Skocz do zawartości

[SPD] pomoc w wyborze pedałów i butów dla kompletnego laika.

Mazi91

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie :)

jestem na tym forum nowy,założyłem konto aby prosić o pomoc ekspertów w sprawie o której nie mam za bardzo pojęcia.

mianowicie postanowiłem zainwestować w rower kupując bloki spd i buty.

wygooglowałem ze znacznie zwiększa to wydajność na rowerze ze (tu cytat)"kto raz spróbuje to już nie wróci do zwykłych pedałów".To mnie przekonuje :)

a wiec bloki będą montowane do roweru kross level a2.

teren po którym jeżdżę jest górzysty,wiele podjazdów i zjazdów (przedmorze sudeckie).jeżdżę raczej po drogach lokalnych asfaltowych,leśnych szutrach,z zadka trawi mi się jakiś off road po leśnych bezdrożach (bardzo rzadko)

jestem początkującym "kolarzem" swoja przygodę rozpocząłem rok temu,wiec moje wymagania sa niewielkie.

budżet jaki mam? napisze tylko ze możliwie jak najniższy :) chce żeby trochę to posłużyło,ale niestety do zamożnych nie należę :P

generalnie nie wiem czym sie kierować przy zakupie takiego sprzętu dlatego był bym wdzięczny za odpowiedzi w stylu co wybrać,ale tez dlaczego akurat to.

z góry dziękuje za porady z waszej strony:) 

pozdrawiam

I jak ? Kupiłeś ? Przetestowałeś?

Wypadało by napisać opinie - może komuś w przyszłości się ten temat przyda :)

Napisano

To ja się podepne tutaj...

Czy dla osoby która dopiero zaczyna jeżdżenie na poważnie, jest sens kupować SPD? Rower Integral Lazaro v3. Realny przebieg dzienny między 50 a 100km. I czy dużo bardziej odczuje obciążenie kolan?

Wysłane z mojego Lenovo P780 przy użyciu Tapatalka

Napisano

witam :)

nie jeszcze nie kupowałem bo czekałem na wypłatę :P

w poniedziałek jadę do jelonki to będę przymierzał itp. Bloki juz wezmę.

będę pisał jak coś już przymierze :)

Napisano

Jesli nie jesteś do końca przekonany czy SPD będą ci pasowały czy nie ,to kup używane pedały np.     m 520 oraz kup jakieś używane buty, Jeśli stwierdzisz iż pasuje to kup sobie zestaw nowy, jeśli nie to albo mało stracisz albo odsprzedasz dalej. Ja byłem sceptyczny co do SPD ale po roku jazdy stwierdzam iż jazda w SPD mi pasuje . Sprężyny mam w pedałach ustawione na miękko - lekkie wpięcie i wypięcie . Kolana mnie nie bolą a problem drętwienia stóp rozwiązałem zakładając żelową wkładkę do butów.

Napisano

Po prostu zastanawiam się, czy przy początku rowerowania to ie będą zamrożone pieniądze. Czy po prostu wykorzystam potencjał SPD.

Napisano

A co to jest potencjał spd?

Są tacy co lubią być przypięci do roweru a inni wolą mieć wolne nogi. 

Nad "potencjałem" to możesz się zastanawiać jeśli zakup butów i pedałów to dla Ciebie bardzo duży wydatek albo kwestia wyboru czy będziesz miał buty do jazdy czy chleb do jedzenia :)

Możesz nabyć używane spd np model 505 lub 520 - są w całkiem niskich cenach; co do używanych butów to trzeba się zastanowić na ile to higieniczne i ewentualnie niebezpieczne (grzybice i inne choroby skóry). Nowe trampki spd też da się upolować w ludzkich cenach. 

Napisano

Po prostu zastanawiam się, czy brak wytrzymałości nóg i kondycji może spowodować, że SPD w rzeczywistości nie wpłynie na możliwość większych dystansów czy prędkości.

Napisano

Przy SPD na pewno "pracuje" więcej mięśni ;)

Więc zakładając SPD będziesz je sobie musiał "wyrobić" aby jazda była bardziej efektywna.

Najbardziej "poczujesz" moc jazdy w SPD na podjazdach.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Witam ponownie po długiej przerwie :)

chce pochwalić sie ze dokonałem wczoraj zakupu butów oraz bloków SPD. Na wstępnie chciałem zaznaczyć ze niestety nie kupiłem butów na zatrzaski (klamry)  tylko na rzepy  :( Niestety miałem ostatnio bardzo dużo poważnych wydatków (kupno auta + zwiazane z tym wydatki naprawy) i musiałem kupić wszystko jak najtaniej.niby te 70/80 zl więcej to nie tragedia ale za te 80zl kupie np olej do auta albo jakiś inny filtr itp :002:

a wiec... kupiłem bloki shimano M520 oraz buty shimano sh-m064. Buty są na dwa rzepy nie na trzy jak bym chcial.ale akurat tylko te były w moim rozmiarze na sklepie.Pasują idealnie,są bardzo wygodne...ale jak sie sprawdzą? Na testy muszę jeszcze poczekać do weekendu ponieważ rowerek oddałem na serwis :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...