Skocz do zawartości

[Rower] Pytania i pomoc w złożeniu roweru street/dirt

Griken

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich!

Jak większość osób posiadam "rower" :D. W zeszłym roku pękła mi kierownica. Przyszedł czas na zakup nowej, ale co się okazało - mostek jest pod kierownice 28,6mm.

Postanowiłem zacząć wymieniać części, aż złożę nowy rower. Nie znam się na tym za bardzo. Zacznę od wymiany mostka i kierownicy, ale co dalej?

Ma to jakieś znaczenie w jakiej kolejności będę wymieniał części? Jest sens w taki sposób składać swój nowy, wymarzony rower, na którym będę mógł się uczyć bezpiecznie nowych trików itp?

Ile mniej więcej potrzeba pieniędzy na dobry sprzęt? Miło by było, jakbyście mi podali nazwy dobrych części (ramy itd.). Waga 65kg, wzrost 175cm.

Napisano

Głową w mur, składasz rower na bazie kierownicy i mostka ?

Najważniejsze 2 elementy to rama i koła w twoim rowerze. I od tego bym zaczął.

Jaki masz budżet, jaki rower w tym momencie i na ile poważnie chcesz się tym zajmować ?

Bo jak okazjonalnie wyskoczyć na park to używka za 1000zł będzie ok.

Jak chcesz go codziennie męczyć i na poważnie się tym zajmować to trzeba do tematu podjeść nieco inaczej.

Napisano

Liczyłem na to, że będę co jakiś czas wymieniał kolejne części. No więc tak... Z całym rowerem chciałbym się zmieścić w ok. 2000zł.

Nie będę go strasznie katował, bo najpierw muszę się wszystkiego nauczyć.

Jeżeli uważacie, że warto niektóre części kupić używane to tak zrobię. Kierownicę i mostek kupić muszę, bo nie mam. Muszę odrazu wszystko wymieniać, czy da radę na razie ramę, kierownice i mostek?
Napisano

czy da radę na razie ramę, kierownice i mostek?

Myślę że da radę, bo czemu nie. Tylko że, jeżeli nowa rama będzie miała inną długość, to i tak pewnie będziesz potrzebował wymienić mostek jeszcze raz. 

Napisano

Nie rozumiem. Kupiłbym ramę, do niej dobrał mostek i kierownice. Reszta będzie pasować?

Jaką ramę, mostek i kierownice polecacie? Później chyba amortyzatory?

Napisano

Doradzicie coś? Na pewno tak będzie ok?

Myślę, aby kupić:

kierownice: Octane One Chemical 31,8 [2013]

mostek: NS Bikes Quark Pro [2013]

Nie mam pojęcia jaką ramę i co ze sterami, coś jeszcze będzie trzeba?

Złoże coś ciekawego w tym przedziale cenowym?

Napisano

Z używanych części myślę nad:

Rama:

http://allegro.pl/rama-octane-one-void-3-0-2012-stan-bdb-dirt-street-i4093206308.html

http://allegro.pl/dartmoor-two6player-suport-shadow-ns-octane-i4071534181.html

Amortyzator:

http://allegro.pl/marzocchi-dirt-jumper-1-dj-2007-100mm-i4108531091.html

http://allegro.pl/marzocchi-bomber-mx-comp-eta-i4095601054.html

Kierownica nie wiem czy tamta, co podałem wcześniej, czy Dartmoor Nitro [2012].

Mostek tamten czy Dartmoor Fury v. 1?

Proszę o doradzenie

Napisano

Jest jeszcze taka sprawa, że czasem musiałbym tym gdzieś dalej doojechać i wolałbym mieć amortyzator. Ile pieniędzy będę potrzebował na dobry rower? Koła chyba lepiej 26, bo wygodniej.

Napisano

Tak właściwie to wydaje mi się, że w ogole nie masz pojęcia o rowerach tego typu. Dalszy dojazd gdziekolwiek ponad 7km jest już bardzo nie wygodny, i to bez znaczenia czy masz koła 24 czy 26 cali, czy amorek czy sztywniak. Geometria tych ram nie jest zupełnie przystosowana do zwykłej jazdy. Ale mniejsza: jak chcesz jakiś amorek to ładuj się tylko w rs argyle. i poskładaj coś na częściach które będą przede wszystkim bezpieczne. Jak kupis używke to polecam tez ją calą rozebrać i sprawdzić.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4

Napisano

Kupię używany, a do zwykłej jazdy najwyżej zostawię ten co mam, bo wiem do czego służy taki rower. Jak coś wybiorę to będę was pytał o opinie. Koła wezmę 26", a z amortyzatorem - zobaczymy co się trafi, najwyżej będzie bez.

Napisano

Przemyślałem sprawę i chcę na poważnie spróbować swoich sił w tym sporcie. Wybiorę koła 24, a amortyzator sobie daruje. Ile potrzeba pieniędzy na coś wytrzymałego? I tak się z ciekawości zapytam - koła się nie krzywią od trików i jakiś tam skoków? Do jakiej wagi wybierać rower?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...