Skocz do zawartości

[3000zł +/-] Trekking do jazdy po Kopenhadze

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Poszukuję roweru do jazdy po mieście (Kopenhaga). Z uwagi na duży wzrost 198cm i wagę 100kg zakres wyboru troszeczkę się zmniejsza, lecz mam na oku parę modeli:

1. Rower Cube Travel City Men white anthrazit 2014 - 62cm

2. Unibike Expedition GTS 23"

3. Kross Trans Arctica 2014 XL

4. Scott Sportster 30 Men

Czy któryś z tych rowerków jest godny uwagi? Rower nie musi być nowy, mam ogólnie do przeznaczenia na zakup +/- 3000zł,

Zależy mi na tym, aby rower nadał się do jazdy po mieście (Kopenhaga). Krawężników dużo tu nie ma, wszędzie trasy dla rowerów, więc myślę że trekking to dobry wybór.

Napisano

Skoro masz 198cm wzrostu to rowery o rozmiarze 23'' (~58cm) mogą być dla Ciebie za małe. Jako wskazówka, podpowiem, że ja mam 189cm i rower z ramą 61cm. Jeśli chodzi o typowe miejskie rowery (a tak właśnie zamierzasz roweru używać) to z reguły kupuje się większy rozmiar niż rowerów sportowych.

Osoby dużego wzrostu często mają inne proporcje ciała (dł. nóg do dł. tułowia) niż osoby średniego wzrostu, dlatego powinieneś się do roweru przymierzyć. Ja napiszę tak. Mieszkasz w Danii, rób tak jak robią Duńczycy. Rozejrzyj się dookoła, zobacz jakie marki dominuja na drogach i kup coś podobnego w lokalnym sklepie po uprzednim przymierzeniu. Kiedyś też chciałem kupować polski rower, bo mi się w Holandii wydawało drogo, ale czas pokazał, że Holendrzy wiedzą co robią.

Pozdrawiam z Holandii.

Napisano

Zależy mi na tym, aby rower miał błotniki i bagażnik - więc raczej wersja trekkingowa

http://unibike.pl/expeditiongts.html

Ja bym jednak brał cross'a - błotniki można dołożyć, bagażnik identycznie. Ale jednak geo i elementy typu kiera etc. są bardziej przystosowane pod szybką jazdę po ścieżkach etc.

Skoro po stolicy Danii, to po co błotniki w sumie ? :P Byłem i miałem okazję zobaczyć piękne ścieżki dla rowerów - żadnych dziur, błota etc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...