Skocz do zawartości

[Kółeczka przerzutki] Nowy zestaw do X-9 2010

PietroPLsz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

moje aktualne kółeczka przerzutki uległy całkowitej dezintegracji. Czy mógłby mi ktoś doradzić jakie nowe kółeczka kupić? W internetach jest masa modeli aluminiowych, ceramicznych i innych, niestety są też setki stron kłótni jakie kółeczka pasują, a jakie nie. Kółeczka KCNC niby pasują (koszt 49zł). Czy ktoś ich używał i może coś o nich powiedzieć? Jakieś inne propozycje? Moja przerzutka jest taka jak w załączniku do tego posta.

Pozdrawiam

post-135308-0-32790600-1392921768_thumb.jpg

Napisano

Mam dokładnie taka samą przerzutke Srama i też szukałem kółeczek. KCNC koledzy na tym forum odradzali, bo podobno są dość głośne. Ja zmieniłem na model BBB Rollerboys BDP-02.  Jest jeszcze wersja BDP-12 na łożyskach ceramicznych. Jeśli chodzi o sklep to mają je np. w rowerowym.com

Napisano

W ogole to wytłumaczcie mi jakim cudem, część kółeczek ma niby nie pasować. Niby wiem że do srama wszystkie nie pasują, ale w jaki sposób? Czym sie różnią te nia pasujące od tych pasujących?

Napisano

BBB Rollerboys BDP-02 nie kręca się tak luźno jak oryginalne, ale może to kwestia czasu. Mam wrażenie że sa troche głośniejsze od oryginalnych. Tu masz filmik pokazujacy róznice:

BDP-02 kręca się jak to pierwsze kółeczko, ale podczas jazdy wszysko jest oki. Na pewno musisz mieć oba kółka z jednym otworem. BBB maja identyczne wymiary jak orygnalne Sramowskie. Spokojnie możesz kupić, mimo że nigdzie nie jest podane,  że pasują do tego modelu przerzutki. Podkładki dałem z oryginalnych kółek, nie korzystałem z tych dołaczonych. 

Napisano

W ogole to wytłumaczcie mi jakim cudem, część kółeczek ma niby nie pasować. Niby wiem że do srama wszystkie nie pasują, ale w jaki sposób? Czym sie różnią te nia pasujące od tych pasujących?

Oś kółka umieszczona jest w innym miejscu .

Napisano

Przecież do X9 po 2010 pasują wszystkie standardowe kółeczka  - bierz ślizgowe Shimano za 2 dychy i po kłopocie. Tacx'y też są ok, nie mieliśmy z nimi problemów choć osobiście jestem zwolennikiem ślizgów. Do Twojej X9 będzie pasować model T4050 http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/tylne-przerzutki-rowerowe/czesci-zamienne/p,kolka-do-przerzutki-shimano-tacx,45049.html

A i wszystkie alu wynalazki to niestety szmelc.

Napisano

Jak potestujesz to daj znać, bo wyglądają ciekawie i może właśnie na te się zdecyduję. Pozdrawiam 

Potestowane ;)

kółka jak kółka, kręcą się i działają. Na pudełku nie mam oznaczenia ale pewnie są to Tacx T4050 (płaciłem 44.90).

Napisano

Ja temat kółek do SRAM X-9 type 2 też przerabiałem i to nie zupełnie jest wg mnie tak że kółko to kółko. Oryginalnie się dość szybko zajechały natomiast wszystkie zamienniki różniły się szerokością a do tego precyzja działania przerzutki z oryginalnymi kółkami była dużo wyższa. Przerzutka oczywiście działała prawidłowo ale wymagała lepszego ustawienia grip-shifta aby zmienić bieg.

Teraz kupiłem właśnie te kółka od X0 i będę testował.

• 3 miesiące temu...
Napisano

Mała aktualizacja. 3 Miesiące pojeżdżone na zamiennikach od TACX'a. Warunki nierzadko ciężkie na trasie. Kółeczka aktualnie widać, że używane. Plastik lekko wyrobiony, ząbki minimalnie zaostrzone. W takim tempie zużycia zjadę je do końca tego sezonu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...