozostaje więc zakup z internetu. Mam nieco stracha kupować rower z internetu, oceńcie czy moje obawy są słuszne. Boję się mianowicie, że przez internet mogę dostać rower, który praktycznie cały czas 8-18 stał na dworzu (często widzę takie sklepy rowerowe gdzie asortyment za dnia wystawiony jest na zewnątrz). Kuzyn kupił rower z neta po promocji i ma lekko krzywą kierownicę. To mnie trochę odstrasza powiedzcie czy słusznie bo jak widzicie expertem nie jestem :)

Napisano

Uni ... Expedittion  to rower trekkingowy , wyprawowy . Od crosa różni się nie tylko wyposażeniem ale i geometrią . Crosy są rowerami bardziej sportowymi , trekkingi wyprawowymi .

Expedittion ma nieco gorszy napęd i dziwaczną kierownicę . Waży też niemało

Na leśne i polne drogi lepsza będzie crossówka . Pełne błotniki są niepraktyczne przy jeździe terenowej , czasem nawet niebezpieczne . Zbędny ciężar też nie dodaje jeździe uroku .

Jeśli chcesz pojeździć na lekko po okolicy to mz crosówka będzie lepsza , jeśli wybierasz się na wyprawę dookoła Polski to trekking .

Trekking Krossa jest ok ale ja nie zdecydowałbym się na kupno roweru w necie . Rower trzeba przymierzyć . Dobranie odpowiedniego rozmiaru jest ważniejsze od przerzutki lepszej o jedną klasę ! Poza tym rowery z netu przychodzą czasem nie całkiem poskładane .

Czy lampka na baterie czy prądnica właściwie nie masz wyboru - decydujesz się na całą  ,,filozofię " roweru . Albo cross ze wszystkimi konsekwencjami albo trekking z całym inwentarzem .

Napisano

Dziękuję za pomoc. Dzięki niej moje kryteria nieco ewoluowały i wybierać będę miedzy dwoma trekkingami. Kwota też nieco wzrosła do 2500zł.

1. UNIBIKE Expedition 

2. UNIBIKE Voyager

Po podjęciu dezycji skrobne coś w tym temacie żeby zostalo dla nastepnych zmagających sie z podobnym wyborem.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Do rywalizacji dołączył proponowyany przez Tadeus'a Kross. Mi bardziej odpowiadał Expedition i ten rower właśnie kupiłem. Póki co jestem zadowolony. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...