Skocz do zawartości

[Hamulce] tektro auriga comp VS avid elixir 5

tail

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Posiadam rower: Author Dexter 2010 

hamulce: Tektro Auriga Comp 6"

W przednim hamulcu został uszkodzony wężyk tzn. jest pękięty i tu pojawia się problem bo serwis w moim mieście odmówił naprawy z powodu braku narzędzi. Najbliszszy serwis jest w innym mieście. Dzwoniłem i dowiedziałem się że taka naprawa przypuszczalnie będzie kosztować maksymalnie 100zł

Drugą opcją jest kupienie używanych hamulców Avid elixir 5 SL-200zł (2 letnie)

jestem zupełnym laikiem i nie wiem czy są w dobry stanie ale wiem że hamulce w najbliszym czasie będą wymagać wymiany klocków.

Którą opcję wybrać ?

Mówiono mi że hamulce 4 letnie są stare i mogą się psuć więc nie opłaca się już inwestować i je wymienić. 

Drugim aspektem do wymiany jest to że patrząc na alegro jest dużo części Avidi a Tektro nie ma wcale więc wydaje mi sie że przy jakimś uszkodzeniu będzie można sprawniej wymienić cześci.

Napisano

Avidy to dobre hamulce.Dość loteryjne.Znaczy niektóre egzemplarze się psują częściej niż inne u innych użytkowników.

Elixiry 5 za 200zł.? Daruj sobie.

Polecę bardziej  budżetowe hamulce.Nie są one jakims fajerwerkiem technologicznym lecz proste,mocne,łatwe w odpowietrzaniu.Za 300 powinieneś już znaleźć używki hayes ryde.

o np:

http://allegro.pl/hamulce-hydrauliczne-hayes-stroker-ryde-xc-am-frtr-i4141344196.html

poszperaj jeszczena tablicy

Napisano

Jeśli nie masz dwóch lewych rąk, kup dwie oliwki, nowy przewód hamulcowy oraz trochę oleju do zalania hamulca i naprawisz sobie wszystko sam. A jeśli przewód uszkodzony jest blisko klamki lub zacisku, być może wystarczy go skrócić i zarobić jedną końcówkę.

Napisano

Problem w tym że nigdzie nie moge znaleźć przewodu. No i może rąk lewych to niemam ale torche mnie dziwi że nie chcą wymienić bo brakuje narzędzi.

Napisano

Tak jak pisałem jestem laikiem w tym temacie. Ale przewód do hamulców tarczowych brzmi trochę jak np. zderzak (w aucie) jeżeli kupie do stara i będę go montował do golfa to chyba wyjdzie słabo. W tym przypadku tak nie jest ?

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=tektro+Auriga+&search_scope=category-16463

zawężam poszukiwania do konkretnego modelu i nie ma nic. Tylko w całości hamulce badź kolicki.

Jeżeli przewód innej firmy będzie posować to jakiej ? Bo czytałem że tektro robią jakieś specyficzne wężyki.

Napisano

No wiesz co chyba jaja sobie robisz, chcesz wyrzucić całkiem niezłe heble z powodu uszkodzonego przewodu :woot: .

Nie masz innego serwisu w swoim mieście??????????????? To naprawdę prosta naprawa a skoro serwis ci odmówił to podaj ich dane żeby omijać ich szerokim łukiem bo wyjątkowe cymbały. Prostej naprawy nie potrafią zrobić, partacze nie serwis!

A jak już się uparłeś na wymianę to tamte mogę od ciebie odkupić w przystępnej cenie ;)

Napisano

Odpowiedź jak ta wyżej nic nie wnosi. Proszę o poradę.

Gdzie znaleźć wężyk ?

Może odności do jakiego filmu instruktażwoego jak wymienić, może na tyle porstę ze zrobię sam bez problemu.

Napisano

A ja ci wcale nie radzę tylko się dziwię.

Po prostu kompletną głupotą jest dla mnie wyrzucanie hamulców z tak błahego powodu.

Naprawdę nie masz w okolicy innego serwisu??

Wierzę że możesz nie potrafić zrobić tego samemu ale po to są serwisy.

Kupisz nowe hamulce i jak będziesz miał pecha i za tydzień coś się znowu się stanie to znowu wyrzucisz????????

Jazda na rowerze = ryzyko uszkodzeń, w ten sposób to można wyrzucić 10 kompletów hamulców przez rok. To już lepiej przejść na V-ki.

Wujek Google nie gryzie:

Kupujesz przewód:

http://allegro.pl/przewod-hamulcowy-do-hamulcow-hydraulicznych-gb-i4119059776.html

kupujesz końcówki:

http://sklep-naszosie.pl/jagwire%20zestaw%20ko%C5%84c%C3%B3wek%20-%20tektro%20%28auriga%20comp,%20auriga%20comp%20ws,%20draco,%20draco%20ws,%20draco2%29

I jedziesz z koksem.

Można kupić znacznie taniej, to tylko przykładowa aukcja. Ja kupiłem u siebie w rowerowym komplet chyba coś za 10zł, końcówki były na sztuki z dużego zestawu serwisowego. Te niby zestawy Jawrige mają ceny z du...y wzięte.

Da się?

Moja rada poszukaj innego serwisu niech ci to zrobią.

Napisano

Zestaw narzędzi potrzebnych do "zrobienia" hamulca tarczowego to:

- nóż tapicerski do odcięcia przewodu na odpowiednią długość

- klucz płaski (najczęściej) 7 mm do otwarcia odpowietrznika na zacisku

- klucz płaski 8 mm do przykręcenia końcówek przewodu do zacisku i dźwigni hamulcowej

- dwie strzykawki z apteki, po 20 ml objętości

- plastikowy wężyk, najlepiej przeźroczysty, o średnicy wewnętrznej odrobinę mniejszej niż "dziubek" na odpowietrzniku zacisku. 

- śrubokręt krzyżakowy do odkręcenia śrubek pokrywki zbiornika na dźwigni

Nie ma w tym żadnych super specjalistycznych narzędzi. Klucze płaskie możesz kupić w sklepie z narzędziówką, nie muszą być super jakości.

Napisano

Bardzo dziękuje Tobo :)

A ja ci wcale nie radzę tylko się dziwię.

Po prostu kompletną głupotą jest dla mnie wyrzucanie hamulców z tak błahego powodu.

Naprawdę nie masz w okolicy innego serwisu??

Wierzę że możesz nie potrafić zrobić tego samemu ale po to są serwisy.

Kupisz nowe hamulce i jak będziesz miał pecha i za tydzień coś się znowu się stanie to znowu wyrzucisz????????

Jazda na rowerze = ryzyko uszkodzeń, w ten sposób to można wyrzucić 10 kompletów hamulców przez rok. To już lepiej przejść na V-ki.

Tak mi poradzono w serwisie, więc się posłuchałem mniej więcej. Napisałem tutaj bo mi to trochę nie pasowała, szukajać jakieś rady. Więc nie ma się co dziwić.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Temat do kosza. Dziękuję za pomoc wężyk wymieniony za około 60 zł. Wszystkie części kupiłem w serwisie z innego miasta. Na to wygląda że nie potrzeba serwisu...

Wysłane z mojego HTC One S przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...