Skocz do zawartości

[przerzutka/hak] Skrzywiony hak przerzutki

aDDamoSS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam . Dostałem wczoraj rower kupiony ze sklepu internetowego . Wszystko skręciłem jak trzeba . Problem zaczął się gdy ruszyłem . Podczas zmiany przerzutki z danego ustawienia , łańcuch spada/ześlizguje się  . Mam podejrzenie wygiętego haka ale mam pytanie czy będzie to przyczyną tego . Wstawiam zdjęcie . Proszę o pomoc. 

post-173148-0-15950700-1396363057_thumb.jpg

post-173148-0-49780800-1396363131_thumb.jpg

Napisano

Wyreguluj przerzutkę. Hak wygląda na prosty chociaż po tych zdjęciach niewiele widać. On nie bezie idealnie w linii z ramą, więc to co widzisz jest normalną sprawą.

Napisano

Z podstawowego przełożenia , takiego jak było nie mogę ruszyć ani przerzutki tylniej ani przedniej ( w góre , dół )  ,gdyz łancuch zaraz spada bądz się ześlizguje 

Napisano

Co to jest podstawowe przełożenie? Co to znaczy, że nie możesz ruszyć przerzutki w górę, ani w dół? Nic z tego nie zrozumiałem.
Ze zdjęć teraz widzę, że masz za długi łańcuch, albo za duży skos (nieodpowiednie przełożenie przód/tył)

Napisano

Jeszcze raz. Regulowałeś przerzutkę? Nie masz wystarczająco napiętej linki z tyłu i z przodu. Poza tym regulację przeprowadź najpierw przedniej przerzutki, a potem tylnej. Będzie Ci łatwiej.

Napisano
Witam.
Mam problem z napędem w roweże Hexagon V4 2011 r. Problem polega na tym że przy szybkim pedałowaniu i troche większym obciążeniem słychać dziwne stukanie i pukanie. Po dłuższej jeździe nawet przy praku obciązęnia taż są dziwne dzwięki. Suport po serwisię więć tam ma wszystko grać. Pedały mam standartowe plastikowe i troche zniszczone, i kiedy jeżdziłem na innych to raczej nie było stukania. Ale nie jestem pewien.
Co do tylnej przerzutki to wygląda ona tak. Jak na nmie troche krzywa.
W jednym serwisie powiedzieli że jest troche skrzywiona a w innym ze jet ok.

Napisano

@@aDDamoSS, Jeżeli po wyregulowaniu przerzutki wciąż będzie problem, to należy dokładnie przyjrzeć się hakowi. Ewidentnie jest coś z nim nie tak, bo na drugim zdjęciu widać, ze pomiędzy nim a ramą jest wyraźna szczelina.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...