Skocz do zawartości

[Napęd] DNP Epoch 7 11T - wolnobieg czy kaseta?

m4Rx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To jest wolnobieg i to bardzo rzadki w Polsce :thumbsup:

Wolnobieg ma zębatki zintegrowane z mechanizmem zapadkowym i jako całość jest nakręcany na piastę. Na zdjęciach widać z tyłu gwint, a z przodu widać wewnątrz wielowypust, w który wkłada się klucz do odkręcania tego ustrojstwa.

Kaseta natomiast to same zębatki, które nakłada się na bębenek z zapadkami, który jest integralną częścią piasty tylnego koła.

Napisano

Dzieki seraph, pocieszyles mnie :)

W Polsce niestety kupic taki wolnobieg to jak wygrac w lotka :/

Jeszcze mam takie pytanko - czy wymiana z Shimano MF-TZ37 (rowniez 7rz) na w/w pociagnie za soba jeszcze jakies dodatkowe koszty jak np wymiana lancucha? I w ogole czy ten produkt DNP jest warty zakupu?

Napisano

Tani nie jest ale wymiana na kasete bedzie wiazala sie z jeszcze wiekszymi kosztami a zalezy mi na tej zebatce 11, aktulanie mam najmniejsza 14 i czasami brakuje...

Napisano

Zdrowy rozsądek i ten nowe zębatki, które zapewne nie będą chciały się dogadać ze starym łańcuchem.

A jaką masz korbę? Może dałoby się po prostu rozwiązać problem większymi zębatkami. No chyba, że masz już 48T, albo nie chcesz się rozstawać z małym młynkiem :icon_confused:

Możesz poszukać używanego tylnego koła z piastą pod kasetę, a swoje sprzedać i na pewno wyjdzie mniej niż 100 zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...