kosmoski85 Napisano 9 Kwietnia 2014 Napisano 9 Kwietnia 2014 Cześć forumowicze! Zakupiłem oto taki rowerek: http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/trance.27.5.4/17688/74006/#specifications Jednak co mnie troszkę denerwuje to chyba zbyt niska pozycja siodełka przy maksymalnie wyciągniętej sztyca (na miarce 150). Sztyca jaka jest w rowerze to GIANT Connect, 30.9x375. Zastanawiam się czy jak wymienię sztycę na dłuższą, np 30.9x400, to czy ta wysokość trochę pójdzie w górę ( te 2.5cm)? Bardziej jednak nurtuje mnie czy wymiana sztycy na większą może spowodować zwiększanie jakiś sił działających tam gdzie nie trzeba na ramie, a co za tym idzie może prowadzić do uszkodzenia ramy?? Jaką sztycę regulowaną z manetką moglibyście ewentualnie polecić, bądź może ktoś ma coś używanego na sprzedaż? Pozdrawiam!!
Mod Team michuuu Napisano 9 Kwietnia 2014 Mod Team Napisano 9 Kwietnia 2014 Dłuższe ramie większy strach, praw fizyki pan nie zmienisz itd. (za Kobuszewskim).
kosmoski85 Napisano 9 Kwietnia 2014 Autor Napisano 9 Kwietnia 2014 Strach strachem, wytrzymałość materiałów wytrzymałością Czy jeżeli producent wkłada taką sztycę tzn, że dłuższa jest niezalecana? Dłuższe ramie większy strach, praw fizyki pan nie zmienisz itd. (za Kobuszewskim). W sumie jeżeli w instrukcji obsługi zalecana masa rowerzysty to 130kg ( więc wytrzymałość ramy musiała być testowana przy takiej wadze), a ja ważę 80kg to chyba troszkę dłuższa dźwignia nie powinna wpłynąć przy mojej masie na wytrzymałość ramy? Tak na chłopski rozum.
rzezniol Napisano 9 Kwietnia 2014 Napisano 9 Kwietnia 2014 W razie pęknięcia ramy przy górnym węźle, dłuższa sztyca będzie powodem do odmowy przy ewentualnych roszczeniach gwarancyjnych. Pozdro
kosmoski85 Napisano 9 Kwietnia 2014 Autor Napisano 9 Kwietnia 2014 Tak myślałem. Zawsze można zrobić podmiankę przed reklamacją
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.