KolosalnyKlon Napisano 24 Marca 2014 Napisano 24 Marca 2014 Witam, Chciałbym zakupić swój pierwszy porządny MTB i prosze o poradę co będzie dobrym wyborem w podanym przedziale cenowym. Długo się zastanawiałem czy powinno to być MTB czy cross, ale pomimo, że większą część dróg pokonuję po utwardzonej nawierzchni, to bywa ona nieraz mocno "uterenowiona" a jak tylko mam okazję, to zjeżdżam w las lub z leśnych górek - takie mam tereny w pobliżu. chciałbym aby rower był wypsoażony w hamulce tarczowe oraz amortyzator z blokadą skoku (czasami jeżdżę z żona po cywilizowanym terenie) Znalazłem taką ofertę, i będę wdzieczny za opinie na jej temat oraz każde inne alternatywy.: http://allegro.pl/wyprzedaz-nowy-focus-2013r-z-2999-zl-na-2199-zl-i4081985333.html Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi
Rulez Napisano 24 Marca 2014 Napisano 24 Marca 2014 Chyba jednak rower na kółkach 27,5" lepiej sprawdzi się w takich warunkach : http://nrowery.pl/rowery-2014/mtb-275/gravity-275-dr
KolosalnyKlon Napisano 24 Marca 2014 Autor Napisano 24 Marca 2014 Dziękuję za poradę. Obaiwam się, że: 1. takie duże koła mają negatywny wpływ na zwrotność na "górkach" 2. dośc inetypowy rozmiar koła, nie to żebym cały czas potrzebowął serwisu do tych częsci, jednak jestem inżynierem i mam zboczenie na punkcie sprawdzonych, klasycznych rozwiązań Czy moje obawy są słuszne ? Zapomniałęm dodać, że chciałbym mieć blokadę amortyzatora w kierownicy - po prostu lubię gadżety a ten dodatkowo wydaje mi się funkcjonalny. Ten rower ma być dla mnie rodzajem nagrody od samego siebie, jego zakup i używaniae ma mi sprawić przyjemność. Znalazłem jeszcze Cube analog z 2014, przy nieznacznym powiększeniu budżetu. Może to byłby dobry wybór ? Pozdrawiam
Rulez Napisano 24 Marca 2014 Napisano 24 Marca 2014 Bzdury, to wcale nie są "duże" koła, rozmiar koła jak najbardziej typowy, to właśnie koła 26" odchodzą do lamusa, nie ma żadnej różnicy w zwrotności między rowerami na kołach 27,5" a 26" . Widelec w Northtecu ma blokadę na kierownicy ... rama ma poszerzaną główkę sterową, co w przypadku zmiany widelca na jakiś "z wyższej półki" jest dużym plusem.
KolosalnyKlon Napisano 24 Marca 2014 Autor Napisano 24 Marca 2014 Na pewno Twoje rady odnośnie wielkości kół wezmę pod uwagę. Na pewno też lubię promować polskich producentów, a z tego co wyczytałem firma Northtec taką właśnie jest. Ciekawi mnie natomiast, czy taki Cube analog, który jest w podobnej cenie (a jednak ma większe tradycje) nie byłby jednak lepszym wyborem ? Który z tych dwóch ma lepszy osprzęt ? Który jest "sztywniejszy"? No i pozostaje jeszcze kwestia wyglądu i tutaj Cube mi się bardziej podoba - a to ma duże znaczenie, jeżeli "mam sobie zrobić dobrze". Nie podobają mi się ramy, które mają tak mocno skośną górną poprzeczkę. Np. tańszy model Nortteca - Makalu, bardziej mi się podoba.
KolosalnyKlon Napisano 26 Marca 2014 Autor Napisano 26 Marca 2014 Zasięgnąłem więcej teorii i chyba faktycznie skuszę się na te koła 27,5. Znalazłem takie rowery jak poniżej, i uprzejmie proszę o opinie, który ma lepszy osprzęt, który będzie miał najlepszy stosunek jakości do ceny, oto kandydaci: Kross level R4: http://www.kross.pl/pl/2014/mtb-xc-275quot/level-r4 Unibike Flite: http://www.unibike.pl/flite.html Rockmachine Blitzfire 50: http://www.rockmachine.us/pl/collection-2014/xc-perf/blitzfire/blitzfire-50.html Romet Rambler 650b 2.0: http://www.sklep.romet.pl/rowery/mtb/romet/kolekcja-rowerow-2014/rambler-650b-27-5-2-0,12251.html Z góry dziękuję za wszelkie opinie i pozdrawiam.
erzurum Napisano 26 Marca 2014 Napisano 26 Marca 2014 nie są te rowery najlepiej wyposażone, napisz może ile masz wzrostu, jak długą nogę i ile kasy masz na koło (rower:) to może coś ciekawszego się znajdzie.
KolosalnyKlon Napisano 26 Marca 2014 Autor Napisano 26 Marca 2014 ok: Wzrost: 178 Waga: 82 kg Długość wewnętrznej strony nogi (do krocza): 80 cm Zakup na fakturę, a więc raczej tylko nowe. Tak jak wcześniej pisałem: wymagany gadżet w postaci bokady amortyzatora z kierownicy. Do wydania ok 2500 pln, jak będzie trzeba/warto dołożyć 200 pln to krzywdy nie będzie. Jeszcze raz z góry dziękuję za podpowiedzi.
erzurum Napisano 26 Marca 2014 Napisano 26 Marca 2014 moim zdaniem..dołóż kilka stówek i zostań przy mniejszym kole http://www.bikko.pl/rower-gorski-romet-jolene-1-2013.html
KolosalnyKlon Napisano 26 Marca 2014 Autor Napisano 26 Marca 2014 masakra Byłbym naprawdę wdzięczny, jakby jednak znalazł się ktoś, kto pokusi się o odpowiedź na moją prośbę porównania tych modeli, które zaproponowałem. To byłoby naprawdę pomocne. po raz kolejny z góry grzecznie dziękuję i pozdrawiam.
