Skocz do zawartości

[do 2500zł] nowy MTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Chciałbym zakupić swój pierwszy porządny MTB i prosze o poradę co będzie dobrym wyborem w podanym przedziale cenowym.

Długo się zastanawiałem czy powinno to być MTB czy cross, ale pomimo, że większą część dróg pokonuję po utwardzonej nawierzchni, to bywa ona nieraz mocno "uterenowiona" a jak tylko mam okazję, to zjeżdżam w las lub z leśnych górek - takie mam tereny w pobliżu.

chciałbym aby rower był wypsoażony w hamulce tarczowe oraz amortyzator z blokadą skoku (czasami jeżdżę z żona po cywilizowanym terenie)

Znalazłem taką ofertę, i będę wdzieczny za opinie na jej temat oraz każde inne alternatywy.:

http://allegro.pl/wyprzedaz-nowy-focus-2013r-z-2999-zl-na-2199-zl-i4081985333.html

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi

Napisano

Dziękuję za poradę.

Obaiwam się, że:

1. takie duże koła mają negatywny wpływ na zwrotność na "górkach"

2. dośc inetypowy rozmiar koła, nie to żebym cały czas potrzebowął serwisu do tych częsci, jednak jestem inżynierem i mam zboczenie na punkcie sprawdzonych, klasycznych rozwiązań

Czy moje obawy są słuszne ?

Zapomniałęm dodać, że chciałbym mieć blokadę amortyzatora w kierownicy - po prostu lubię gadżety a ten dodatkowo wydaje mi się funkcjonalny. Ten rower ma być dla mnie rodzajem nagrody od samego siebie, jego zakup i używaniae ma mi sprawić przyjemność.

Znalazłem jeszcze Cube analog z 2014, przy nieznacznym powiększeniu budżetu. Może to byłby dobry wybór ?

Pozdrawiam

Napisano

Bzdury, to wcale nie są "duże" koła, rozmiar koła jak najbardziej typowy, to właśnie koła 26" odchodzą do lamusa, nie ma żadnej różnicy w zwrotności między rowerami na kołach 27,5" a 26" .

Widelec w Northtecu ma blokadę na kierownicy ... rama ma poszerzaną główkę sterową, co w przypadku zmiany widelca na jakiś "z wyższej półki"  jest dużym plusem.

Napisano

Na pewno Twoje rady odnośnie wielkości kół wezmę pod uwagę. Na pewno też lubię promować polskich producentów, a z tego co wyczytałem firma Northtec taką właśnie jest.

Ciekawi mnie natomiast, czy taki Cube analog, który jest w podobnej cenie (a jednak ma większe tradycje) nie byłby jednak lepszym wyborem ? Który z tych dwóch ma lepszy osprzęt ? Który jest "sztywniejszy"?

No i pozostaje jeszcze kwestia wyglądu i tutaj Cube mi się bardziej podoba - a to ma duże znaczenie, jeżeli "mam sobie zrobić dobrze". Nie podobają mi się ramy, które mają tak mocno skośną górną poprzeczkę. Np. tańszy model Nortteca - Makalu, bardziej mi się podoba.

Napisano

Zasięgnąłem więcej teorii i chyba faktycznie skuszę się na te koła 27,5.

Znalazłem takie rowery jak poniżej, i uprzejmie proszę o opinie, który ma lepszy osprzęt, który będzie miał najlepszy stosunek jakości do ceny, oto kandydaci:

Z góry dziękuję za wszelkie opinie i pozdrawiam.

Napisano

nie są te rowery najlepiej wyposażone, 

napisz może ile masz wzrostu, jak długą nogę i ile kasy masz na koło (rower:)

to może coś ciekawszego się znajdzie.

Napisano

ok:

Wzrost: 178

Waga: 82 kg

Długość wewnętrznej strony nogi (do krocza): 80 cm

Zakup na fakturę, a więc raczej tylko nowe. Tak jak wcześniej pisałem: wymagany gadżet w postaci bokady amortyzatora z kierownicy. Do wydania ok 2500 pln, jak będzie trzeba/warto dołożyć 200 pln to krzywdy nie będzie.

Jeszcze raz z góry dziękuję za podpowiedzi.

Napisano

masakra

Byłbym naprawdę wdzięczny, jakby jednak znalazł się ktoś, kto pokusi się o odpowiedź na moją prośbę porównania tych modeli, które zaproponowałem.

