angid Napisano 13 Marca 2014 Napisano 13 Marca 2014 Hej Jak to jest z tą regulacją. Jeśli chodzi o wysokość to wiem jak trzeba ustawić, ale nic nie wiem na temat wysuniecia go w przód albo w tył oraz regulacja w góre i w dół od czego to zależy. Bo po przejechaniu 20 km mam bólw pachwinie troche nawet niżej. Więc wydaje mi sie że mam źle ustawione siodełko. Prosze o pomoc
Mod Team Puklus Napisano 13 Marca 2014 Mod Team Napisano 13 Marca 2014 Witaj na początek przeczytaj regulamin uważnie i sie na przyszłość do niego stosuj. Siodełko ustawia sie tak: - wysokość, środkowy, najdłuższy palec ma sięgać do środka korby, czyli do śruby która sie ją dokręca, a siodełko masz mieć oparte pod pachą. ma być to luźno w miarę, tak by jadąc, nowa była prawie że w 100% wyprostowana, ale żeby biodra ci sie nie ruszały podczas pedąłowania - kąt siodełka, tutaj jak kto lubi ale zazwyczaj jest ono płasko, równolegle do podłoża - przesuniecie przód tył, tu ustawia się tak o ile pamiętam że przy korbie ustawionej równolegle do podłoża kąt w kolanie ma być 90 stopni ... chyba ze tutaj coś walnąłem, to mnie ktoś poprawi
Rulez Napisano 13 Marca 2014 Napisano 13 Marca 2014 Podaj precyzyjnie długość wewnętrzną nogi do krocza, to podam zalecaną wysokość od wierzchu siodełka na jego środku, od środka osi suportu (siodełko zamontowane ns środku), od tej wysokości można wykonywać korekty +/- 10 mm w celu optymalizacji . Zalecane ustawienie siodełka , jak napisał "Puklus" - równolegle do podłoża.
Mod Team michuuu Napisano 13 Marca 2014 Mod Team Napisano 13 Marca 2014 że przy korbie ustawionej równolegle do podłoża linia prostopadła do podłoża łączy kolano z osią pedała. A czy to jest 90 stopni to nie sprawdzałem.
marlotnik Napisano 13 Marca 2014 Napisano 13 Marca 2014 - przesuniecie przód tył, tu ustawia się tak o ile pamiętam że przy korbie ustawionej równolegle do podłoża kąt w kolanie ma być 90 stopni ... chyba ze tutaj coś walnąłem, to mnie ktoś poprawi Sprawdzałem ustawienie siodełka przed chwilą i jeśli tak ma być to przy lini prostopadłej do korby ma być 90 stopni to u mnie siodełko musiałem ustawić na zakres min. od stron kierownicy. Tylko nie wiem jak będzie to z jazdą na początku Na wysokość chyba mam dobrze ustawione, bo jak ustawiłem tak że noga tylko minimalnie była zgięta to krocze bolało jak być siedział na igłach. Dlatego musiałem dać niżej i jeżdzi się ok. Nie zaczynając nowego tematu mam pytanie mam 178 wzrostu czy coś koło tego i moje pytanie: mam krossa A2 i rozmiar ramy L, wydaję mi się że jest za duża, bo krocze mam z 5 cm od górnej rury i zastanawiam się czy sobie nie kupić innej ramy bo mierząc tą wyszło okazało się że odległość od suportu do końca zacisku sztycy wynosi 53 cm, a do miejsca gdzie rura górna się zaczyna wynosi 48 cm. I wydaje mi się że L dla mojego wzrostu jest za duża i powinna być 17. Tylko która rama byłaby dobra do mojego roweru w miejsce tej ramy, robiąc rower pod wyścigi XC i maratony.Zastanawiałem się ramą scoota, lub gianta ale nie wiem która rama będzie dobra, czy na razie jeżdzić na tej i jak zacznę z czasem modyfikować rower to dopiero zmienić na końcu. ? Co sądzicie eksperci ?
angid Napisano 13 Marca 2014 Autor Napisano 13 Marca 2014 Do Rulez Rozmiar to 80 cm Wstawie link jak mam teraz zrobione siodełko ( nie wiem jak wstawic zdjecie mam tu wiec linka dam) https://imageshack.com/i/mhxuhbj
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.