Skocz do zawartości

[1000-1200] do pracy i na weekendowe wypady

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć i czołem. Jako, że coraz bliżej wiosny szukam roweru w przedziale cenowym jak w tytule. Domyślam się, iż takich tematów powstało więcej niż palców w ma człowiek, ale chciałbym aby do mojej sprawy odniesiono się indywidualnie :). Sprawa wygląda następująco, mój poziom wiedzy na temat roweru, od 1-10 wynosi około 2,5 :). Zależy mi na tym, aby był wygodny i niezawodny. Celem głównie jest dojazd do pracy, ew jakieś weekendowe wypady w dłuższe trasy. Najlepiej żeby był to swego rodzaju mix między górskim a szosowym. W większości będzie jazda po ulicy, twardej nawieżchni, ale wydaje mi się, że "górale" są bardziej uniwersalne. Na pewno znacie jakieś polecane marki, może nawet podzielicie się jakimiś konkretnymi propozycjami.

Z góry dzięki!

Pozdr.

Napisano

Witam.

A powiedz nam cos o swoim stylu jazdy, tzn czy w tej miejskiej jezdzie cisniesz ile fabryka dala zeby zlapac jak najdluzej zielona fale, czy chcialbys siasc na rower i sobie na luzie pojechac rozgladajac sie dookola? Te wypady to jak dlugie i czy o zacieciu sportowym/turystycznym/z kolezanka dookola jeziora? Przedewszystkim czy zalezy Ci na rowerze nowym czy uzywanym?

Napisano

Trudno powiedzieć, mam 22 lata i czasami na pewno chciałbym wycisnąć z roweru tyle ile potrafię :). Wypady tak samo, sportowe od czasu do czasu na pewno, z koleżanką również, czas zapewne nie więcej niż 2-3godziny. Zależy mi na nowym sprzęcie.

Napisano

Ile masz wzrostu? Wydaję mi się, że dla Ciebie najodpowiedniejszy będzie jakiś cross, a w tym przedziale to często polecany jest:

http://allegro.pl/king-of-the-road-2013-lazaro-integral-19-czarny-i4017014142.html

I za te pieniądze ciężko będzie dostać coś na równie dobrym osprzęcie. Koła 28' w sam raz na szosę, ale nie za wąskie opony równie dobrze sprawdzą się na ubitych leśnych i polnych drogach.

Napisano

Mam około 183cm, wydaje mi się, że rozmiar ramy to 21'"? Bardzo fajna propozycja, aczkolwiek z tego co wyczytałem konkretna aukcja dotyczy 19", choć pewnie takiego sprzętu mogę znaleźć więcej nawet poza allegro. Jeśli miałbyś dla mnie jeszcze jakieś rady, propozycję, będę wdzięczny.

Napisano

Rowerem uniwersalnym jest rower cross-owy i myślę, że to będzie najlepsze rozwiązanie dla ciebie- i na nim wdepniesz i pojedziesz asfaltem czy polnymi leśnymi drogami ;)

A co powiesz na to:

http://allegro.pl/niepokonany-szybki-cross-28-kands-maestro-gratis-i4017458344.html

Model na Alivio. W tej cenie nic lepszego nie znajdziesz.

Mogę podać i model salonowy i to z wyprzedaży:

http://velo.pl/rowery/turystyczne/crossowe/author/horizon-2011

W tej cenie  brałbym coś z allegro. Kands z takim osprzętem w salonie kosztowałbym powyżej 2000zł.

Napisano

Właśnie jeśli o Lazaro chodzi to ciężko dostać poza internetem, ale widziałem kiedyś w sklepie, więc można tylko trzeba poszukać, popytać. Keller to to samo różni się tylko napisami - też można popytać.

Przy Twoim wzroście to radziłbym iść do sklepu i się przymierzyć do 19' i 21', żeby się nie okazało, że jeździ się jak na krowie :teehee: Aczkolwiek jeśli preferujesz szybką jazdę po ubitym, a nie techniczną krętymi ścieżkami to lepszy pewnie okaże się 21'.

W tej cenie nie nastawiałbym się raczej na coś z oferty marek takich jak Kross, Merida, Author i w ogóle tych bardziej znanych, które oferują budżetowe rowery - płaci się u nich sporą część ceny na markę i nie dostaniesz przez to często nawet kasety tylko 7 rzędowy wolnobieg (ogólnie unikaj napędu 3x7 obecnie) :thumbsup:

PS:

Kands, który podał kolega to taki sam rower praktycznie jak moja propozycja - różni się nazwą.

Author też bardzo ok, ale ma gorszą przednią przerzutkę i obrotowe manetki, a takie nie każdy lubi.

Napisano

seraph dokładnie Kands to jest to samo co podany przez ciebie model- ale niech chłopak popatrzy i sam oceni. Tego Authora podałem mu by sobie zobaczył różnicę między rowerem salonowy a z allegro. ( i ten author jest z 2011 roku z wyprzedaży co na plus ma kasetę ale osprzęt słaby a modele allegro są na Alivio w salnie takich nie dostaniesz a rowery z takim osprzętem są powyżej 2000zł).

Trzeba dobrze przepatrzyć allegro często zdarzają się dobre okazje- ktoś sprzedaje prawie nowy bo mu się znudził lub potrzebuje na prędko kasy - różnie bywa, lub lekko obrysowany lub  z odpryskami lakieru co nie przeszkadza płacąc z 500zł mniej ;)

Napisano

Super, wielkie dzięki za pomoc. Jak sobie porównuję te dwa modele, to faktycznie są bardzo podobne i sam nie wiem na który miałbym się zdecydować. Co do tego author'a, to nie zachęca mnie wizualnie, a jest to dla mnie też jakiś tam punkt odniesienia :D.

Napisano

Dzięki Wam jeszcze raz za pomoc, mam nadzieję, że rower mnie nie zawiedzie. Jeszcze może dziś zamówię tego lazaro, bo poza pewnymi detalami wizualnymi chyba faktycznie one są identyczne, a w kands nie podobają mi się np spawy ramy :P. Także, dzięki raz jeszcze i pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...