dajmen41 Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Witam kupilem dzis rowerek Batavus Allegro z piastą planetarna SG-7R45, po oględzinach widac dosc spory luz na osi, domysliłem sie ze to wina łożysk lecz nie w tym jedyny problem ,podczas jazdy biegi wchodzą ładnie i fajnie przeskakuja lecz gdy nacisne mocno na pedał by przyspieszyc co 1 obrót koła jest zgrzyt/przeskok taki ze można stracic rownowage>Prosze o pomoc rower nabyłem jak mi sie wydaje okazyjnie wiec dołozenie troche kaski wchodzi w gre:) czy musze wymienic całą piaste? jesli tak to moze byc inny symbol np.SG-7C30 czy może wystarczy wymiana trybek/łożysk i bedzie git.
redbull1 Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 troche ? zobacz sobie w google jak ta piasta w środku wygląda... to nie jest taka prosta sprawa by rozebrać i zrobić ,
dajmen41 Napisano 4 Marca 2014 Autor Napisano 4 Marca 2014 A może odezwie sie ktoś kompetentny i rozwiąże mój problem? redbull1 bez obrazy ale co twoja odpowiedz wniosła do tematu?nic. Dziekuje za uwage i czekam na rozwiązanie.
Piter233 Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Najpierw to spróbuj ją wyregulować, chyba oczywista rzecz jaką się robi po kupnie roweru.
beskid Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 A może odezwie sie ktoś kompetentny i rozwiąże mój problem? redbull1 bez obrazy ale co twoja odpowiedz wniosła do tematu?nic. Dziekuje za uwage i czekam na rozwiązanie. Bez urazy ale to nie jest takie proste jak się wydaje. Trzeba wszystko rozebrać i zobaczyć co jest grane a potem poskładać do kupy. To już od Ciebie zależy czy chcesz się bawić sam czy oddać komuś kto serwisuje takie piasty. Czasem zwykłą piastę z bębenkiem trzeba rozebrać na czynniki pierwsze a co dopiero taki bajer.
adas651 Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 a moze nie chodzi o sam mechanizm piasty tylko o zewnątrz czyli zebatki i łańcuch mozliwe ze łańcuch jest rozciagniety czy masz mozliwość sprawdzenia na innym? sprawdź czy zębatki (na pieście i w korbie) mają wszystkie zęby, czy nie są np. krzywe, sprawdź łańcuch czy kazde ogniwo siedzi jak powinno czy nie ma sztywnego ogniwa czy łańcuch ma spinkę, moze na niej przeskakuje jaka jest linia łańcucha? czy mozesz zamiescić zdjęcie? luz kasujesz tak samo jak w innych piastach czyli mniej wiecej tak: zdejmujesz koło >odkrecasz nakretke kontrującą z lewej strony> dokrecasz konus >zakrecając nakrętką kontrujesz żeby sie nie odkreciło
dajmen41 Napisano 5 Marca 2014 Autor Napisano 5 Marca 2014 Sprawdze łancuch,żębatki i dam znac.Dziekuje za odpowiedz o taka własnie mi chodziło. Po rozebraniu piasty stwierdzilem ze łozysk brak i są w agonalnym stanie(kulki były kwadratowe) po zamówieniu nowych mam nadzeje ze dolegliwości ustąpiąTeraz mam pytanko, mam do wymiany 3 łozyska 3/16"x11 ,, 3/16"x12 ,, 3/16"x26 , i tu mam wątpliwosc bo na allegro one są, lecz na aukcji jest napisane iz są one do innych piast a nie ma tam numeru mojej,sugerowac sie aukcją i nie kupic ich, czy sugerowac sie serwisówką i załozyc je? ps ,informacje jakie mam załozyc łozyska do piasty sg-7r45 wyczytałem z serwisówki.
cotynato Napisano 5 Marca 2014 Napisano 5 Marca 2014 Wydaje mi się, że największe łożysko nie będzie pasować, a małych nie sprawdzałem bo : SG-7C22 Inter-7 Hub9 Y-330 98070 Ball Retainer H (3/16" x 29)SG-7R459 Y-330 91800 Ball Retainer M (3/16" x 26) Tutaj masz katalogi więc sobie porównasz --> http://sheldonbrown.com/nexus7.shtml
dajmen41 Napisano 5 Marca 2014 Autor Napisano 5 Marca 2014 Kolego cotynato własnie tam sprawdzalem jakie mam łozyska i wychodzi ze mamy takie same(duze łozysko) czyli _3/16" x 26 Rozebrałem piaste na częsci pierwsze wcale nie jest to takie trudne jak mogło by sie wydawać A odnośnie szarpnięć jak nacisne na pedał, to zauważyłem pewny ubytek w liczbie zapadek.w kole jest miejsce na 4 zapadki ustawione na krzyż mnie po rozebraniu były 2 co gorsza nie ustawione na krzyż lecz obok siebie.i teraz mam problem bo tej częsci niema na schemacie .skąd ją wziąć? chodzi o koło/bębenek nr 17(w zalączniku) w nim są te zapadki. dodalem tez zdjęcie bębenka bez zapadek(w zalączniku) Ktoś pomoże? przeciez to najweksze w polsce forum rowerowe!
cotynato Napisano 5 Marca 2014 Napisano 5 Marca 2014 Rozbierałem swoją piastę parę miesięcy temu, ale nie pamiętam ile było tych zapadek. Tutaj masz szczegółowe zdjęcia rozebranej piasty --> http://jaco777.ayz.pl/shimano/galeria.html O części zapytaj tu --> http://www.rowerystylowe.pl/p-3869/czesci-do-piasty-shimano-nexus-7 Można też poszukać używanej piasty na części.
dajmen41 Napisano 5 Marca 2014 Autor Napisano 5 Marca 2014 zdjęcia akurat nie pokazuja tego elementu od srodka tak jak ja zrobilem zdjęcie ,niewazne i taka musze dostaac tą częsc .Uzywanej nie kupie bo niema na allegro ani nigdzie indziej. Pojde jutro do tokarza i zapytam czy mi dorobi, jesli mi nie dorobi tych zapadek to am pytanie. Moja piasta ma hamulec rolkowy czy jak kupie nową piaste inny numer np(sg 7c30) na hamulec w pedałach bede musiał dokupić nową manetke i cos przerabiac? czy może byc stara.
adas651 Napisano 5 Marca 2014 Napisano 5 Marca 2014 ja bym złożył z tymi dwiema zapadkami na krzyż i sprawdził czy zadziała i nie dawaj tam żadnego smaru manetka z innej piasty bedzie pasować jeśli ilość biegów bedzie taka sama
dajmen41 Napisano 6 Marca 2014 Autor Napisano 6 Marca 2014 adas651 dziekuej za odpowiedz. jeszcze jedno pytanie mam hamulec rolkowy jak kupie piaste z hamulcem w piascie to wystarczy załozyc i mozna jechac czy cos trzeba kombinowac?
cotynato Napisano 6 Marca 2014 Napisano 6 Marca 2014 Jeżeli kupisz tylko piastę to czeka cię jeszcze przeplatanie koła i oczywiście regulacja biegów.
dajmen41 Napisano 6 Marca 2014 Autor Napisano 6 Marca 2014 Bylem dzis w jednym z krakowskich serwisow:) i dostalem uzywana piaste sg 7r45 do wymiany łożyska ZA DARMO!! teraz ide poprzekladac częsci i malina:)
dajmen41 Napisano 17 Marca 2014 Autor Napisano 17 Marca 2014 Witam ponownie , rower złożony smiga jak marzenie ,Dziekuje wszystkim za pomoc:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.