Skocz do zawartości

[przerzutka przód] Co zamiast SLX M660 ?

noize

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Panowie pomocy. Mam SPecialized stumpjumper fsr 2007, z przodu przerzutkę XT FD -M771. Problem w tym, że łańcuch stuka o przerzutkę, W serwisie powiedzieli, że jest to zła przerzutka do fula i mam najlepiej zakupić oryginalną taką jaka była montowana. Patrzyłem w specyfikacji i z tego co widzę to była montowana SLX M660 9 rzędowa. Nigdzie niestety już takiej nie mogę dostać. ProsiłbYm o infomacjE jaką przerzutką mogę zastąpić SLX M660 ?

Z góry dzięki za pomoc

Napisano

Powiem tak, powiedzieli że coś z kątem jest nie tak ;/ a w tej co mam nie ma regulacji. stuka mi o dół przerzutki i spada czasami z najmniejszego blatu.

http://postimg.org/image/59v3cs2nd/

mam taką, oryginalnie była top swing a teraz mam down swing z tego co wyczytałem już. Możliwe że tu jest przyczyna ? 

• Mod Team
Napisano

Czyli potrzeba ci 63-66, to widać po przerzutce. Możesz kpić taką sama ale należy zwracać uwagę na owy kąt. Najlepiej jak zerkniesz na specyfikacje swojej ramy, tam piszę ile stopnie ma rura.

• Mod Team
Napisano

Faktycznie geo wcieo :P No nic ale po zdjęciach ewidentnie wynika że potrzeba mniejszy kąt przerzutki. A poza stukaniem łańcucha dzieje sie coś jeszcze czy działa ok ?

Napisano

poza obcieraniem w sumie nic, jedynie tak jak pisałem jak zakręciłem do tyłu pedałami i miałem ustawione z przodu na największym blacie a z tyłu na najmniejszej kasecie na samym dole to wtedy zrzucało mi z tyłu o 2 do góry. I raz mi spadł łańcuch jak miałem z przodu na najmniejszym blacie. I mam wrażenie że wolno wrzuca

• Mod Team
Napisano

Wrzuca wolno bo nie ten kąt i wszystkie opisane przez ciebie dolegliwości właśnie przez kąt ... możesz pokombinować z wysokością przerzutki i regulacją linki, możliwe ze da sie to poprawić ale bez odpowiedniej zmieniarki na 100% nie będzie lepiej.

Dziwne to bo takich kątów się już nie używa w ogóle. Już wielokrotnie pisałem że przednia przerzutka to najbardziej skomplikowany element w dobieraniu i montażu ze względu na wielka liczbę parametrów determinujących jej poprawne działanie :P

Mam 4 zmieniarki w domu z czego jedna naprawdę stara i wszystkie 66-69.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...