Skocz do zawartości

[do 1000zł] miejska damka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Poszukuję dla dziewczyny (wysokiej i szczupłej) miejskiej damki. W grę wchodzą tylko nowe egzemplarze.

I tu pojawiają się moje pytania:

1. Rama stalowa czy aluminiowa?

2. Koła 26 czy 28 cali?

3. Shimano Nexus 3 z hamulcem torpedo czy 6-biegowa przerzutka Shimano? Odpowiedź wraz z uzasadnieniem ;)

4. Na jakich producentów zwrócić uwagę? Ewentualnie na jakie modele?

Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam! ;)

p.s. Cenę 1000zł można nagiąć jeśli wpłynie to na jakość, trwałość i komfort ;)

Napisano

1. To bez znaczenia. Stal nieco lepiej tłumi drgania, ale jest nieco cięższa (lecz jest to taka różnica wagi, która w wypadku roweru rekreacyjnego nie ma żadnego znaczenia)

2. Zależy od upodobań. Na kołach 28 rower się pewniej i łatwiej toczy po prostej, lecz jest mniej zwrotny.

3. Zdecydowanie piasta wielobiegowa (czy to shimano czy SRAM, czy inna, to bez większego znaczenia). 6 i 7 biegów w wypadku przerzutki, oznacza na dzień dzisiejszy najczęściej osprzęt z najniższej możliwej grupy, czyli delikatnie mówiąc, ZŁO. 

4. Nie ma znaczenia jaki producent, ważne jakie części zastosował w danym modelu. Większość rowerów z przekładnią planetarną w tym przedziale cenowym będzie bardzo do siebie zbliżona jakością.

Napisano

4. Nie ma znaczenia jaki producent, ważne jakie części zastosował w danym modelu.

Na jakie części poza przekładnią planetarną zwrócić uwagę?

Napisano

Fajnie by było, gdyby rower miał dynamo w piaście, choć w tej cenie najczęściej nie ma, ale jakby miał, to jest plus. Solidny bagażnik, jeżeli ma być na nim coś przewożone. 

Fajnie by było, gdyby miał korby z wymienialną zębatką, choć najczęściej w tej cenie jest zintegrowana. No i jeżeli będzie amortyzator, to żeby było to coś innego niż no name (lub amortyzator sygnowany marką producenta roweru), albo ZOOM. Cała reszta będzie bardzo podobna we wszystkich rowerach. 

Napisano

Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi! :)

Zapytam jeszcze tylko o listę firm jakie warto sprawdzić... Jestem zielony w tym temacie, nigdy nie szukałem roweru miejskiego...

Napisano

Przepraszam za post pod postem ale niestety nie mam możliwości edycji...

Wybór okazuje się ogromnym problemem.

Moja dziewczyna ma 180cm wzrostu przez co rowery marki Cossack (ramy 17) i Romet (ramy 18) odpadają... Skończyły mi się pomysły gdzie szukać...

Napisano

Kolega wyżej już Ci napisał: Nie kupuj roweru na wolnobiegu, a w opisie tego krossa stoi:

Kaseta / Wolnobieg: Shimano Tourney TZ21

Wklejasz to do google i już wiesz, że to wolnobieg. Wolnobiegi stosuje się głównie w roweruch dziecięcych (można śmiało założyć, że przy wadze jeźdźca nie przekraczjącej 50kg - wolnobieg wystarczy). Skoro masz wysoką dziewczynę, to pewnie waży ona też więcej niż 50kg. W rowerach w tym budżecie lepiej wybrać coś na trzybiegowej piaście.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...