Skocz do zawartości

[Sztyca] Wytrzymałość ramy

kosmoski85

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć forumowicze!

Zakupiłem oto taki rowerek:

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/trance.27.5.4/17688/74006/#specifications

Jednak co mnie troszkę denerwuje to chyba zbyt niska pozycja siodełka przy maksymalnie wyciągniętej sztyca (na miarce 150). Sztyca jaka jest w rowerze to GIANT Connect, 30.9x375. 

Zastanawiam się czy jak wymienię sztycę na dłuższą, np 30.9x400, to czy ta wysokość trochę pójdzie w górę ( te 2.5cm)?

Bardziej jednak nurtuje mnie czy wymiana sztycy na większą może spowodować zwiększanie jakiś sił działających tam gdzie nie trzeba na ramie, a co za tym idzie może prowadzić do uszkodzenia ramy?? 

Jaką sztycę regulowaną z manetką moglibyście ewentualnie polecić, bądź może ktoś ma coś używanego na sprzedaż?

Pozdrawiam!!

Napisano

Strach strachem, wytrzymałość materiałów wytrzymałością :)

Czy jeżeli producent wkłada taką sztycę tzn, że dłuższa jest niezalecana? 

Dłuższe ramie większy strach, praw fizyki pan nie zmienisz itd. (za Kobuszewskim).

W sumie jeżeli w instrukcji obsługi zalecana masa rowerzysty to 130kg ( więc wytrzymałość ramy musiała być testowana przy takiej wadze), a ja ważę 80kg to chyba troszkę dłuższa dźwignia nie powinna wpłynąć przy mojej masie na wytrzymałość ramy?

Tak na chłopski rozum.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...