Skocz do zawartości

[Korba] Zakup nowej korby Merida Crossway 40-d 2012

konoo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam korby do mojej Meridki, z tego co się orientuję to mam w niej Shimano M131 48-38-28 CG na kwadrat. 

I raczej szukam również na kwadrat bo jakoś nie wiem czy jest sens zmieniać suport jak jest ok. A może się mylę i warto przejść na inną śrubę 

Niestety moja korba od początku była lekko krzywa, co powodowało ocieranie łańcucha o prowadnicę jakoś to wytrzymywałem ale dość czas na zmiany. No i ząbki coś niektóre jakieś takie wybrakowane, więcej starte od pozostałych 

Wiec co możecie polecić z jakiś lepszych niż to co standardowo w niej siedzi ?

Napisano

Niestety moja korba od początku była lekko krzywa, co powodowało ocieranie łańcucha o prowadnicę

A to nie wina wiotkiej osi suportu? Jak kręcisz korbą bez łańcucha to zębatki falują względem przerzutki? 

No i ząbki coś niektóre jakieś takie wybrakowane, więcej starte od pozostałych 

W zębatkach korby niektóre zęby muszą być krótsze po to, żeby łańcuchowi było łatwiej przeskakiwać. Nie istnieje inna opcja na to by zęby wyrywkowo stawały się krótsze jak ich złamanie przez uderzenie w coś.

Do tego jeśli chcesz zostawić oryginalny suport to musisz dobrać korbę tak, żeby pasowała do jego długości.

Możliwe, że zdajesz sobie sprawę z tego wszystkiego i to co napisałem to dla Ciebie oczywistość, ale wolałem się upewnić, bo mój znajomy już kiedyś tak chciał dobrą korbę wywalić :teehee:

Napisano

A to nie wina wiotkiej osi suportu? Jak kręcisz korbą bez łańcucha to zębatki falują względem przerzutki? 

Tak tak właśnie się dzieję, ale suport nie ma luzów czy coś 

Napisano

Ale "tak tak" czyli zębatki falują, czy oś się ugina i gdy mocno pedałujesz to trze o przerzutkę?

Suporty na kwadrat ogólnie nie są sztywne i nawet nowy będzie się wyginał mniej lub bardziej. Jedyna rada to nie jeździć siłowo... 

Jeśli zębatki nie są krzywe to zmiana korby nic nie da - możesz doinwestować w lepszy suport na kwadrat lub wymienić komplet z korbą z innym mocowaniem - na Octalink, albo HT II, ale to już koszta rosną :whistling:

Napisano

Tak...zębatki falują, i przy tym trą o prowadnice (przerzutki wyregulowane)

Właśnie z powodu że czasem jeżdżę siłowo, chyba zainwestuję w suport na Octalink v2 i korbę do tego. Poskładać to poskładam w całość, ale za cholerę nie wiem co zakupić. Chodzi o długość i inne parametry 

Napisano

Kupujesz korbę, a do niej dobierasz odpowiedni suport - jak już wybierzesz model korby to z jej specyfikacji dobierasz długość osi. Tam będzie wszystko napisane.

Ja od siebie mogę polecić korbę Alivio FC-M430 na Octalinku, do tego jest oś suportu 118 mm.

Napisano

No tak ale moja dotychczasowa korba to  48-38-28 ta którą polecasz to 44x32x22 i w dodatku dedykowana na 3x9 przełożeń. Czy w niczym to nie koliduje 

A co do suportu to rozumiem że dobieram go do nowej korby, nie patrząc jaką długość miał stary suport ? ma być do nowej i już 

Przepraszam za takie podstawowe pytania, ale to nie auto :P i dopiero ogarniam wszystko 

Napisano

http://allegro.pl/korba-shimano-alivio-fc-m431-9s-48x36x26-suport-i4016028374.html

To jest odpowiednik mojej z większymi zębatkami i od razu z suportem. Jest niby pod 9 rzędów, ale to w zasadzie nie ma większego znaczenia - będzie współpracować. 

I TAK suport dobiera się tylko i wyłącznie do korby i nie patrzy na to jaki był stary itd. No jeszcze musi do mufy pasować, ale większość muf ma 68 mm długości. Zmierz swoją i pewnie się potwierdzi.

