naxcel Napisano 22 Lutego 2014 Napisano 22 Lutego 2014 Witam sedecznie. Potrzebuję poniekąd "na wariata" kupić nowy rower ponieważ w stary nie opłaca mi się już inwestować. Proszę Was o pomoc w wyborze oraz wszelkie sugestie. Jako że jeżdżę dosyć dużo to od roweru oczekuję aby napęd (przerzutka, suport, zębatki korby, ew. łańcuch) wytrzymał przynajmniej do przyszłorocznego sezonu. Ważne jest również aby obręcze kół były w miarę wytrzymałe. Rower ma służyć do prawie całorocznej, codziennej jazdy. w zasadzie jazda tylko po asfalcie i drogach rowerowych. Wiosną i latem okazjonalnie jakieś przejażdżki po łagodnych leśnych ścieżkach. W tej granicy cenowej szału niestety nie ma i jestem tego w pełni świadomy. Moje dotychczasowe typy to: - Romet Orkan 1.0 2013 - Romet Rambler 2.0 HT - Romet Rambler 4.0 - Drakar Speed 20 MD - Drakar Cross 5-v - ewentualnie Kross Hexagon X1 Który z tych lub jakiś inny byście polecili.? Dodam że w przypadku roweru na kołach 26" ważne jest aby główka była pod sterówkę 1 i 1/8" ponieważ amortyzator będzie od razu zmieniany. Pozdrawiam!
MikeSkywalker Napisano 22 Lutego 2014 Napisano 22 Lutego 2014 Do takiej jazdy brałbym crossa, będzie szybciej niż na 26" a do tego kupisz go spokojnie w tej cenie. Co do konkretu się nie wypowiem, w tej cenie sporo osób kupuje Lazaro/Kands-y, jest dziesiątki tematów na forum. I jeśli rower ma być do całorocznej jazdy (w tym zimowej) to może ucierpieć, szczególnie napęd i amortyzator. W takiej sytuacji można by szukać czegoś na sztywnym widelcu i z przerzutką pokroju Nexusa ale będzie to mniej komfortowe przez resztę roku (zimówka za 200zł to jednak dobra sprawa).
naxcel Napisano 22 Lutego 2014 Autor Napisano 22 Lutego 2014 Z doświadczenia bardziej niż zimy obawiam się jesieni. Więcej wody, błota, wszędzie dostający się piasek. Zimą jeżdżę tylko gdy nie ma dużo śniegu lub nie ma go wcale. O Kandsach/Lazaro czytałem, oferta atrakcyjna ale nigdzie poza Allegro nie znalazłem. Niestety w moim wypadku w grę wchodzi zakup na raty więc allegro odpada. Co do sztywnego widelca to, w mojej opinii, na polskie drogi, a nawet drogi rowerowe trochę mało komfortowe rozwiązanie. Chociaż przy tym zakresie cenowym praca uginacza niewiele będzie się różniła od sztywnego widelca
MikeSkywalker Napisano 22 Lutego 2014 Napisano 22 Lutego 2014 O zimie ze śniegiem nie mówię, ona jest niegroźna ale "śnieg w mieście" czyli mieszanina piasku i soli, chlapa która zwykle jest na drogach i ścieżkach czy najgorsze co może być czyli roztopy daje w kość lepszym rowerom. Co do sztywnego widelca - mam taki od roku w "miejskim MTB" i w połączeniu z szerokimi oponami typu slick nie narzekam, można w miarę komfortowo jeździć a problem konserwacji odpada zupełnie. Na pewno na któryś aukcjach z Kandsami nie ma opcji zakupu na raty? Mam wrażenie że widziałem coś takiego.
naxcel Napisano 22 Lutego 2014 Autor Napisano 22 Lutego 2014 Na pewno znajdzie się aukcja z ratami PayU ale do tego trzeba mieć konto allegro, a takiego nie posiadam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.