m4Rx Napisano 27 Lutego 2014 Napisano 27 Lutego 2014 Witam, od znajomego dowiedzialem sie ze jest cos takiego jak wolnobieg 11T, DNP Epoch 7 - czy to na pewno jest wolnobieg? Nie wiem jak odroznic kasete od wolnobiegu :/ Mozna go znalezc pod tymi linkami: http://www.aliexpress.com/store/product/DNP-Epoch-7-Speed-7S-Freewheel-Cog-11-30T-For-shimano-system-bike-MTB-Fold-bike/411894_1486783625.htmlhttp://www.bikeman.com/FW4617.html Z gory dzieki za pomoc
seraph Napisano 27 Lutego 2014 Napisano 27 Lutego 2014 To jest wolnobieg i to bardzo rzadki w Polsce Wolnobieg ma zębatki zintegrowane z mechanizmem zapadkowym i jako całość jest nakręcany na piastę. Na zdjęciach widać z tyłu gwint, a z przodu widać wewnątrz wielowypust, w który wkłada się klucz do odkręcania tego ustrojstwa. Kaseta natomiast to same zębatki, które nakłada się na bębenek z zapadkami, który jest integralną częścią piasty tylnego koła.
m4Rx Napisano 27 Lutego 2014 Autor Napisano 27 Lutego 2014 Dzieki seraph, pocieszyles mnie W Polsce niestety kupic taki wolnobieg to jak wygrac w lotka :/ Jeszcze mam takie pytanko - czy wymiana z Shimano MF-TZ37 (rowniez 7rz) na w/w pociagnie za soba jeszcze jakies dodatkowe koszty jak np wymiana lancucha? I w ogole czy ten produkt DNP jest warty zakupu?
Mod Team Puklus Napisano 27 Lutego 2014 Mod Team Napisano 27 Lutego 2014 Wymiana kaset wolnobiegów zawsze wiąże sie z kupnem łańcuchów. poza tym 100zł za wolnobieg ... lekka przesada.
m4Rx Napisano 27 Lutego 2014 Autor Napisano 27 Lutego 2014 Tani nie jest ale wymiana na kasete bedzie wiazala sie z jeszcze wiekszymi kosztami a zalezy mi na tej zebatce 11, aktulanie mam najmniejsza 14 i czasami brakuje...
vitesse Napisano 27 Lutego 2014 Napisano 27 Lutego 2014 nowy łancuch nie jest konieczny, ale zdrowy rozsadek nakazuje kupic nowy łancuch
seraph Napisano 27 Lutego 2014 Napisano 27 Lutego 2014 Zdrowy rozsądek i ten nowe zębatki, które zapewne nie będą chciały się dogadać ze starym łańcuchem. A jaką masz korbę? Może dałoby się po prostu rozwiązać problem większymi zębatkami. No chyba, że masz już 48T, albo nie chcesz się rozstawać z małym młynkiem Możesz poszukać używanego tylnego koła z piastą pod kasetę, a swoje sprzedać i na pewno wyjdzie mniej niż 100 zł.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.