mitman Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Czy lepiej kupić jako pierwsze pedały z Light Action czy bez? Przymierzam się do kupna R540, które są w obydwu wersjach. Czy sprężyna o lżejszej sile będzie wygodniejsza w użytkowaniu czy może takiej różnicy to nie robi?
Ziemko Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Producenci reklamują pedały z lekką sprężyną na miasto z jednego powodu. Trzeba się często wypinać. Wszystko jednak zależy jak dobrze opanujesz tą sztukę. Jeśli będziesz robił to wprawnie to różnicy nie ma.
tobo Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Producenci reklamują pedały z lekką sprężyną na miasto z jednego powodu. Trzeba się często wypinać. Wszystko jednak zależy jak dobrze opanujesz tą sztukę. Jeśli będziesz robił to wprawnie to różnicy nie ma. To nie jest kwestia sztuki tylko siły ustawienia sprężyny. Jestem zwolennikiem niezbyt mocnego ustawienia a montując 105tki nie ruszałem tego jakie było fabrycznie - a było w sam raz. Mechanizm ma w tym przypadku duży zapas w obie strony, więc jeśli ktoś potrzebuje jeszcze znacznie poluźnić to jest to jak najbardziej możliwe. Wg mnie standardowe sprężyny są ok. Sprężyna taka ma tą wadę że zakres jej "utwardzenia" jest mniejszy niż standardowej a niektórzy lubią być mocno zaczepieni, co nie będzie możliwe. Pedalce Shimano mają tą zaletę, że nawet jeśli napięcie jest małe i blok trzymany jest dosyć luźno to i tak moment wpięcia i wypięcia jest dobrze wyczuwalny. Z pedałami innych firm różnie bywa - np z Exustarami czy BBB które miałem przy lekkim wpięciu bardzo łatwo w sposób niekontrolowany wyciągnąc blok z mechanizmu pedału, co kończyło się mniej lub bardziej nieprzyjemnymi niespodziewajkami.
Ziemko Napisano 5 Marca 2014 Napisano 5 Marca 2014 Oczywiście tobo, nie kwestionuję tego. Sam wymieniłem obecne zatrzaski (VP M11) na Shimanowskie z tego właśnie powodu że albo dobrze trzymają albo się szybko wypinają. Nie zawse kiedy chcę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.