Skocz do zawartości

[łańcuch] do kasety CS-HG30

kacperk48

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, posiadam rower jakim jest kellys quartz, z tyłu jest kaseta shimano CS-HG30-8l (11-32T) któa jest w stanie bdb-, natomiast korba to SHIMANO M341, choć pewien nie jestem i na forum oceniono jej stan na dobry. Łańcuch jest juz rozciągnięty, choć zależy jak wkładam przyrząd do mierzenia zużycia, jest to tania "blaszka" która jeżeli łańcuch jest dobry powinna nie wpadać między ogniwa, lecz zalezy jak jej używam, raz nie wpada, jak obkręce ja tyłem do przodu to wpada bez problemu. Chce kupić nowy łańcuch ale zastanawiam sie, czy brać od razu 2 czy tylko jeden i zajeździć ten zestaw do końca. Co o tym sądzicie ? rozmyślałem nad CN-HG51, ale z tego co widziałem na allegro jego cena jest niższa niż HG40, więc który możecie mi polecić ? Z góry dziękuje za pomoc :)

Napisano

Wpierw sprawdź czy kaseta przyjmie nowy łańcuch.

Byc moze koronki masz juz zjechane...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

A jak przyjmie nowy, to na 8s to tylko connex 800, 804 lub 808 - łańcuch ten sam, różnią się tylko niklowaniem (niby 808 najmniej rdzewieje). Sporo trwalsze niż shimano. Podobno tylko spinki connexa na 8s nie są jakieś super (ktoś gdzieś o tym pisał, nie pamiętam w którym wątku), ale możesz założyć spinkę srama i będzie hulało na 100%.

Napisano

Jedynym rozwiązaniem by sprawdzić, czy łańcuch się przyjmie jest jego założenie na napęd, prawda ?

Co do samych łańcuchów, opłaca sie brac tego Connexa bardziej, od dwóch tanszych shimano ? Szczególnie, ze napęd jest juz troche zużyty. 

• Mod Team
Napisano

Wszystko zależy ... zależy jaki connex, i o jakich łańcuchach shimano mówisz. Jedyną pewną metoda jest założenie łańcucha.

Napisano

Ok czyli ostatecznie lepiej opłaca się kupić jeden Connexa niż 2 lub 3 shimano i jeździć nimi na zmiane ? A co do spinek, czy opłaca sie je kupować jak mam przyrząd do rozpinania łańcucha ?

Napisano

Tak, każde skucie i rozkucie osłabia łańcuch. Spinki są lepsze. Jak nie umiesz rozpiąć to tu masz filmik jak się obyć bez przyrządu za 20-30 zł :P 

Skuwacz i tak Ci się przyda, bo do założenia spinki w niektórych łańcuchach (całe shimano, campagnolo c9 też takie dostałem) musisz się pozbyć jednego zewnętrznego ogniwa, żeby założyć spinkę.

Napisano

No dobra z tym sobie jakoś poradzę, ale nadal nie wiem co robić, brać w końcu jednego connexa czy 2 lub trzy shimano i jezdzić na zmianę, bo głównie to pytanie mnie nurtuje, a jutro piątek więc na weekend chciałbym już mieć :D

Napisano

Ja bym wziął 3 szt.

Jak będziesz miał jeden brudny, to nie musisz go od razu czyścić, zmieniasz na nowy (wyczyszczony,nasmarowany) i jeździsz a tego możesz wieczorkiem spokojnie sobie wymyć :)

Napisano

W sumie, tak teraz szybko przekalkulowałem. Nie jest to kaseta z górnej półki i jest używana. Weź cokolwiek taniego, sztuki dwie http://allegro.pl/listing/listing.php?string=cn+hg40&search_scope= lub jak chcesz być królikiem doświadczalnym to http://allegro.pl/listing/listing.php?string=yaban+8&search_scope= albo http://allegro.pl/listing/listing.php?string=taya+8&search_scope=. Shimano i taya są po 25-30zł a connexy po 50. W 2 connexy bym się bawił po zmianie kasety na nową - deore. Bo jest ryzyko, że się nie przyjmą, a one wyciągają i dostosowują się wolniej niż shimano. Zajedziesz ten zestaw w 1,5-2 lata a potem zrobisz remont.

Przy zamówieniu możesz sobie wziąć z 2 spinki sramowskie i będzie cacy.

Napisano

Oooo własnie takiej odpowiedzi oczekiwałem, konkretnie i wiem co dalej robić. Wielkie dzięki Panowie za rady, oczywiście jak będę wymieniał cały napęd wtedy zainwestuje w lepszy łańcuch. Pozdrawiam :)

Napisano

A już mi się przejaśnia - sądziłem że mowa o Connex linku czyli "buźce". Snap ony rzeczywiście są jak pewna ciężka choroba weneryczna - łatwo złapać i ciężko się pozbyć :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...