Skocz do zawartości

[Rama] CR-MO do widelca 120mm 650B

Synergy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, czy możecie doradzić mi ramę cr-mo.
Moje wymagania:
- Pod widelec 120mm

- Geometria, bardziej pod AM/Lekkie enduro niż XC

- do szerokiej kierownicy

- wersja w jaskrawym kolorze.

Napisano

Ten ON ONE jest nie za bardzo ciekawą propozycją, jeśli z widelcem 120 mm ma kąt sterówki 65,7* i podsiodłówki 71,2*, to wielka skucha :down:

Napisano
Tu także niespecjalnie jaskrawy kolor NS Eccentric

Tu też z geo może być słabo, producent podaje skok od 140 do 150 mm ;)

Napisano

Nawet z widelcem 120 mm Eccentric będzie miał geometrię odpowiednią do AM, nie wiem jak wysokość suportu .

Napisano

Złożyłem zapytanie nt tego NS ECCENTRIC. Zobaczymy co odpowiedza, poza tym cena tej ramki tez mnie interesuje.

Przecież wszystko jest na ich stronie i w sklepach :)

Zauważyłem tylko, że w jednym miejscu piszą o skoku 130-160 w innym 140-150mm :D

Ja swojego Ekscentryka już mam, jakbyście potrzebowali szczegółów to coś tam mogę zmierzyć ;)

Napisano

Nie wiem nie wiem, ewentualnie jakbym mógł chętnie zwiększyłbym skok w foxie float 32 rl na ze 120 na 130-140, ale czy można?

Poza tym jaki masz skok widelca i wysokość suportu od podłoża przy nim?

Napisano

Ja kupiłem Talasa z regulowanym skokiem 110-150 ;)

Czekam na resztę części, na razie mam samą ramę, napęd i rurki ;) Koła się zaplatają gdzieś w Warszawie, reszta jedzie z UK, za co najmniej 2 tygodnie będę mógł zrobić pomiary na kołach ;)

Na razie wiem tyle, że rozmiar M realnie waży 2560g a nie 2400 jak podaje NS ;)

Napisano

No tak, w L coś około 2,7 może ważyć :/ Spróbuj zapytać, czy zważą Ci L'kę w ebajk.pl(tam kupowałem), 7anna(dystrybutor), lub w NS(dość pomocni byli) :)

Wrzuciłem na wagę jeszcze tylną ośkę i to dodatkowe 60g

• Mod Team
Napisano

@Synergy - przeżyjesz te 2,7kg :) Tak jak można przeżyć 3 kg ramę ful. Zresztą mało który producent wypuści teraz ramę 2,2kg do ciężkiego tyrania.
On-onka będzie ważyła podobnie jeśli nie więcej. Z doświadczenia wagowego zauważyłem, że ich na papierze 2210 (czy coś koło tego) potrafi urosnąć do 2950 w realu (!).
W temacie 45650 - nie wiem gdzie napisano, że z widłem 120mm wychodzą takie kąty jak pisze Rulez. Patrząc na samą ramę podają kąty i zero odniesienia. Ale już w gotowych rowerach widać, że zapodali 140 mm skok i te same kąty. Co w sumie dla 120 mm (plus jeszcze SAG) może dać Ci koło 67* na sterze i 72,5-72,8 pod tyłkiem. Nie wydaje mnie się, żeby to były złe kąty (jak na latanie po Górach).
ps: a jak chcesz naprawdę lekką ramę to zamów customa (moja stalówka waży np 2065 i nie narzekam..)

@Klon - będzie eNeSik? Doczekać się nie mogę (w sumie to już drugi z tego co wiem w naszym gronie). Jak wrażenia organoleptyczne? :D

Napisano

@@anarchy, ano będzie :) Rama robi bardzo pozytywne wrażenie, fajnie wykończone spawy(aczkolwiek nie tak jak w moim ex Wheelerze ;) ) Malowanie świetne(przynajmniej w mojej wersji black&white) :D

Napisano

Wrzucaj zdjęcia, a nie się obijasz! :D Mam do połowy kwietnia czas na przemyślenia dotyczące ramy. Dalej ją rozważam, ale odbić spróbuję wagę na komponentach i kołach, maniakiem lekkości nie jestem, ale wiecie. :D

Napisano

@@Synergy, mam podobne podejście :D

Nie przesadzam z tą lekkością, wszystko ma być mocne, ale i stosunkowo lekkie. Wstępnie szacuję, że poniżej 11kg będzie :D

• Mod Team
Napisano

nie wiem gdzie napisano, że z widłem 120mm wychodzą takie kąty jak pisze Rulez. Patrząc na samą ramę podają kąty i zero odniesienia. Ale już w gotowych rowerach widać, że zapodali 140 mm skok i te same kąty.

Nigdzie nie napisano. :) Dla gotowych rowerów ze 140mm widelcem "przeklejono" geometrię z zakładki "Frame Spec" dla samej ramy. A tam znajdujemy informację: Fork Travel 100mm-150mm. Ale przecież Rulez zawsze wie najlepiej...
A wystarzy wyścibulić nosa trochę za nasze podwórko i poczytać opinie tych co na tych ramach jeżdżą a nie teoretyzują, żeby wiedzieć, że to całkiem niezły ramiak na góry.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...