To byłoby naprawdę pomocne.

po raz kolejny z góry grzecznie dziękuję i pozdrawiam.

Napisano

Jeśli chcesz wydać więcej niż 2500, to z podanych kup Unibike,  równo złożony napęd, niezła korba, niezłe hamulce ... z tych 4 zdecydowanie najlepiej wyposażony.

Napisano

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Jeszcze trochę i zrezygnuję z tego koła 27,5 i posłucham Waszych namów na tego Rometa.

Mialem nadzieję,że większe koło (27,5) będzie lepsze na utwardzone nawierzchnie. Miał to byc kompromis pomiędzy crossem a mtb.

Zaraz ktoś napisze, że nie odczuję różnicy; to po co jest ten rozmiar koła ?

Pozdrawiam

Napisano

Zaraz ktoś napisze, że nie odczuję różnicy; to po co jest ten rozmiar koła ?

Skoro jesteś inżynierem powinieneś wiedzieć,nowości wprowadza się po to,aby nakręcić sprzedaż.Czy ktoś porzebuje taką nowość,to drugorzędna rzecz..Ten Romet Jolene ma sportową sylwetkę,masz zdrowy kręgosłup?

Napisano

Tak kręgosłup mam zdrowy, aczkolwiek nie preferuje na maksa pochylonej pozycji. Dlatego chyba skusze się na Unibike, ten osprzęt jest dla mnie zupełnie wystarczający. Także jego wygląd jest bardziej stonowany, co mi odpowiada.

I przepraszam, ale chyba pomyliłeś wymagane kwalifikacje co do oceny po co wprowadza się nowości - nie jestem od marketingu.

Tak jak pisałem wcześniej, moim zdaniem większe koło będzie się lepiej sprawować na utwardzonej, równej nawierzchni, natomiast mniejsze w terenie (zwrotność, przyspieszenie), ale chciałem zapytać praktyków, którzy mają doświadczenie z obydwoma rozmiarami.

Pozdrawiam

Napisano

Z tych czterech podanych przez Ciebie rowerów, również uważam, że Unibike jest najlepszy.

Chciałem dodać swoje dwa grosze odnośnie blokady amortyzatora z kierownicy.

Jeśli chodzi o cywilną jazdę po asfalcie - kompletnie nie przydatna.

Miałem blokadę z kierownicy a teraz na goleni (zmieniłem widelec). Pomijając ściganie się to jestem w stanie na palcach policzyć ilość użyć tego gadżetu.

W zasadzie tylko gdy miałem ostry, płaski podjazd do zaatakowania i mi się spieszyło.

Wydaje mi się, że po paru miesiącach zapomnisz, że to masz :) chociaż może się mylę.

Napisano

Dzięki Silver400.

Wydawało mi się, że to może być przydatna funkcja, której będe używał zjeżdżając z lasu na asfalt i na odwrót. Takie właśnie trasy uskuteczniam, w mieszanym terenie.

Jak myślisz ?

Pozdrawiam

Dobra Pany. Przedpłata zrobiona, rower zamówiony (Unibike) będzie na poniedziałek. Jeżeli kogoś to interesuję to cena 2 500 brutto jest jak najbardziej osiągalna.

Dziekuję wszystkim za porady, postaram sie napisać jak wrażenia z pierwszego użytkowania, aczkolwiek porównywał będe do makrokesza kupionego od meneli na podwórku, więc fachowcem nie jestem. Za to będe mógł odpowiedziec na konkretne pytania z Waszej strony.

Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam

Napisano

brawo

No innego wyjścia raczej już nie mam skoro nikt nie odpowiedział mi na moje wątpliwości pomiędzy zadaniem tego pytania a decyzją o zakupie.

To powinny być dwa posty, ale widocznie to forum tak działa że jak są od tego samego nadawcy to łączy je w jeden.

Pozdrawiam

Napisano

No pytanie jak miękki będzie dla Ciebie ten widelec. Ja mam swój dostosowany do mojej wagi i nie mam potrzeby blokowania go z wyjątkiem ostrych podjazdów. Inna sprawa, że asfalt u nas potrafi być taki, że nie mamowy jechać na sztywno.

Tak jak mówicie, kupisz i się przekonasz. Nie musisz za to dopłacać więc nie ma problemu. To była tylko taka moja luźna uwaga.

Podziel się wrażeniami i opinią po zakupie, bo one zawsze są cenne dla kolejnych kupujących.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...