Rulez Napisano 26 Marca 2014 Napisano 26 Marca 2014 Jeśli chcesz wydać więcej niż 2500, to z podanych kup Unibike, równo złożony napęd, niezła korba, niezłe hamulce ... z tych 4 zdecydowanie najlepiej wyposażony.
mklos1 Napisano 26 Marca 2014 Napisano 26 Marca 2014 Propozycja warta dołożenia 300 PLN. Ale koło 26". http://allegro.pl/rowery-rower-romet-jolene-1-sram-x9-rock-shox-avid-i4071927652.html Edit: Ooo! Już padł...
KolosalnyKlon Napisano 26 Marca 2014 Autor Napisano 26 Marca 2014 Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Jeszcze trochę i zrezygnuję z tego koła 27,5 i posłucham Waszych namów na tego Rometa. Mialem nadzieję,że większe koło (27,5) będzie lepsze na utwardzone nawierzchnie. Miał to byc kompromis pomiędzy crossem a mtb. Zaraz ktoś napisze, że nie odczuję różnicy; to po co jest ten rozmiar koła ? Pozdrawiam
nemo2009 Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Zaraz ktoś napisze, że nie odczuję różnicy; to po co jest ten rozmiar koła ? Skoro jesteś inżynierem powinieneś wiedzieć,nowości wprowadza się po to,aby nakręcić sprzedaż.Czy ktoś porzebuje taką nowość,to drugorzędna rzecz..Ten Romet Jolene ma sportową sylwetkę,masz zdrowy kręgosłup?
KolosalnyKlon Napisano 28 Marca 2014 Autor Napisano 28 Marca 2014 Tak kręgosłup mam zdrowy, aczkolwiek nie preferuje na maksa pochylonej pozycji. Dlatego chyba skusze się na Unibike, ten osprzęt jest dla mnie zupełnie wystarczający. Także jego wygląd jest bardziej stonowany, co mi odpowiada. I przepraszam, ale chyba pomyliłeś wymagane kwalifikacje co do oceny po co wprowadza się nowości - nie jestem od marketingu. Tak jak pisałem wcześniej, moim zdaniem większe koło będzie się lepiej sprawować na utwardzonej, równej nawierzchni, natomiast mniejsze w terenie (zwrotność, przyspieszenie), ale chciałem zapytać praktyków, którzy mają doświadczenie z obydwoma rozmiarami. Pozdrawiam
Silver400 Napisano 28 Marca 2014 Napisano 28 Marca 2014 Z tych czterech podanych przez Ciebie rowerów, również uważam, że Unibike jest najlepszy. Chciałem dodać swoje dwa grosze odnośnie blokady amortyzatora z kierownicy. Jeśli chodzi o cywilną jazdę po asfalcie - kompletnie nie przydatna. Miałem blokadę z kierownicy a teraz na goleni (zmieniłem widelec). Pomijając ściganie się to jestem w stanie na palcach policzyć ilość użyć tego gadżetu. W zasadzie tylko gdy miałem ostry, płaski podjazd do zaatakowania i mi się spieszyło. Wydaje mi się, że po paru miesiącach zapomnisz, że to masz chociaż może się mylę.
KolosalnyKlon Napisano 28 Marca 2014 Autor Napisano 28 Marca 2014 Dzięki Silver400. Wydawało mi się, że to może być przydatna funkcja, której będe używał zjeżdżając z lasu na asfalt i na odwrót. Takie właśnie trasy uskuteczniam, w mieszanym terenie. Jak myślisz ? Pozdrawiam Dobra Pany. Przedpłata zrobiona, rower zamówiony (Unibike) będzie na poniedziałek. Jeżeli kogoś to interesuję to cena 2 500 brutto jest jak najbardziej osiągalna. Dziekuję wszystkim za porady, postaram sie napisać jak wrażenia z pierwszego użytkowania, aczkolwiek porównywał będe do makrokesza kupionego od meneli na podwórku, więc fachowcem nie jestem. Za to będe mógł odpowiedziec na konkretne pytania z Waszej strony. Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam
Rulez Napisano 28 Marca 2014 Napisano 28 Marca 2014 Przecież Unibike ma blokadę, więc przekonasz się na ile jest potrzebna ...
KolosalnyKlon Napisano 28 Marca 2014 Autor Napisano 28 Marca 2014 brawo No innego wyjścia raczej już nie mam skoro nikt nie odpowiedział mi na moje wątpliwości pomiędzy zadaniem tego pytania a decyzją o zakupie. To powinny być dwa posty, ale widocznie to forum tak działa że jak są od tego samego nadawcy to łączy je w jeden. Pozdrawiam
Silver400 Napisano 28 Marca 2014 Napisano 28 Marca 2014 No pytanie jak miękki będzie dla Ciebie ten widelec. Ja mam swój dostosowany do mojej wagi i nie mam potrzeby blokowania go z wyjątkiem ostrych podjazdów. Inna sprawa, że asfalt u nas potrafi być taki, że nie mamowy jechać na sztywno. Tak jak mówicie, kupisz i się przekonasz. Nie musisz za to dopłacać więc nie ma problemu. To była tylko taka moja luźna uwaga. Podziel się wrażeniami i opinią po zakupie, bo one zawsze są cenne dla kolejnych kupujących.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.