Skocz do zawartości

[kaseta] kaseta mtb 10rz cała na pająku

Quonirath

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam koła dt swiss m1600 z alu bębenkiem w celu uniknięcia wgryzania się kasety w bębenek chciałem was zapytać czy są jakieś kasety 10 rzędowa najlepiej 11-32 które mają wszystkie zębatki na pająku ?

Będę wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam

Napisano

Z tym generalnie jest problem. Ja temat też przerabiałem jakiś rok temu. Z Kaset na pająku to  sram X0 był tylko i jeszcze jakieś KCNC (ale były dość drogie). Shimano XTR ma 6 największych na pająkach reszta idzie luzem ale siły tam są już mniejsze. No i należy pamiętać że porządne dokręcenie nakrętki też zmniejsza efekt wgryzania bo wszystkie koronki się trzymają bardziej sztywno ze sobą (tam jest dość duża siła przykręcenia wymagana - 40 Nm

• Mod Team
Napisano

Z tego co wiem Alusy są całe wykonane jako jeden element. Są horrendalnie drogie i szybko sie kończą :P Ale są lekkie :D

Napisano

Nie ma kaset ze wszystkimi koronkami "na pająku".

Zobacz na srama xx, jak Cię cena nie przerazi.

nie no aż tak drogiej kasety nie będę kupował :) a sram x0?

Mam aktualnie kasetę deore xt na której jeszcze nie śmigałem ona ma 6 tarcz na pająku a cztery najmniejsze bez czy waszym zdanie te cztery najmniejsze mocno mogą się wgryzać w bębenek? jeszcze tańsza opcja to kupić nowy, zapasowy bębenek alu koszt z tego co wiem do tych kół to jakieś 170 złotych :)

Napisano

Alu też nie mają wszystkich wyciętych z jednego bloku. Najmniesza jest stalowa i jest luźna, przynajmniej w przypadku Recona.

Spróbuj patentu z zszywkami.

Napisano

Przy wartości kół ~1100zł chcesz się bawić w takie kombinacje? Ludzie mają koła za 4000zł i nie martwią się tak jak ty.

Sam do Triconów 1550 założyłem kasetę XT, bo więcej niż 250zł nie wydam na część, która pojeździ kilka tys. km. i trzeba będzie ją wymienić.

Napisano

oj te koła chyba kiedyś kosztowały trochę więcej niż te 1100 a po drugie dla jednego 4 tys to nic a dla drugiego te 1100 to już duży wydatek :). ale to nie temat do takiej dyskusji. Chyba zrobię tak że spróbuje patentu ze zszywkami i dokupię zapasowy bębenek wyjdzie taniej niż kaseta :)

Napisano

No właśnie chciałem to napisać ja po roku używania kasety slx z alu bębenkiem po postu wymieniłem bębenek. Zszywki u mnie się nie wcisnęły z resztą jakoś tak średnio bym chciał żeby tam rdzewiały jakieś badziewia. Wżery na tamtej kasecie były głównie na 3 największych koronkach na mniejszych kaseta była ledwie naznaczona

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...