noize Napisano 25 Marca 2014 Napisano 25 Marca 2014 Witam, Panowie pomocy. Mam SPecialized stumpjumper fsr 2007, z przodu przerzutkę XT FD -M771. Problem w tym, że łańcuch stuka o przerzutkę, W serwisie powiedzieli, że jest to zła przerzutka do fula i mam najlepiej zakupić oryginalną taką jaka była montowana. Patrzyłem w specyfikacji i z tego co widzę to była montowana SLX M660 9 rzędowa. Nigdzie niestety już takiej nie mogę dostać. ProsiłbYm o infomacjE jaką przerzutką mogę zastąpić SLX M660 ? Z góry dzięki za pomoc
Mod Team Puklus Napisano 25 Marca 2014 Mod Team Napisano 25 Marca 2014 Jak ci stuka o co ?? Daj zdjęcia. Panowie z serwisu jak zwykle pokazują klasę ... klasę nie wiedzy.
noize Napisano 25 Marca 2014 Autor Napisano 25 Marca 2014 Powiem tak, powiedzieli że coś z kątem jest nie tak ;/ a w tej co mam nie ma regulacji. stuka mi o dół przerzutki i spada czasami z najmniejszego blatu. http://postimg.org/image/59v3cs2nd/ mam taką, oryginalnie była top swing a teraz mam down swing z tego co wyczytałem już. Możliwe że tu jest przyczyna ?
Mod Team Puklus Napisano 25 Marca 2014 Mod Team Napisano 25 Marca 2014 A na jaki kąt jest przerzutka ?? bedze to pisało po wewnętrznej stronie prowadnicy podejrzewam ze 63-66?
Mod Team Puklus Napisano 25 Marca 2014 Mod Team Napisano 25 Marca 2014 Czyli potrzeba ci 63-66, to widać po przerzutce. Możesz kpić taką sama ale należy zwracać uwagę na owy kąt. Najlepiej jak zerkniesz na specyfikacje swojej ramy, tam piszę ile stopnie ma rura.
Janooch Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 63 - 66 st. jest trudna do zdobycia chyba, że jakaś OEMa wersja.
Mod Team Puklus Napisano 27 Marca 2014 Mod Team Napisano 27 Marca 2014 Co poradzić jeżeli sie ma taką ramę ... najważniejsza informacja to właśnie kąt owej rury.
noize Napisano 27 Marca 2014 Autor Napisano 27 Marca 2014 dzięki Panowie za pomoc, oryginalnie była montowana taka: Shimano M581 LX, 34.9mm clamp, bottom swing, dual pull tu jest specyfikacja roweru, ale nie widzę tam geometri ;/ http://www.specialized.com/gb/gb/bikes/archive/2007/stumpjumperfsr/stumpjumperfsrcomp#specs
Mod Team Puklus Napisano 27 Marca 2014 Mod Team Napisano 27 Marca 2014 Faktycznie geo wcieo No nic ale po zdjęciach ewidentnie wynika że potrzeba mniejszy kąt przerzutki. A poza stukaniem łańcucha dzieje sie coś jeszcze czy działa ok ?
noize Napisano 27 Marca 2014 Autor Napisano 27 Marca 2014 poza obcieraniem w sumie nic, jedynie tak jak pisałem jak zakręciłem do tyłu pedałami i miałem ustawione z przodu na największym blacie a z tyłu na najmniejszej kasecie na samym dole to wtedy zrzucało mi z tyłu o 2 do góry. I raz mi spadł łańcuch jak miałem z przodu na najmniejszym blacie. I mam wrażenie że wolno wrzuca
Mod Team Puklus Napisano 27 Marca 2014 Mod Team Napisano 27 Marca 2014 Wrzuca wolno bo nie ten kąt i wszystkie opisane przez ciebie dolegliwości właśnie przez kąt ... możesz pokombinować z wysokością przerzutki i regulacją linki, możliwe ze da sie to poprawić ale bez odpowiedniej zmieniarki na 100% nie będzie lepiej. Dziwne to bo takich kątów się już nie używa w ogóle. Już wielokrotnie pisałem że przednia przerzutka to najbardziej skomplikowany element w dobieraniu i montażu ze względu na wielka liczbę parametrów determinujących jej poprawne działanie Mam 4 zmieniarki w domu z czego jedna naprawdę stara i wszystkie 66-69.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.