Quonirath Napisano 28 Lutego 2014 Napisano 28 Lutego 2014 Witam Mam koła dt swiss m1600 z alu bębenkiem w celu uniknięcia wgryzania się kasety w bębenek chciałem was zapytać czy są jakieś kasety 10 rzędowa najlepiej 11-32 które mają wszystkie zębatki na pająku ? Będę wdzięczny za pomoc Pozdrawiam
farmer Napisano 28 Lutego 2014 Napisano 28 Lutego 2014 Z tym generalnie jest problem. Ja temat też przerabiałem jakiś rok temu. Z Kaset na pająku to sram X0 był tylko i jeszcze jakieś KCNC (ale były dość drogie). Shimano XTR ma 6 największych na pająkach reszta idzie luzem ale siły tam są już mniejsze. No i należy pamiętać że porządne dokręcenie nakrętki też zmniejsza efekt wgryzania bo wszystkie koronki się trzymają bardziej sztywno ze sobą (tam jest dość duża siła przykręcenia wymagana - 40 Nm
1415chris Napisano 28 Lutego 2014 Napisano 28 Lutego 2014 Nie ma kaset ze wszystkimi koronkami "na pająku". Zobacz na srama xx, jak Cię cena nie przerazi.
Mod Team Puklus Napisano 28 Lutego 2014 Mod Team Napisano 28 Lutego 2014 Z tego co wiem Alusy są całe wykonane jako jeden element. Są horrendalnie drogie i szybko sie kończą Ale są lekkie
Quonirath Napisano 28 Lutego 2014 Autor Napisano 28 Lutego 2014 Nie ma kaset ze wszystkimi koronkami "na pająku". Zobacz na srama xx, jak Cię cena nie przerazi. nie no aż tak drogiej kasety nie będę kupował a sram x0? Mam aktualnie kasetę deore xt na której jeszcze nie śmigałem ona ma 6 tarcz na pająku a cztery najmniejsze bez czy waszym zdanie te cztery najmniejsze mocno mogą się wgryzać w bębenek? jeszcze tańsza opcja to kupić nowy, zapasowy bębenek alu koszt z tego co wiem do tych kół to jakieś 170 złotych
1415chris Napisano 28 Lutego 2014 Napisano 28 Lutego 2014 Alu też nie mają wszystkich wyciętych z jednego bloku. Najmniesza jest stalowa i jest luźna, przynajmniej w przypadku Recona. Spróbuj patentu z zszywkami.
Mod Team Puklus Napisano 28 Lutego 2014 Mod Team Napisano 28 Lutego 2014 Ja mam XT i alu bębenek i specjalnie głębokich wżerów nie robi Ale mało używam dołu kasety
Schwefel Napisano 28 Lutego 2014 Napisano 28 Lutego 2014 Przy wartości kół ~1100zł chcesz się bawić w takie kombinacje? Ludzie mają koła za 4000zł i nie martwią się tak jak ty. Sam do Triconów 1550 założyłem kasetę XT, bo więcej niż 250zł nie wydam na część, która pojeździ kilka tys. km. i trzeba będzie ją wymienić.
Quonirath Napisano 28 Lutego 2014 Autor Napisano 28 Lutego 2014 oj te koła chyba kiedyś kosztowały trochę więcej niż te 1100 a po drugie dla jednego 4 tys to nic a dla drugiego te 1100 to już duży wydatek . ale to nie temat do takiej dyskusji. Chyba zrobię tak że spróbuje patentu ze zszywkami i dokupię zapasowy bębenek wyjdzie taniej niż kaseta
farmer Napisano 28 Lutego 2014 Napisano 28 Lutego 2014 No właśnie chciałem to napisać ja po roku używania kasety slx z alu bębenkiem po postu wymieniłem bębenek. Zszywki u mnie się nie wcisnęły z resztą jakoś tak średnio bym chciał żeby tam rdzewiały jakieś badziewia. Wżery na tamtej kasecie były głównie na 3 największych koronkach na mniejszych kaseta była ledwie naznaczona
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.