Da się też kupić trochę taniej korby grupy Altus lub Acera na octalink, ale nie będą miały wymiennych zębatek, czyli jak się zużyje to wymiana całej korby. Czyści też się łatwiej :yucky:

Napisano

Ok dzięki wielkie juz prawie zatrybilem, tylko jedno mnie zastanawia korba będzie gotowa do pracy 9rzedowej. Z tyłu kasetę będę miał 8, to jaki lancuch do tego, bo przecież łańcuchy dla 8 i 9 rzędów różnią się

I jeszcze jedno małe pytanko, obecnie mam na przodzie przerzutki Shimano M191 Acera. Chciałbym również ja wymienić na coś z grupy alvio. Wtedy już cały osprzęt w rowerze byłby jednakowy co sprawiło by radość w mym sercu. Jakieś rady co do przedniej przerzutki na co zwrócić uwagę aby pasowało

• Mod Team
Napisano
Z tyłu kasetę będę miał 8, to jaki łańcuch do tego, bo przecież łańcuchy dla 8 i 9 rzędów różnią się

Łańcuchy tak, korby nie.

Jakieś rady co do przedniej przerzutki na co zwrócić uwagę aby pasowało

Na:

- średnice mocowania do ramy ( może wyć większa ale nie mniejsza)

- pojemność przerzutki, wyrażana w "T" czyli zębach. czy jest to 20t czy 18t czy też 22t

- różnicę miedzy poszczególnymi zębatkami ta sama sytuacja co wyżej.

- kąt rury podsieniowej przerzutki, tutaj należy znać swój kat w rowerze. W ekstremalnym wypadku niezgodności kątów przerzutka będzie zahaczać o ramę, tyczy sie to głównie alivio.

- wersje down swing lub top swing. różnią się wyglądem, pracą i tym że down swing nie da sie wszędzie zamontować. W małych ramach trzeba brać top.

- kiedyś jeszcze na ciąg linki ale obecnie każda ma dual pull.

Napisano

To już mam jasność, a czy przednia przerzutka która jest gotowa do działania z 9 rzedowa kaseta, będzie współpracować z moja 8. Bo z tego co znalazłem ALIVIO FD-M431 będzie pasować

Niestety FD-M431 nie będzie pasować. Obdzwonilem kilka sklepów i twierdzą że na 8 rzędów nie znajdę nic lepszego niż mam teraz czyli Shimano M191

Napisano

No to kup pod 9- rzędów :w00t: Będzie działać nawet i 10-rzędowa jak się uprzesz, ale po co przepłacać...

Niech Ci może te sklepy wyjaśnią jaka jest różnica między tymi przerzutkami oprócz minimalnie węższej klatki/prowadnicy i czemu to miałoby nie działać?

Byle tylko parametry, które wyszczególnił Puklus się zgadzały, a jak widać nic nie wspomniał o ilości dedykowanych rzędów.

Napisano

Wszystko poskładałem do kupy i wyszedł mi taki zestaw 

Przerzutka przednią Shimano Alivio FD-M412 

Shimano Alivio FC-M431 48x36x26 Suport Shimano BB-ES25

Obawiam się już tylko o suport, bo jakiś cholera długi. No ale jak tu wyżej napisali suport dobiera się do korby a nawet w spec Shimano do tej korby jest on 

Napisano

No wiem, i to mnie zastawiania czy nie za długi. Bo szczerze to nie czaję jeszcze w zupełności o co chodzi z długością suportu i korby  

muffa u mnie jest standardowa 68mm, to jak ten suport będzie aż tyle wystawał ? to korba będzie aż tyle odstawała ? 

• Mod Team
Napisano

I pewnie nie maiłeś nigdy do czynienia z ERD w feldze samochodowej. Otóż ten parametr w aucie określał odległość styku felgi z piastą a szerokością w danym kierunku, bo przecież inaczej koło będzie usadowione jeżeli otwory na śruby będą na początku felgi na końcu czy środku.

Identycznie jest z korbami. W zależności jak głęboko, czyli na daleko jest odsunięte gniazdo suportu od zębatek, tak długi lub krótki suport trzeba kupić. Rozumiesz?

Napisano

To było tak od razu, w samochodzie zrobię wszystko. A rower dla mnie czarna magia  

Dziękuję wszystkim za porady, pewnie nie raz będę jeszcze was męczył moimi laickimi pytaniami 

I jak zwykle jeszcze jedno, szukam szukam i znaleźć nie mogę 

Adapteru do przerzutki na ramę 31,8 który pozwoli zamocować przerzutkę 34,9

Napisano

Czy klucz do octalinku wystarczy aby przekręcić suport i korbe czy jakieś specjalistyczne narzędzia potrzebne, oczywiście zwykle klucze posiadam

• Mod Team
Napisano

Do suportu tylku kwadrat, octalink i im pokrewnych taki klucz:

f-bikehand-klucz-do-suportu-yc-26bb.jpg

korbę zazwyczaj zakręca sie imbusem 8mm, ale z porządnej stali chromo vanadowej bo trzeba użyć dużej siły.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...