ekostuffik Napisano 15 Marca 2014 Napisano 15 Marca 2014 Witam,Jestem nowy na forum więc na początku chcę przywitać wszystkich Przymierzam się do kupna nowego roweru, mogę na ten cel przeznaczyć około 1400 zł. Dodam że w temacie rowerów nie jestem specjalistą, więc liczę na Waszą pomoc. Przeznaczenie roweru to jazda po mieście oraz w terenie (las, drogi polne, itd.). Nie zawsze będzie to spokojna przejażdżka, więc zależy mi również na tym, aby rower był wytrzymały. Przeglądałem oferty internetowe i znalazłem ten rower: http://www.arkus.sklep.pl/rower-giant-revel-3-disc-2013-p-5109.html Czy ktoś może napisać co sądzi o tym modelu? Może ktoś taki posiada i mógłby się podzielić się wrażeniami z użytkowania? Ewentualnie, jaki inny rower możecie polecić w podobnych pieniądzach?Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedziPozdrawiam
Tadeus Napisano 15 Marca 2014 Napisano 15 Marca 2014 Na Gianty to można sobie pozwolić od jakichś 2,5 tys PLN, poniżej nic atrakcyjnego nie mają. Tu masz kultowy rower, na którym kupa osób zaczynała porządniejszą przygodę z rowerem: http://www.migael24.pl/pl_PL/p/Rower-KROSS-LEVEL-A2-2013-PROMOCJA-TRANSPORT-GRATIS%2C-WARSZAWA-GRATIS%2C-AKCESORIA-GRATIS-1.-DODAJ-ROWER-DO-KOSZYKA-2.-WPISZ-KOD-RABATOWY-MIGAEL24-3.-UZYSKAJ-NAJLEPSZA-OFERTE-W-POLSCE-4.-SPRAWDZ-tel-693-856-710/651 Raczej niczego ci w nim nie będzie brakować. Ewentualnie jak chcesz dopłacić do 1599zł to w Decathlonie jest Rockeirder 5.3 z amortyzatorem wyższej klasy, tarczówkami i większą ilością biegów.
Tadeus Napisano 15 Marca 2014 Napisano 15 Marca 2014 Te tarczówki w tych rowerach to nie są "prawdziwe" tarczówki - czyli hydrauliki, tylko tanie tarczówki mechaniczne na linkę, a na temat tych są bardzo mieszane opinie. Niektórzy mówią, że są lepsze od V-ek, inni ciągle na nie bluzgają i tęsknią do V-ek, które mieli Jedyną niepodważalną zaletą zakupu roweru z tarczówkami mechanicznymi jest fakt, że potem taniej i łatwiej będzie zmienić na prawdziwe tarczówki hydrauliczne. Ogólnie tarczówki się przydają najbardziej, gdy dużo jeździsz w naprawdę konkretnym błocie - to teren, gdzie z V-kami bywają problemy.
ekostuffik Napisano 15 Marca 2014 Autor Napisano 15 Marca 2014 Właśnie chodzi o to, że w przyszłości raczej będę chciał trochę zainwestować w ten rower (i zmiana na hydrauliczne tarczówki będzie pierwszą jakiej chciałbym dokonać).Ten Level, którego podesłałeś wyżej bardzo mi się podoba, ale nie przekonuje mnie do końca w kontekście późniejszych ulepszeń.Muszę na spokojnie to przemyśleć. Jak Ty byś podszedł do tego tematu?
Tadeus Napisano 15 Marca 2014 Napisano 15 Marca 2014 Jakbym chciał zmieniać w przyszłości na hydrauliki, to pewnie wziąłbym Rockridera 5.3.Ma już amortyzator olejowy, nowocześniejszy i bardziej rozwojowy napęd 3x9 (3x8 już w wyższych klasach osprzętu wymiera), jest gotowy pod tarcze...
PjeseczeQ Napisano 15 Marca 2014 Napisano 15 Marca 2014 Ja bym brał Level'a A3 - hydraulika od razu i mniej roboty porem ze zmianą piast etc.
ekostuffik Napisano 15 Marca 2014 Autor Napisano 15 Marca 2014 Ja wiem, że najlepiej byłoby wziąć jakiś lepszy rower... Jednak ogranicza mnie budżet... 1400 to max co mogę przeznaczyć na zakup roweru... +- 50 pln. Tak więc ani na Rockreidera, ani Level'a A3 mnie nie stać.
PjeseczeQ Napisano 15 Marca 2014 Napisano 15 Marca 2014 Kross Black Edition 2 - Martes Sport - 1499 zł. Jedyne MTB które bym brał z takim budżetem chyba.
Tadeus Napisano 15 Marca 2014 Napisano 15 Marca 2014 Sprawdzałem Black Edition, obecnie na stronie Martesa kosztuje 1599 - a Level A2 z 2013 który jest tym samym, tylko, że z lepszymi oponami kosztuje w necie 1440 z darmową dostawą, więc chyba lepiej niego. Jeśli nie masz więcej kasy, to sprawa dla mnie jest jasna. Kupuj A2. Lepiej kupić zrównoważony przyzwoity rower na V-kach, niż potem musieć wszystko w nim wymieniać, bo wzięło się byle co na tarczach tylko dlatego, że kiedyś tam może potencjalnie zmieni się na hydrauliki. Dobrze wyregulowane V-ki z dobrymi klockami jak najbardziej dają radę w terenie.
PjeseczeQ Napisano 15 Marca 2014 Napisano 15 Marca 2014 @Tadeus, a widzisz. W 'moim' Martesie na sklepie BE2 stoi po 1399...
Tadeus Napisano 15 Marca 2014 Napisano 15 Marca 2014 A, no to jeszcze lepiej Więc ekostuffik może zajrzeć i do swojego, jeśli ma gdzieś w pobliżu.
ekostuffik Napisano 16 Marca 2014 Autor Napisano 16 Marca 2014 Niestety, w pobliżu mojego miasteczka nie ma takiego sklepu... Raczej zdecyduje się na tą A2. Mam tylko jeszcze jeden probelm... Nie wiem gdzie mam wpisać kod rabatowy... Siedzę i głowię się nad tym i nie mogę nigdzie znaleźć rozwiązania Pisałem do tego sklepu i kod rabatowy na modele z 2013 już niestety nie działają... Bez tego kodu za A2 wychodzi trochę ponad 1600 zł, czyli za dużo... Możecie polecić jeszcze jakieś rowery?
PjeseczeQ Napisano 16 Marca 2014 Napisano 16 Marca 2014 No trudno, oprócz BE2/A2 nie mogę polecić nic z MTB w tej klasie. Musisz szukać okazji. Nie mam pojęcia jaki masz wzrost, ale jeśli ja bym miał ~170 cm, to na pewno bym zbierał $$$ na taką maszynkę : http://velo.pl/rowery/gorskie/cross-country-26/author/kinetic-2011 Ja bym zbierał hajs dalej jak już wspomniałem. PS. http://allegro.pl/unibike-fusion-gts-19-2013-wyprzedaz-magazyn-i4054017742.html - takie coś jeszcze warto brać jak rozmiar pasuje.
nemo2009 Napisano 16 Marca 2014 Napisano 16 Marca 2014 No trudno, oprócz BE2/A2 nie mogę polecić nic z MTB w tej klasie. Jest,jest,proszę bardzo. http://allegro.pl/rower-romet-rambler-5-rock-shox-super-osprzet-26-i4050665772.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.